Er zit nog altijd rek in dit AEX-jaar

Deze rubriek belicht iedere maandag ontwikkelingen op de beurs. Deze keer: de AEX op recordjacht.

De belangrijkste beursgraadmeter van het land, de AEX, is bezig aan een uitzonderlijke reeks. Op 1 april sloot de index met de 25 grootste beursbedrijven op 708,43 punten. Daarmee sneuvelde een ruim twintig jaar oud record – dat in de weken daarna ook weer veelvuldig werd hernieuwd. Daar kwam pas een voorlopig einde aan toen bleek dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, mogelijk volgend jaar al een renteverhoging doorvoert. Vrijdag sloot de AEX weer 2,1 procent lager, op 719,63 punten.

De recordreeks van de AEX van dit jaar heeft meerdere oorzaken. Zo stijgen de winstgevendheid en winstverwachting van bedrijven enorm, zegt Bob Homan, hoofd beleggingen bij ING. „Veel sneller dan verwacht is de Covid-dip goedgemaakt. De economie is veel beter op gang gekomen dan gedacht, vooral dankzij de steun van overheden en centrale banken, die een hoop geld in het systeem hebben gebracht.” Eén effect daarvan kennen we: de historisch lage spaarrente, die voor de meest vermogende bankklanten al negatief is. Homan: „Dat noopt mensen en pensioenfondsen om wat meer risico te nemen met hun geld. Dat gaat voor een deel naar de beurs.”

Dit terwijl veel Nederlandse spaarrekeningen maandenlang gespekt zijn door de coronamaatregelen. „Particulieren konden hun geld niet kwijt”, zegt Jim Tehupuring, oprichter van 1Vermogensbeheer. „Ze konden niet uit eten of op vakantie. En in sommige landen niet eens winkelen. Er is daardoor eigenlijk een overschot aan geld in omloop.”

Volgens Tehupuring doet de AEX het dit jaar met een stijging van zo’n 16 procent uitzonderlijk goed. „De beurs stijgt normaliter gemiddeld met 7 of 8 procent – per jaar. Dus wat er nu gebeurt, is niet de standaard.”

Er zijn bovendien een aantal zwaargewichten die de koers sterk omhoog trekken. Homan is vooral onder de indruk van de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML: die is sinds begin vorig jaar goed voor een stijging van 78 indexpunten. „En ook nu wordt de beurs getrokken door ASML. Vanaf begin dit jaar is het goed voor liefst 44 punten. Dat aandeel is met afstand degene die ervoor zorgt dat de AEX het wat beter doet dan de gemiddelde internationale beurs.”

Ook betalingsverwerker Adyen blinkt volgens Homan uit, al weegt dat bedrijf „wat minder zwaar” in de beursindex en is de grote groei van vorig jaar (30 indexpunten) nu wat afgevlakt.

Ondertussen zijn we pas halverwege hetjaar. Zit er nog meer in het vat? Homan voorziet verdere groei voor ASML en Adyen en wijst op de betere vooruitzichten van Shell, dat ruim 30 procent lager staat dan voor corona, en vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield (zo’n 40 procent lager). Ook in de beurskoersen van Just Eat Takeaway en Prosus zit misschien wat rek.

Homan: „Ik denk niet dat het records stapelen stopt, of dat sprake is van een zeepbel. Eigenlijk is de beurs dit jaar goedkoper geworden: de winstgevendheid steeg harder dan de koersen.” Wel zet hij voor de lange termijn vraagtekens bij de opgelopen staatsschulden. „Niemand kraait nu naar de schuld van bijvoorbeeld Italië. Maar als het straks wat minder gaat, komt dat wel terug.”

Ook Tehupuring blikt overwegend positief vooruit. „De risico’s van financials zoals banken zijn een stuk afgenomen. Net als bij Shell ligt de koers van ING lager dan vóór de coronacrisis.” Een hogere rente is volgens hem, naast inflatie, de grootste bedreiging voor de AEX. „Dat de rente weer zal oplopen, is reëel. Dan zal sparen weer interessant worden.”