Centrum-rechts krijgt meeste stemmen bij Franse regioverkiezingen

Franse regioverkiezingen Het Rassemblement National van Marine Le Pen werd tweede bij de regionale verkiezingen, maar deed het slechter dan verwacht. Ook de partij van president Macron stelde teleur.
Marine Le Pen, leider van de rechts-populistische Rassemblement National (RN), zondag bij een stembureau in het Noord-Franse Henin-Beaumont voor de eerste ronde van regionale verkiezingen.
Marine Le Pen, leider van de rechts-populistische Rassemblement National (RN), zondag bij een stembureau in het Noord-Franse Henin-Beaumont voor de eerste ronde van regionale verkiezingen. Foto Denis Charlet / AFP

De centrum-rechtse Les Républicains hebben zondag volgens exitpolls de meeste stemmen gekregen bij de eerste ronde van regionale verkiezingen in Frankrijk. Het rechts-populistische Rassemblement National van Marine Le Pen deed het slechter dan verwacht en koerst in veel regio’s af op een tweede plaats. Dat melden internationale persbureaus.

De opkomst bij de eerste ronde van de regionale verkiezingen, die worden gezien als een generale repetitie voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar, was bijzonder laag: volgens peilingbureaus kwam minder dan 34 procent van het electoraat naar de stembus, een diepterecord. Politici van links tot rechts riepen kiezers op om wel te komen opdagen bij de tweede ronde op 27 juni.

Les Républicains kunnen rekenen op 27,2 procent van de stemmen, een comeback na hun slechte resultaat bij de presidentsverkiezingen van 2017. Het Rassemblement National komt uit op 19,3 procent. De Groenen komen volgens de exitpolls als derde uit de bus, gevolgd door de Socialisten.

De partij van president Emmanuel Macron, La Republique en Marche, werd vijfde met 11,2 procent van de stemmen - een zeer teleurstellend resultaat voor zijn partij, die bij de vorige regionale verkiezingen in 2015 nog niet meedeed en hoopte op een doorbraak op het regionale niveau.

‘Electorale realiteit vertekend’

Le Pen, die haar positie als waarschijnlijke uitdager van Macron bij de presidentsverkiezingen van 2022 hoopte te verstevigen, sprak haar frustratie uit over de lage opkomst, die door peiler Elabe mede werd toegeschreven aan het mooie weer en een einde aan een maandenlange lockdown. Volgens Le Pen is de lage opkomst „een burgerlijke ramp” die „de electorale realiteit van het land vertekent”.

Partijen die meer dan tien procent van de stemmen krijgen, gaan door naar de tweede ronde, waarbij wordt bepaald hoeveel zetels ze winnen in regionale besturen.