EK-voetbalblog

Teruglezen: Nederlands elftal wint van Noord-Macedonië, Denemarken tweede in Groep B

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Het Nederlands elftal heeft zijn derde groepswedstrijd met 3-0 gewonnen. In dezelfde groep werd Oostenrijk tweede na een 1-0 zege op Oekraïne. Ook Denemarken gaat door, als nummer twee van Groep B.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het nieuws bij rondom de elfde dag van het EK voetbal, een dag waarop Nederland zijn derde groepswedstrijd won van Noord-Macedonië en Denemarken, door een 4-1 overwinning op Rusland, als tweede eindigde in Groep B, achter België.

Noord-Macedonië 0 - 3 Nederland

 • #27
 • Groep C
 • Amsterdam (Nederland)

Oekraïne 0 - 1 Oostenrijk

 • #28
 • Groep C
 • Boekarest (Roemenië)

Rusland 1 - 4 Denemarken

 • #29
 • Groep B
 • Kopenhagen (Denemarken)

Finland 0 - 2 België

 • #30
 • Groep B
 • Sint-Petersburg (Rusland)

Groep B
België 3 9 6
Denemarken 3 3 1
Finland 3 3 -2
Rusland 3 3 -5
Groep C
Nederland 3 9 6
Oostenrijk 3 6 1
Oekraïne 3 3 -1
Noord-Macedonië 3 0 -6

Groep B: Denemarken door na ruime overwinning op Rusland

Denemarken heeft zich verzekerd van een plek in de achtste finales van het EK. Na nederlagen tegen Finland (0-1) en België (1-2) won de ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand in Kopenhagen wel van Rusland: 4-1. Denemarken, Finland en Rusland eindigden achter groepswinnaar België (9 punten) allemaal op 3 punten in poule B. Op basis van het doelsaldo was de tweede plaats voor de Denen.

Denemarken neemt het zaterdag in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam op tegen Wales, dat achter Italië als tweede eindigde in groep A. België neemt het zondag in Sevilla op tegen de nummer 3 uit groep A, D, E of F.

De Belgen waren na overwinningen op Rusland (3-0) en Denemarken al zeker van een plek in de volgende ronde. Bondscoach Roberto Martinez voerde daarom in Sint-Petersburg tegen Finland heel wat wijzigingen door in zijn ploeg. De ‘Rode Duivels’ wonnen desondanks met 2-0. (ANP)

Noord-Macedonië 0 - 3 Nederland

 • #27
 • Groep C
 • Amsterdam (Nederland)

Oekraïne 0 - 1 Oostenrijk

 • #28
 • Groep C
 • Boekarest (Roemenië)

Rusland 1 - 4 Denemarken

 • #29
 • Groep B
 • Kopenhagen (Denemarken)

Finland 0 - 2 België

 • #30
 • Groep B
 • Sint-Petersburg (Rusland)

Groep B
België 3 9 6
Denemarken 3 3 1
Finland 3 3 -2
Rusland 3 3 -5
Groep C
Nederland 3 9 6
Oostenrijk 3 6 1
Oekraïne 3 3 -1
Noord-Macedonië 3 0 -6

Yussuf Poulsen viert zijn doelpunt tegen Rusland. Foto Reuters / Friedemann Vogel

Groep C: Overtuigend Nederlands elftal wint met 3-0 van Noord-Macedonië

De scheidsrechter heeft afgefloten en Nederland wint met 3-0 van Noord-Macedonië. Na de derde treffer van Georginio Wijnaldum kwam invaller Wout Weghorst nog dichtbij met een pegel op de lat, waar bij Noord-Macedonië weer een treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Dankzij de ruime voorsprong kon bondscoach Frank de Boer naar hartenlust wisselen: onder anderen Cody Gakpo viel in en maakte zo zijn debuut in het Nederlands elftal. Aan de kant van Noord-Macedonië werd de veteraan Goran Pandev halverwege de tweede helft onder een staande ovatie naar de kant gehaald.

Oostenrijk tweede na overwinning op Oekraïne

Met de 3-0 overwinning wint Nederland ook zijn derde groepswedstrijd op het Europees kampioenschap. Als groepswinnaar neemt Nederland het zondag 27 juni in de achtste finale op tegen een nog onbekende tegenstander. Oostenrijk is als tweede geëindigd, dankzij een 1-0 overwinning op Oekraïne.

Christoph Baumgartner, in de Bundesliga spelend bij Hoffenheim, was onmiskenbaar de opvallendste speler van de eerste helft. In de 21e minuut tikte hij een voorzet binnen van de Oostenrijkse vedette David Alaba, amper een minuut nadat hij was behandeld aan een hoofdblessure. Oekraïne moet de komende dagen afwachten of de derde plaats met 3 punten ook nog voldoende blijkt voor kwalificatie.

3-0 voor Nederland, weer Wijnaldum

Acht minuten na zijn doelpunt maakt Georginio Wijnaldum er 3-0 van. Weer is er een hoofdrol voor Memphis Depay, die hard op de doelman van Noord-Macedonië schiet, waarna Wijnaldum de bal in de rebound kan intikken. Frank de Boer glimlacht erbij.

Wijnaldum met zijn tweede treffer. Foto Kenzo Tribouillard / AFP

2-0 voor Nederland, Wijnaldum is de doelpuntenmaker

Georginio Wijnaldum verdubbelt de voorsprong vijf minuten na rust. Op aangeven van Memphis Depay zet de aanvoerder van het Nederlands elftal de 2-0 op het scorebord. Het is de 24ste interlandgoal voor Wijnaldum.

Wijnaldum met de 2-0 Foto Reuters / Piroschka Van De Wouw

De tweede helft is van start gegaan met twee wissels

De tweede helft van Nederland – Noord-Macedonië is begonnen. Het Nederlands elftal heeft twee wissels doorgevoerd: Denzel Dumfries wordt vervangen voor Jurriën Timber en Steven Berghuis komt erin voor Stefan de Vrij. Nederland gaat met deze wissels in een 4-3-3-formatie spelen.

Nederland gaat met 1-0 voorsprong op Noord-Macedonië de rust in

Het is rust bij Nederland – Noord-Macedonië. Het Nederlands elftal leidt met 1-0 dankzij een doelpunt van Memphis Depay halverwege de eerste helft. Hoewel de Noord-Macedoniërs al uitgeschakeld zijn, waren ze zeker aan het begin van de wedstrijd meerdere malen gevaarlijk. Na de Nederlandse treffer is Oranje blijven aandringen, maar tot echte grote kansen is het niet meer gekomen.

Depay scoort voor Nederland: 1-0

Nederland komt op voorsprong in de 24ste minuut dankzij een doelpunt van Memphis Depay. Na een scherpe tackle van Daley Blind volgt een snelle counter met hoofdrollen voor Georginio Wijnaldum en Donyell Malen. Depay mag de bal uiteindelijk binnenschuiven, op aangeven van Malen. De scheidsrechter kijkt nog even of de tackle van Blind op de bal is, maar het doelpunt wordt uiteindelijk goedgekeurd.

Toch is Noord-Macedonië niet kansloos. Eerder werd een doelpunt van Noord-Macedonië afgekeurd vanwege buitenspel en enkele minuten voor de Nederlandse treffer schoot Trajkovski snoeihard op de paal.

Memphis Depay viert zijn treffer. Foto Reuters / Piroschka Van De Wouw

Nederland – Noord-Macedonië is begonnen

De bal rolt in de Johan Cruijff Arena, waar de wedstrijd tussen Nederland en Noord-Macedonië is begonnen. Tegelijkertijd komen de twee andere groepsgenoten Oekraïne en Oostenrijk in actie.

Voor Nederland staat er niets meer op het spel: dankzij de overwinningen tegen Oekraïne (3-2) en Oostenrijk (2-0) is het team al verzekerd van de groepswinst. De winnaar van het duel tussen Oekraïne en Oostenrijk gaat als nummer twee door naar de achtste finales. Noord-Macedonië is al uitgeschakeld.

Malen en Gravenberch vervangen Weghorst en De Roon vanavond

Bondscoach Frank de Boer kiest maandag voor twee wijzigingen in zijn basisopstelling voor de wedstrijd tegen Noord-Macedonië, die om zes uur gespeeld wordt. Spits Wout Weghorst wordt vervangen door Donyell Malen en op het middenveld neemt de 19-jarige Ryan Gravenberch de plek in van Marten de Roon, die vanwege zijn gele kaart in de wedstrijd tegen Oekraïne op scherp staat.

Voor de rest zijn er geen veranderingen in de basiself voor de laatste groepswedstrijd van Oranje: Maarten Stekelenburg verdedigt het doel en de verdediging wordt gevormd door Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Daley Blind en Patrick van Aanholt. Op het middenveld spelen Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum naast Gravenberch en het spitsenkoppel wordt gevormd door Donyell Malen en Memphis Depay.

Lees ook: Groeien bij Oranje, ondanks de strijd tegen verveling in Zeist

Ryan Gravenberch in aanloop naar de wedstrijd tegen Noord-Macedonië. Foto Kenzo Tribouillard / AFP

Fransman Dembélé door blessure uitgeschakeld in EK, Bjorn Kuipers fluit Spanje-Slowakije

Een greep uit het actuele EK-nieuws.

 • De Fransman Ousmane Dembélé van FC Barcelona kan niet meer deelnemen aan het EK voetbal. Hij liep zaterdag bij de wedstrijd tegen Hongarije (1-1) een knieblessure op die een dusdanig lange rustperiode vereist dat hij de rest van het toernooi niet meer inzetbaar is, aldus de Franse voetbalbond in een maandag vrijgegeven verklaring. Dembélé kwam zaterdag na rust als invaller in het veld, maar moest wegens een knieblessure na krap een halfuur noodgedwongen zijn plek weer opgeven. De 24-jarige aanvaller werd vervangen door Thomas Lemar.
 • Björn Kuipers is aangesteld als scheidsrechter voor de groepswedstrijd tussen Spanje en Slowakije op het EK voetbal. Dat meldt persbureau ANP maandag. Het duel, dat woensdag om 18.00 uur plaatsvindt in Sevilla, is Kuipers tweede klus op de eindronde. Vorige week donderdag floot Kuipers de wedstrijd in Kopenhagen tussen Denemarken en België (1-2). Zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra staan hem woensdag bij. Spanje staat met twee punten derde in de poule, terwijl Slowakije op plek twee staat met drie punten.
 • De Schotse middenvelder Billy Gilmour is positief getest op het coronavirus en mist dinsdag de groepswedstrijd van het EK tegen Kroatië. Dat meldt de Schotse voetbalbond maandag, aldus Britse media. De twintigjarige zal tien dagen in quarantaine gaan. Schotland staat met één punt onderaan in groep D. Alleen bij een zege op Kroatië maakt de ploeg nog kans op een plek in de knock-out fase.

Welkom in dit blog

Noord-Macedonië - Nederland

 • #27
 • Groep C
 • Amsterdam (Nederland)

Oekraïne - Oostenrijk

 • #28
 • Groep C
 • Boekarest (Roemenië)

Rusland - Denemarken

 • #29
 • Groep B
 • Kopenhagen (Denemarken)

Finland - België

 • #30
 • Groep B
 • Sint-Petersburg (Rusland)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag speelt het Nederlands elftal zijn laatste duel in Groep C, in Amsterdam tegen Noord-Macedonië. Later op de avond vallen de beslissingen in Groep B.

 • Voor het Nederlands elftal staat er weinig op het spel, vanavond tegen Noord-Macedonië. Oranje is al groepswinnaar, Noord-Macedonië heeft nog geen punten en zal als laatste eindigen. Bondscoach Frank de Boer wijzigt zijn basisformatie slechts op twee posities. Het heeft er veel van weg dat Wout Weghorst en Marten de Roon plaatsmaken voor Donyell Malen en Ryan Gravenberch. De Roon moet bij een volgende gele kaart een schorsing uitzitten.
 • Oostenrijk en Oekraïne spelen om de tweede plaats in de groep. Bij een gelijkspel is Oekraïne de gelukkige. De verliezer houdt hoop op de tweede ronde, maar is afhankelijk van de resultaten in de andere groepen.
 • Denemarken moet vanavond in Kopenhagen winnen van Rusland om kans te houden op plaats 2 in Groep B. België en Finland treffen elkaar in Sint-Petersburg, waarbij de Belgen de beste papieren hebben om groepswinnaar te worden.
Lees ook: Groeien bij Oranje, ondanks de strijd tegen verveling in Zeist

De spelers van Oranje tijdens de training in Zeist, zondag. Foto Kenzo Tribouillard/AFP