Lichaam van Jurgen Conings gevonden bij Maaseik

België De burgemeester van Maaseik rook een „sterke lijkgeur” in het bos tijdens het mountainbiken. De Belgische minister van Justitie bevestigt dat het om Conings gaat.
Belgische politie op de plaats waar het lichaam is gevonden, het Dilserbos.
Belgische politie op de plaats waar het lichaam is gevonden, het Dilserbos. Foto John Thys/AFP

Het lichaam van de voortvluchtige militair Jurgen Conings is gevonden in het Dilserbos, in het Vlaamse Dilsen-Stokkem. Dat heeft de Belgische minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne bevestigd. De waarschijnlijke doodsoorzaak is volgens de minister zelfdoding, maar dit moet nog bevestigd worden door onderzoek. „Intrieste afloop”, twitterde hij.

De burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere, is degene die het lichaam ontdekt heeft. Tijdens het mountainbiken in het bos rook hij een „sterke lijkgeur”, zei Tollenaere tegen de Vlaamse omroep VRT. „Ik dacht onmiddellijk aan Jurgen Conings en heb de politie verwittigd. Zij hebben het lijk gevonden. Ik ben zelf niet tot bij het lijk geweest.” Van de politie hoorde Tollenaere al snel daarna dat het waarschijnlijk inderdaad de vermiste beroepsmilitair was.

‘Gewelddadige actie’

De Belgische Conings werd sinds 17 mei gezocht, nadat hij uit een militair wapendepot een machinepistool, een gewoon pistool en raketwerpers had meegenomen. In zijn huis werden afscheidsbrieven gevonden waarin hij dreigde met een „gewelddadige actie” tegen onder andere viroloog Marc Van Ranst. Van Ranst en zijn gezin moesten hierop onderduiken.

Een deel van de wapens die Conings stal, werd al teruggevonden in het bos bij Dilsen. Ook zijn auto werd daar teruggevonden. Het lichaam is nu ruim een maand later niet ver van diezelfde plek gevonden. Dat is opvallend, omdat het leger en politie de afgelopen weken meermaals in het gebied hebben gezocht en de man toen niet hebben aangetroffen. Het lichaam is niet gevonden in de zone waar in de eerste week na de verdwijning van de militair massaal gezocht is.

Deze week bleek uit onderzoek dat die zoektocht het Belgische ministerie van Defensie 650.000 euro gekost heeft. Ludivine Dedonder, de minister van Defensie, heeft zondagavond een reactie gepubliceerd op de vondst van Conings’ lichaam. Haar ministerie kreeg in afgelopen veel kritiek vanwege de manier waarop klaarblijkelijk was omgegaan met signalen over extremistische denkbeelden van de militair. „We zullen alles doen om dergelijke zaken in de toekomst te vermijden + een duidelijk beleid ontwikkelen over hoe om te gaan met extremisme binnen Defensie”, stelt Dedonder.

Lees ook: Extreem-rechts zorgt in België voor onrust De zoektocht naar Jurgen Conings viel maandagavond samen met een andere extreem-rechtse dreiging

Gezin

Volgens dagblad Gazet van Antwerpen heeft Van Ranst inmiddels van de politie een telefoontje gehad dat hij binnenkort uit zijn safe house kan komen. „Ik ben opgelucht voor mijn familie. Maar we mogen niet vergeten dat hij ook een gezin achterlaat”, zei Van Ranst tegenover die krant. „Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en kinderen van Jurgen Conings. Voor hen is dit bijzonder droevig nieuws, want zij verliezen een vader, een familielid of een vriend”, verklaarde hij even later op Twitter.

Wanneer het gezin zich weer in het openbaar kan vertonen is nog niet duidelijk. „Het is wel mijn verjaardag vandaag, maar vieren zal misschien hier nog moeten”, zei de viroloog. De burgemeester van Dilsen-Stokkem, Sofie Vandeweerd, noemt de vondst een „opluchting” in Belgische media. „Het is goed dat er na bijna vijf weken nu een einde is gekomen aan de situatie.”

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl.