Gezondheid

Verlate uitbraak RS-virus onder kinderen

In de afgelopen twee weken zijn 28 patiënten, vooral kinderen, ziek geworden van het besmettelijke RS-virus. Enkele liggen al in het ziekenhuis, vooral in Zuid-West Nederland.

Normaliter is er tussen november en februari een RS-epidemie, die in Nederland leidt tot ongeveer 2.000 ziekenhuisopnames van kinderen. Er is geen medicijn voor, maar ze krijgen zuurstof in het ziekenhuis en herstellen meestal vrij snel. Ook voor ouderen in het verpleeghuis kan het RS-virus heel naar uitpakken en zelfs dodelijk zijn.

Het virus komt nooit voor in juni, maar doordat iedereen afgelopen winter afstand van elkaar hield, heeft het virus zich toen niet kunnen verspreiden. Het aantal van 14 per week in de zomer is volgens het RIVM dan ook een „opmerkelijke stijging” ten opzichte van drie weken geleden toen er nog vijf RS-gevallen werden ontdekt. Dat gebeurt door het NIVEL, dat informatie verzamelt via 40 huisartsenpraktijken en door 25 labs die wekelijks uitslagen insturen naar het RIVM. Viroloog Adam Meijer van het RIVM: „Bij 21 gevallen per week spreken we van een RS-epidemie.”

De verschijnselen lijken op die van een verkoudheid. Vooral bij baby’s en peuters kan het virus grote benauwdheid veroorzaken. In armere landen overlijden jaarlijks gemiddeld 118.000 baby’s en peuters er aan. In Nederland niet, al komen ze soms wel terecht in het ziekenhuis. Ouders die willen voorkomen dat hun baby besmet raakt, kunnen dat doen door afstand te houden en vaak handen te wassen, aldus het RIVM.