Derde zege voor Italianen, Wales overleeft groepsfase op doelsaldo

Ethan Ampadu kreeg rood vanwege een overtreding op Federico Bernadeschi,, waarna Wales met tien man verder moest.
Ethan Ampadu kreeg rood vanwege een overtreding op Federico Bernadeschi,, waarna Wales met tien man verder moest. Foto Alessandra Tarantino/AP

Italië heeft de poulefase van het EK met volledige punten afgesloten. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini won voor de derde keer op rij, ditmaal van Wales: 1-0. Het winnende doelpunt viel kort voor rust, toen Matteo Pessina na een lage vrije trap genomen door Marco Verratti de bal in de verre hoek stuurde.

De Azzurri domineerden de wedstrijd, maar onder anderen Emerson Palmieri, Federico Chiesa en Andrea Belotti wisten hun kansen niet te benutten. Mancini had acht wijzigingen aangebracht in het team, zodat de meeste basisspelers konden rusten. Wales moest vanaf de 55ste minuut met tien man verder, nadat de centrale verdediger Ethan Ampadu direct rood kreeg vanwege een overtreding op Federico Bernadeschi. Daarna moest de ploeg vooral voorkomen dat Italië verder kon uitlopen. Gareth Bale miste in het laatste kwartier van de reguliere speeltijd de beste kans op een Welshe gelijkmaker. Zijn schot van dichtbij kwam op de lat.

Italië was al voor de derde wedstrijd in Groep A verzekerd van een plek in de knock-outfase van het toernooi. De ploeg staat bovenaan in de poule. Voor Wales was de uitkomst van de andere wedstrijd, tussen Zwitserland en Turkije, van belang. Ondanks de nederlaag blijft Wales op nummer staan 2 in de poule, op doelsaldo.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Italië groepswinnaar, nummer drie Zwitserland in de wachtkamer