Zeker zes woningen in Leersum onbewoonbaar door noodweer

Stormschade Bij sommige huizen gaat het om schade door een omgevallen boom, bij andere zijn dakpannen van het dak gewaaid. Negen inwoners van het dorp raakten gewond.
In Leersum zorgde de storm van vrijdagavond voor flink wat overlast. Meerdere bomen vielen om.
In Leersum zorgde de storm van vrijdagavond voor flink wat overlast. Meerdere bomen vielen om. Foto Sem van der Wal/EPA

Als gevolg van het noodweer van vrijdagavond zijn zeker zes woningen in het Utrechtse Leersum tijdelijk onbewoonbaar. De Veiligheidsregio Utrecht schatte het aantal eerder op zaterdag nog op tien tot twintig woningen, maar stelde dit later bij. Bij sommige huizen gaat het om schade door een omgevallen boom, bij andere zijn dakpannen van het dak gewaaid. Wanneer de bewoners hun woning weer in kunnen, is onbekend. Negen inwoners van Leersum raakten bij de storm gewond, twee van hen moesten met onbekende verwondingen worden overgebracht naar het ziekenhuis. Zij zijn inmiddels weer thuis.

Natuurgebieden rond Leersum zijn zaterdag door beheerder Utrechts Landschap afgesloten voor publiek omdat het er nog te gevaarlijk is. Het gaat om de gebieden Breeveen, Dartheide en Hoge Ginkel. Door de windhoos hangen veel takken en boomkruinen los en zijn bomen instabiel, meldde Staatsbosbeheer vrijdagavond. Volgens een eerste inventarisatie zouden „duizenden” bomen omgewaaid zijn en is de schade „ongekend”. Het kan nog „weken tot maanden” duren tot alle wandel-, fiets- en mountainbikepaden weer begaanbaar zijn. De komende tijd blijft de natuur afgesloten en worden extra boa’s ingezet om hierop toe te zien.

Het noodweer van vrijdag zorgde in heel Nederland voor overlast. Zo waaiden in Gelderland elektriciteitsmasten om bij het dorp Oosterwolde en raakte een bestuurder van een grote hijskraan gewond toen deze omviel. In Alkmaar kwam door het noodweer ontlasting omhoog uit het riool, bericht NH Nieuws. In dorpen rond de Drentse stad Hoogeveen vielen volgens het Dagblad van het Noorden hagelstenen met een diameter van bijna vier centimeter.

Bekijk hieronder hoe het noodweer vrijdagavond over Nederland trok