Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Iedere donderdagmiddag rond lunchtijd gaat bij de opinieredactie de telefoon. Tekenaar Siegfried Woldhek. Hij beslist uiteindelijk zelf wie de ‘M/V van de Week’ op de laatste pagina van deze bijlage wordt, maar we overleggen wel altijd even. De laatste maanden was dat vaak lastig. „Tja, het was wéér de week van Pieter Omtzigt”, verzuchtte Woldhek donderdag. En die had hij al eens geschilderd. Misschien zelfs wel meer dan eens.

Na zijn vertrek uit het CDA, vorig weekend, werd het geplaagde Kamerlid ook in onze mailbox weer trending topic. Henk Slechte schrijft dat we voormalig verkenner Kajsa Ollongren „dankbaar” moeten zijn omdat ze in haar paperassen Omtzigts „functie elders” toonde. „Nu Pieter Omtzigt [...] het CDA verlaat, maar wel volksvertegenwoordiger blijft, zouden zijn vijf potentiële zetels op termijn het formatieverschil kunnen maken, en is de kans groot dat het CDA hetzelfde lot is beschoren als de PvdA: naar de marge”, schrijft Slechte. „Jammer dat Omtzigt nog steeds overspannen thuis zit. Hij heeft zichzelf niet opgeofferd, maar is door zijn politieke collega's in de steek gelaten en aan het kruis genageld”, voegt Pieter Vijfwinkel daar met christen-democratische beeldspraak aan toe. „Hopelijk is er nog sprake van een wederopstanding.” Ameling Algra heeft daar weinig fiducie in. Hij viel over de opmerking in een NRC-column dat Omtzigt „geen fijne sociale antenne” heeft. „Maandenlange framing doet zijn werk”, schrijft hij. Het beeld: Omtzigt „is onhandelbaar, niet collegiaal, met zijn analyse maakt hij de boel kapot”. Of, zoals Arjan Krijgsman schrijft: „Alle seinen staan op karaktermoord.” Zo gaat het nu altijd, meent Algra: „Ook de CDA-leden zullen dit wel weer slikken.”

Dus ja, Omtzigt was zonder twijfel ‘M van de Week’. Maar Woldhek keek even wat verder en trof elders een hele andere sociale antenne.

chef Opinie