EK-voetbalblog

Teruglezen: Italië groepswinnaar, Zwitserland in de wachtkamer

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag staan om 18 uur de laatste twee wedstrijden in Groep A op het programma: Italië – Wales en Zwitserland – Turkije

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het nieuws bij rondom de tiende dag van het EK voetbal. In Groep A wonnen de Italianen ook hun derde wedstrijd zonder tegendoelpunt, Wales werd ondanks de nederlaag tweede. De Zwitsers zitten in de wachtkamer als nummer drie, met vier punten. De vier beste nummers drie uit de zes groepen plaatsen zich voor de knock-outfase.

UEFA: aanvoerdersband Manuel Neuer in regenboogkleuren is toch toegestaan

De Duitse doelman Manuel Neuer mag zijn aanvoerdersband in regenboogkleuren blijven dragen tijdens het EK. De Duitse voetbalbond (DFB) is daarvan op de hoogte gebracht door sportkoepel UEFA. Eerder op zondag had de DFB via Twitter bekendgemaakt dat de gekleurde armband - heel anders dan de doorsnee zwarte versie - onderwerp was van een onderzoek. De regenboogvlag wordt internationaal gebruikt als symbool van de lhbti-gemeenschap.

„We hebben het onderzoek naar de aanvoerdersband van Neuer afgerond”, stelde de UEFA. „In een brief is duidelijk gemaakt door de DFB dat de armband een teamsymbool is voor diversiteit en derhalve een goede zaak dient.” De Europese bond is doorgaans geen voorstander voor politieke boodschappen op tenues of uitrustingen.

Neuers aanvoerdersband, die hij sinds de oefeninterland tegen Letland begin juni draagt, is niet door de UEFA verstrekt. De DFB riskeerde een boete voor het in gebruik houden van de eigen armband. De conclusie van de UEFA luidt nu dat Neuer toch geen algemene gedragsregels overtreedt.

EK toneel van maatschappelijk protest

De UEFA moet nog kijken naar een andere inzet van de regenboogvlag, het verzoek van burgemeester Dieter Reiter van EK-speelstad München om het stadion in dat patroon te verlichten. Dat zou woensdag moeten gebeuren, als de wedstrijd wordt gespeeld tussen Duitsland en Hongarije, in reactie op een omstreden Hongaarse wet die onlangs is aangenomen die de verspreiding van ‘lhbti-propaganda’ op scholen verbiedt. De gemeenteraad van München wil woensdag met een EK-stadion in regenboogkleuren protesteren tegen de omstreden Hongaarse wet.

Frank de Boer, die over een week het Nederlandse elftal moet coachen in het stadion in Boedapest, heeft er nog niet over nagedacht of Oranje een statement moet maken tegen de wet. „We hebben het nog niet over een statement gehad”, liet De Boer zondag desgevraagd weten. „We zijn nu volledig bezig met het voetbal.”

De aanvoerdersband van Neuer, gekleurd als de regenboogvlag als symbool voor de lhbti-gemeenschap en tolerantie, dient volgens de UEFA het teamgevoel en „een goede zaak”. Foto Matthias Schrader/AFP

Uitgespeeld in Groep A: Italië groepswinnaar, Zwitserland op plek 3

Zwitserland moet na drie gespeelde EK-wedstrijden afwachten of het verder kan in het toernooi. Die ploeg eindigde dankzij een zege op Turkije (3-1) als derde in groep A. Met vier punten hebben de Zwitsers een grote kans om als een van de vier beste nummers 3 door te gaan naar de achtste finales. Turkije moet na een mislukt toernooi, met nul punten en slechts één doelpunt, naar huis.

De Italianen wisten zondag al voor aanvang van hun wedstrijd tegen Wales - die op hetzelfde moment werd gespeeld - dat zij door waren naar de volgende speelronde. Vanwege het doelsaldo is Wales, dat met 1-0 van Italië verloor, op plek 2 geëindigd in de poule, boven Zwitserland.

Het Nederlands elftal speelt op zondag 28 juni in de achtste finale tegen de nummer drie van groep D, E of F. Maar door de overwinning van de Zwitsers is de kans groter geworden dat Oranje bij de laatste zestien een ploeg treft uit Groep F, waarin Frankrijk, Duitsland, Portugal en Hongarije spelen.

Groep A
Italië 3 9 7
Wales 3 4 1
Zwitserland 3 4 -1
Turkije 3 0 -7

Italië 1 - 0 Wales

 • #25
 • Groep A
 • Bakoe (Azerbeidzjan)

Zwitserland 3 - 1 Turkije

 • #26
 • Groep A
 • Rome (Italië)

Groep A: derde plaats voor Zwitserland na zege op Turkije

Zwitserland moet afwachten of het verder mag gaan in het toernooi. De ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic eindigde dankzij een overwinning op Turkije (3-1) als derde in groep A. Xherdan Shaqiri scoorde twee keer, Steven Zuber was goed voor drie assists.

Met vier punten hebben de Zwitsers een grote kans om als een van de vier beste nummers drie door te gaan naar de achtste finale. Turkije moet na drie nederlagen naar huis. Feyenoorder Orkun Kökçu kwam als invaller bij Turkije voor de eerste keer dit EK nog even in actie.

Turkije begon in Bakoe furieus, maar stond al na zes minuten met 1-0 achter, nadat de Zwitser Haris Seferovic de bal langs doelman Ugurcan Çakir in de verre hoek had gemikt.
De Turkse verdediging, die tegen Italië (0-3) en Wales (0-2) ook al kwetsbaar was, zag in de 26ste minuut Shaqiri zijn eerste doelpunt maken. Even daarna was hij dicht bij 3-0, maar doelman Çakir bracht redding.

Na de rust wist Turkije zijn eerste doelpunt van dit toernooi te maken, via Irfan Kahveci. Maar verder kwamen de Turken niet. Zwitserland miste nog een aantal grote kansen voordat Shaqiri zijn tweede doelpunt van de avond scoorde. (ANP)

De Turkse verdediger Mert Müldür blijft met pijn achter na een duel met de Zwitsers Steven Zuber (rechts) en Remo Freuler. Foto Naomi Baker/ AFP

Derde zege voor Italianen, Wales overleeft groepsfase op doelsaldo

Italië heeft de poulefase van het EK met volledige punten afgesloten. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini won voor de derde keer op rij, ditmaal van Wales: 1-0. Het winnende doelpunt viel kort voor rust, toen Matteo Pessina na een lage vrije trap genomen door Marco Verratti de bal in de verre hoek stuurde.

De Azzurri domineerden de wedstrijd, maar onder anderen Emerson Palmieri, Federico Chiesa en Andrea Belotti wisten hun kansen niet te benutten. Mancini had acht wijzigingen aangebracht in het team, zodat de meeste basisspelers konden rusten. Wales moest vanaf de 55ste minuut met tien man verder, nadat de centrale verdediger Ethan Ampadu direct rood kreeg vanwege een overtreding op Federico Bernadeschi. Daarna moest de ploeg vooral voorkomen dat Italië verder kon uitlopen. Gareth Bale miste in het laatste kwartier van de reguliere speeltijd de beste kans op een Welshe gelijkmaker. Zijn schot van dichtbij kwam op de lat.

Italië was al voor de derde wedstrijd in Groep A verzekerd van een plek in de knock-outfase van het toernooi. De ploeg staat bovenaan in de poule. Voor Wales was de uitkomst van de andere wedstrijd, tussen Zwitserland en Turkije, van belang. Ondanks de nederlaag blijft Wales op nummer staan 2 in de poule, op doelsaldo.

Ethan Ampadu kreeg rood vanwege een overtreding op Federico Bernadeschi,, waarna Wales met tien man verder moest. Foto Alessandra Tarantino/AP

Opnieuw advies uit de lucht voor De Boer: ditmaal roep om Malen

Bondscoach Frank de Boer heeft opnieuw een tactisch advies gekregen vanuit de lucht. Zondag vloog er een vliegtuig boven het trainingsveld van het Nederlands elftal in Zeist met daar achter de tekst: „Ben jij nou zo slim Frank? Blijf Malen”. De initiatiefnemers hintten daarmee op een basisplek voor PSV-spits Donyell Malen, die in de 2-0 zege tegen Oostenrijk belangrijk was met een assist. Ook enkele analytici zien liever Malen in de spits dan Wout Weghorst.

De Boer kreeg eerder advies vanuit de lucht: via vliegtuigreclame werd hij eerder aangespoord om zijn spelsysteem van 5-3-2 om te zetten naar een opstelling met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers. Daar luisterde de bondscoach niet naar; tot dusver speelt Nederland toernooi met drie centrale verdedigers en twee hangende vleugelverdedigers die de flanken bestrijken.

In de laatste poulewedstrijd tegen Noord-Macedonië maandag gaat hij opnieuw voor zijn vaste tactische variant. Wel gaat De Boer ten opzichte van de laatste wedstrijd twee wijzigingen doorvoeren, al wilde hij niet vertellen wie hij op de bank plaatst. De wedstrijd tegen Noord-Macedonië heeft geen invloed op de eindstand: door de twee gewonnen duels eindigt Nederland sowieso op de eerste plaats.

Het vliegtuigje dat boven Zeist vloog. Foto Maurice van Steen/ANP

Franse aanvaller Mbappé racistisch bejegend in duel met Hongarije

De Franse aanvaller Kylian Mbappé zegt zaterdagavond in de wedstrijd in en tegen Hongarije racistisch te zijn bejegend. In de uitverkochte Puskas Arena in Boedapest hoorde hij uit bepaalde hoeken in het stadion apengeluiden, die werden gemaakt door de Hongaarse supporters. Dat zei Mbappé tegen persbureau DPA.

Naast Mpabbé zou collega-aanvaller Karim Benzema ook zijn beledigd. De wedstrijd tussen Hongarije en Frankrijk eindigde in 1-1. Het Hongaarse publiek roerde zich ook al in het duel met Portugal, toen Cristiano Ronaldo vijandig werd toegeschreeuwd.

De Puskas Arena in de Hongaarse hoofdstad is het enige stadion waar tijdens het Europees Kampioenschap deze zomer de tribunes helemaal uitverkocht zijn. In de wedstrijd tegen de Fransen zaten ruim 55.000 supporters op de banken, voornamelijk Hongaren. Het Nederlands elftal speelt in de tweede ronde van het toernooi in Hongarije.

Mbappé in een eerder duel tussen Frankrijk en Duitsland. Foto EPA

Welkom in dit blog

Italië - Wales

 • #25
 • Groep A
 • Bakoe (Azerbeidzjan)

Zwitserland - Turkije

 • #26
 • Groep A
 • Rome (Italië)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag begint de laatste speelronde van de groepsfase. Italië is al geplaatst voor de achtste finale, maar heeft nog veel om voor te spelen. Dat geldt ook voor Turkije, Wales en Zwitserland.

 • In Rome speelt Italië tegen Wales. Beide landenploegen zijn nog ongeslagen. De Italianen wonnen twee keer zonder een doelpunt te incasseren. Nog nooit lukte het een team om op het EK drie groepswedstrijden te winnen en drie keer ‘de nul’ te houden. Wales kan nog groepswinnaar worden en is bij een gelijkspel zeker van de tweede plaats.
 • Zwitserland - Turkije is een wedstrijd die van belang is voor het Nederlands elftal. Eindigt het duel in een gelijkspel, dan speelt Oranje in de achtste finale zeker niet tegen de nummer drie van Groep F, de poule met de toplanden Frankrijk, Duitsland en Portugal. Zowel de Zwitsers als de Turken moeten winnen om kans te maken op de volgende ronde. Turkije zal dan in ieder geval een doelpunt moeten maken, dat lukte ze in de eerste twee wedstrijden niet.
 • Het EK-voetbalblog van 19 juni: Spanje verspeelt opnieuw punten en Duitsland wint kraker tegen Portugal