China zet miljardste prik, Israëlische scholieren moeten weer mondkapjes op

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

  • China heeft de miljardste vaccinatie tegen Covid-19 gezet. Dat hebben gezondheidsautoriteiten in het land zondag volgens persbureau AFP gezegd. De vaccinatiecampagne is de laatste weken flink op stoom gekomen: in de afgelopen vijf dagen zouden 100 miljoen prikken zijn gezet. China gebruikt vaccins die in eigen land zijn geproduceerd. Alle Chinezen van achttien jaar en ouder kunnen zich laten inenten. In juni wil China 40 procent van de bijna 1,4 miljard inwoners hebben gevaccineerd; tegen het einde van het jaar 70 procent.
  • In Israël moeten leerlingen weer mondkapjes dragen nu de besmettingen op verschillende scholen toenemen, zo melden lokale media. Vermoedelijk circuleert daar de Indiase Deltavariant. Op een school in de stad Binyamina zijn inwoners verzocht zich te laten testen op het virus om een verdere verspreiding te voorkomen. Op de school in de stad zijn negen leerlingen besmet geraakt. De Israëlische autoriteiten hebben vorige week dinsdag de mondkapjesplicht voor gesloten publieke ruimtes juist opgeheven omdat het aantal besmettingen laag ligt en een groot deel van de bevolking is ingeënt.
  • De Cubaanse producent van het vaccin Soberana 2 stelt volgens persbureau Reuters dat het vaccin voor 62 procent beschermd tegen Covid-19. Het vaccin is geproduceerd door het door de Cubaanse staat gerunde farmaceut BioCabaFarma. Het is een van de twee vaccins die zich in de afrondende testfase bevinden. Het communistische land importeert geen buitenlandse vaccins. Door het oplopende aantal besmettingen geldt een strenge lockdown.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Artsen vragen om Olympische Spelen zonder publiek in Tokio