Laatste nieuws coronacrisis

160.000 AstraZeneca-vaccins van Nederland naar Suriname, eerste 60.000 worden woensdag gestuurd

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit coronablog is gesloten

Hier verzamelde NRC op zondag 20 juni het laatste nieuws over de coronacrisis, in Nederland en het buitenland. De belangrijkste ontwikkelingen: het RIVM registreerde een lichte stijging in het aantal coronabesmettingen en Nederland stuurt 160.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname.

Lees ook: Volg hier het blog van maandag 21 juni

Ruim helft besmettingen Lissabon Deltavariant, Frankrijk gaat van avondklok af

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

 • In Lissabon en omgeving is de Deltavariant van het coronavirus verantwoordelijk voor 60 procent van de nieuwe besmettingen. Dat hebben de Portugese autoriteiten zondag laten weten, zo melden verschillende media in het land. De Deltavariant werd oorspronkelijk in India ontdekt en is een besmettelijkere versie van het virus.
  Vanwege een recente toename van coronabesmettingen zijn dit weekend alle reizen van en naar Lissabon door de autoriteiten verboden. Het grootstedelijk gebied van Lissabon heeft ongeveer 2,8 miljoen inwoners.
 • In Frankrijk komt in de nacht van zondag op maandag een einde aan de nachtelijke avondklok. Dat schrijven Franse media. Het is voor het eerst sinds 30 oktober 2020 - met uitzondering van de kerstdagen - dat Fransen weer zolang als ze willen ‘s nachts buiten mogen blijven. Toen de avondklok voor het eerst werd geïntroduceerd ging hij in om 21.00 uur, half januari werd hij vervroegd naar 18.00 uur. In maart ging er een uurtje af, in mei werd het 21.00 uur en vanaf 9 juni 23.00 uur. Sinds donderdag hoeven Fransen buiten op straat geen mondmasker meer te dragen, tenzij ze bij een evenement zijn.
 • In Zwitserland kunnen 12 tot 15-jarigen zich vanaf volgende week aanmelden voor een coronavaccinatie. Dat meldt persbureau Reuters. Landelijk vaccinatie-chef Christoph Berger denkt dat het „zinvol” is om jongeren met een zwakke gezondheid of jongeren die in contact komen met mensen uit een risicogroep te vaccineren. „Jonge mensen die zich willen laten vaccineren, moeten de kans krijgen”, vindt Berger. Hij vindt het niet nodig om een vaccinatiegraad voor jongere leeftijdsgroepen na te streven. Zwitserland keurde op 4 juni het vaccin van Pfizer/BioNTech goed voor gebruik bij 12 tot 15-jarige kinderen.

Mensen nemen, zonder mondmasker, een selfie bij de Arc de Triomphe. Foto Michel Euler/AP Photo

Nederland stuurt 160.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname

Nederland stuurt komende week 160.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Suriname. Dat heeft minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) zondag laten weten aan zijn Surinaamse collega Amar Ramadhin.

Suriname had Nederland om hulp gevraagd, omdat het land geplaagd wordt door een opleving van het coronavirus. De druk in de ziekenhuizen is hoog en de behoefte aan vaccins onder de bevolking is groot. Rakesh Sukul, directeur van het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid, laat aan persbureau ANP weten dat de vaccins op een goed moment komen. Volgens hem zijn er op dit moment nog ongeveer 30.000 doses coronavaccins beschikbaar in het land. „We zijn blij met de komst van deze vaccins. Als we doorgaan zoals de afgelopen tijd, met gemiddeld tussen de vijf- tot zesduizend prikken per dag, kunnen we de nieuwe vaccins uit Nederland deze maand al gebruiken.”

Woensdag vertrekken 60.000 vaccins naar Suriname, zondag volgen de overige 100.000. De zending is onderdeel van een eerder door Nederland toegezegd „coronasteunpakket” voor Suriname. Het ministerie wil in totaal tussen de 500.000 en 750.000 AstraZeneca-vaccins naar het land sturen. Eerder deze maand werden al 90.000 vaccins, zuurstofcontainers, beademingsmachines en persoonlijke beschermingsmiddelen gestuurd. Ook is een medisch team van ongeveer dertig personen naar Suriname afgereisd, dat blijft volgens het ministerie zeker tot augustus hulp verlenen. De regering heeft voor de steun 2 miljoen euro uitgetrokken.

Een medewerker maakt een extra bed gereed op de Covid-afdeling van het St. Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo. Foto Ranu Abhelakh/ANP

Aantal coronabesmettingen licht gestegen

Bij het RIVM zijn tussen zaterdag en zondag 735 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Tussen vrijdag en zaterdag werden nog 702 nieuwe coronabesmettingen geteld.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van corona is zondag toegenomen met 1. Dat wil niet zeggen dat deze persoon in de afgelopen 24 uur is overleden. Soms duurt het een tijdje voordat wordt doorgegeven dat een coronapatiënt is overleden.

China zet miljardste prik, Israëlische scholieren moeten weer mondkapjes op

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

 • China heeft de miljardste vaccinatie tegen Covid-19 gezet. Dat hebben gezondheidsautoriteiten in het land zondag volgens persbureau AFP gezegd. De vaccinatiecampagne is de laatste weken flink op stoom gekomen: in de afgelopen vijf dagen zouden 100 miljoen prikken zijn gezet. China gebruikt vaccins die in eigen land zijn geproduceerd. Alle Chinezen van achttien jaar en ouder kunnen zich laten inenten. In juni wil China 40 procent van de bijna 1,4 miljard inwoners hebben gevaccineerd; tegen het einde van het jaar 70 procent.
 • In Israël moeten leerlingen weer mondkapjes dragen nu de besmettingen op verschillende scholen toenemen, zo melden lokale media. Vermoedelijk circuleert daar de Indiase Deltavariant. Op een school in de stad Binyamina zijn inwoners verzocht zich te laten testen op het virus om een verdere verspreiding te voorkomen. Op de school in de stad zijn negen leerlingen besmet geraakt. De Israëlische autoriteiten hebben vorige week dinsdag de mondkapjesplicht voor gesloten publieke ruimtes juist opgeheven omdat het aantal besmettingen laag ligt en een groot deel van de bevolking is ingeënt.
 • De Cubaanse producent van het vaccin Soberana 2 stelt volgens persbureau Reuters dat het vaccin voor 62 procent beschermd tegen Covid-19. Het vaccin is geproduceerd door het door de Cubaanse staat gerunde farmaceut BioCabaFarma. Het is een van de twee vaccins die zich in de afrondende testfase bevinden. Het communistische land importeert geen buitenlandse vaccins. Door het oplopende aantal besmettingen geldt een strenge lockdown.

Artsen vragen om Olympische Spelen zonder publiek in Tokio

Medisch personeel vraagt de organisatie van de Olympische Spelen om geen publiek toe te laten bij de sportevenementen. Dat meldt persbureau Reuters zondagochtend. De organisatie besluit waarschijnlijk maandag of er wel of geen binnenlandse toeschouwers bij de Spelen mogen zijn.

Op dit moment zou de voorzitter van de Olympische Zomerspelen overwegen zo’n tienduizend bezoekers per sportlocatie toe te laten. Het zou dan alleen gaan om mensen uit Japan, buitenlandse bezoekers zijn al verboden. Iedere sportlocatie heeft een eigen medische staf, waarvan de leiding nu bezorgd zegt te zijn over een scenario waarin er duizenden bezoekers bijeen komen. Het hoofd van de Japanse gezondheidsautoriteit, Shigeru Omi, adviseerde vrijdag al dat geen toeschouwers „de veiligste optie” is.

Zondag is voor het eerst een teamlid van een deelnemend land positief getest. Het was een van de negen sporters en coaches uit Oeganda. Ze werden bij aankomst getest. 72 uur eerder waren alle reizigers ook getest, en toen nog negatief. Allen waren volledig gevaccineerd met AstraZeneca. De Oegandezen waren het tweede team dat in Japan landde voor de Spelen.

Japan kreeg begin mei te maken met een opleving van het aantal coronavirusbesmettingen. Dit zorgde ervoor dat opnieuw de discussie oplaaide of de Spelen niet alsnog afgelast moeten worden. Inmiddels daalt het dagelijkse aantal besmettingen in het land weer. De organisatie heeft ervoor gezorgd dat voor alle atleten een vaccin beschikbaar is, maar een inenting is niet verplicht. De Spelen gaan op 23 juli van start.

Seiko Hashimoto, president van de organisatiecommissie van de Spelen in Tokio, met de burgemeester van het Olympisch dorp, Saburo Kawabuchi. Foto Akio Kon/Reuters

Welkom in een nieuw coronablog

Hier houdt NRC de gehele dag het laatste nieuws bij over de coronacrisis, in Nederland en het buitenland. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van zaterdag 19 juni:

 • Nog altijd gaat het aantal nieuwe bevestigde besmettingen dagelijks omlaag. Het RIVM meldde er zaterdag 713; voor de derde dag op rij waren het dus minder dan duizend.
 • Vanwege deze gunstige cijfers komt het Outbreak Management Team, dat bestaat uit deskundigen die adviezen leveren voor het coronabeleid, niet meer wekelijks bij elkaar. De experts werken nog wel samen en gaan zich richten op maatregelen op de lange termijn, zoals voorbereidingen op eventuele heroplevingen.
 • Zaterdagochtend kon de laatste groep volwassenen een afspraak maken voor vaccinatie: achttienplussers geboren in 2003. In het buitenland wordt ook hard getrokken aan vaccinatieprogramma’s. Zo konden inwoners van Londen zaterdag terecht in enorme locaties, ingericht in voetbalstadions.
 • De Verenigde Staten zeggen in totaal 2,5 miljoen doses van het vaccin van AstraZeneca toe aan Taiwan. De eerste voorraad werd zaterdag per vliegtuig vervoerd.
Lees hier het hele blog van zaterdag terug