UEFA: aanvoerdersband Manuel Neuer in regenboogkleuren is toch toegestaan

De aanvoerdersband van Neuer, gekleurd als de regenboogvlag als symbool voor de lhbti-gemeenschap en tolerantie, dient volgens de UEFA het teamgevoel en "een goede zaak".
De aanvoerdersband van Neuer, gekleurd als de regenboogvlag als symbool voor de lhbti-gemeenschap en tolerantie, dient volgens de UEFA het teamgevoel en "een goede zaak". Foto Matthias Schrader/AFP

De Duitse doelman Manuel Neuer mag zijn aanvoerdersband in regenboogkleuren blijven dragen tijdens het EK. De Duitse voetbalbond (DFB) is daarvan op de hoogte gebracht door sportkoepel UEFA. Eerder op zondag had de DFB via Twitter bekendgemaakt dat de gekleurde armband - heel anders dan de doorsnee zwarte versie - onderwerp was van een onderzoek. De regenboogvlag wordt internationaal gebruikt als symbool van de lhbti-gemeenschap.

„We hebben het onderzoek naar de aanvoerdersband van Neuer afgerond”, stelde de UEFA. „In een brief is duidelijk gemaakt door de DFB dat de armband een teamsymbool is voor diversiteit en derhalve een goede zaak dient.” De Europese bond is doorgaans geen voorstander voor politieke boodschappen op tenues of uitrustingen.

Neuers aanvoerdersband, die hij sinds de oefeninterland tegen Letland begin juni draagt, is niet door de UEFA verstrekt. De DFB riskeerde een boete voor het in gebruik houden van de eigen armband. De conclusie van de UEFA luidt nu dat Neuer toch geen algemene gedragsregels overtreedt.

EK toneel van maatschappelijk protest

De UEFA moet nog kijken naar een andere inzet van de regenboogvlag, het verzoek van burgemeester Dieter Reiter van EK-speelstad München om het stadion in dat patroon te verlichten. Dat zou woensdag moeten gebeuren, als de wedstrijd wordt gespeeld tussen Duitsland en Hongarije, in reactie op een omstreden Hongaarse wet die onlangs is aangenomen die de verspreiding van ‘lhbti-propaganda’ op scholen verbiedt. De gemeenteraad van München wil woensdag met een EK-stadion in regenboogkleuren protesteren tegen de omstreden Hongaarse wet.

Frank de Boer, die over een week het Nederlandse elftal moet coachen in het stadion in Boedapest, heeft er nog niet over nagedacht of Oranje een statement moet maken tegen de wet. „We hebben het nog niet over een statement gehad”, liet De Boer zondag desgevraagd weten. „We zijn nu volledig bezig met het voetbal.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Italië groepswinnaar, nummer drie Zwitserland in de wachtkamer