OMT hoeft niet meer elke week samen te komen

Het Outbreak Management Team (OMT), het orgaan van experts dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, komt niet meer elke week bijeen. Dat is niet meer nodig omdat het „aanhoudend de goede kant op gaat met het terugdringen van het coronavirus in Nederland”. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) laten weten aan de Tweede Kamer.

Volgens De Jonge heeft het OMT een „cruciale adviserende rol” vervuld in de coronacrisis tot nu toe. De betrokken deskundigen gaan zich volgens hem nu richten op beleid en scenario’s voor hoe Nederland op de langere termijn om moet gaan met het coronavirus, zoals voorbereidingen op tegenvallers of nieuwe uitbraken. In de afgelopen anderhalf jaar hadden onder meer Jaap van Dissel van het RIVM en viroloog Marion Koopmans een rol in het OMT. Zij traden met hun expertise en adviezen ook naar buiten en zaten bijvoorbeeld geregeld aan tafel van talkshows op televisie.

Geen cijfers ziekenhuisbezetting meer in het weekend

Nog een verandering in de ontstane routine en ‘infrastructuur’ van beleid rond de coronacrisis: het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) stopt met het rapporteren van data over de ziekenhuisbezetting in het weekend. Deze zaterdag is de eerste zonder dat cijfers over het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de intensive cares worden gecommuniceerd - de oplettende lezer had dat wellicht al opgemerkt.

De gegevens worden dagelijks door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) verzameld. Voortaan leveren regionale overleggen de weekenddata van het afgelopen weekend voor maandagochtend 10.00 uur aan. Door de cijfers niet meer in het weekend ook actief te verzamelen en te communiceren, willen LNAZ en LCPS de werklast in het weekend verlagen. Het besluit hangt ook samen met de dalende bezetting door coronapatiënten in de ziekenhuizen; als die aantallen weer stijgen, „wordt de aanlevering van data in het weekend direct hervat”, stelde de LCPS.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Weer minder dan duizend nieuwe besmettingen bekend bij RIVM