EK-voetbalblog

Teruglezen: Spanje verspeelt opnieuw punten

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vanavond staat de tweede kraker in Groep F op het programma: Portugal – Duitsland

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het nieuws bij rondom de negende dag van het EK voetbal, een dag waarop Hongarije verraste met een gelijkspel tegen wereldkampioen Frankrijk, Duitsland won van Portugal in een spectaculaire wedstrijd en Spanje opnieuw punten verspeelde.

Verrassende uitslagen en spektakel in poules E en F

Deze zaterdag was een dag voor grote voetballanden en verwacht spektakel: onder meer regerend wereldkampioen Frankrijk en regerend Europees kampioen Portugal kwamen in actie. Er was inderdaad opwindend voetbal te zien in de tweede speelronde voor ploegen in de groepen E en F, maar vaak met verrassend en onverwacht resultaat.

Hongarije 1 - 1 Frankrijk

 • #22
 • Groep F
 • Boedapest (Hongarije)

Portugal 2 - 4 Duitsland

 • #23
 • Groep F
 • München (Duitsland)

Spanje 1 - 1 Polen

 • #24
 • Groep E
 • Sevilla (Spanje)

Groep E
Zweden 2 4 1
Slowakije 2 3 0
Spanje 2 2 0
Polen 2 1 -1
Groep F
Frankrijk 2 4 1
Duitsland 2 3 1
Portugal 2 3 1
Hongarije 2 1 -3

Spanje verspeelt opnieuw punten: 1-1 tegen Polen

De Spaanse nationale ploeg heeft ook zaterdag niet kunnen winnen in group E. Na de 0-0 tegen Zweden verspeelde de formatie van bondscoach Luis Enrique ook tegen Polen punten. In Sevilla werd het 1-1, wat voor de Oost-Europeanen het eerste ‘resultaat’ betekende. Beide landen behouden nog wel uitzicht op de volgende ronde.

Álvaro Morata zette de Spanjaarden na iets minder dan een half uur op voorsprong. De aanvaller van Juventus deed dat na een voorzet van Gerard Moreno. Aanvankelijk werd de treffer wegens buitenspel afgekeurd, maar de VAR besloot anders. In de rest van de wedstrijd wist Spanje, met soms redelijk combinatiespel, weinig af te dwingen. Robert Lewandowski wist te profiteren van het weinig sprankelende Spaanse elftal. Hij maakte vrij snel na de hervatting gelijk. De spits van Bayern München kopte raak na een voorzet van Kamil Józwiak. Kort voor rust had Karol Swiderski al op de paal geschoten, waarna Lewandowski verzuimde in de rebound te scoren.

Na de gelijkmaker kwam de VAR Spanje te hulp, door een strafschop te geven na een onnodige en misschien onbewuste overtreding van de Pool Jakub Moder. Moreno, die via penalty’s in de finale tegen Manchester United met Villarreal de Europa League won, schoot op de paal. Morata verprutste de rebound.

Keeper Wojciech Szczesny voorkomt een doelpunt van de Spaanse spits Alvaro Morata in de poulewedstrijd tussen Spanje en Polen (1-1). Foto Lluis Gene/AFP

Duitsland verslaat Portugal: 4-2

Duitsland heeft in de ‘groep des doods’ van het EK, Groep F, de eerste punten binnen. In München versloeg de ploeg van bondscoach Joachim Löw regerend Europees kampioen Portugal na een zinderende wedstrijd met 4-2. Een broodnodige zege voor de Duitsers, na de nederlaag in de eerste groepswedstrijd, tegen Frankrijk.

Portugal nam in München de leiding, uiteraard dankzij Cristiano Ronaldo, nadat Duitsland de eerste kansen had gekregen. Het was alweer zijn derde treffer, dit toernooi. Maar de Duitsers herstelden zich knap, met een zeer aanvallend ingestelde ploeg, met Kai Havertz, Serge Gnabry en Thomas Müller voorin.

Twee Portugese eigen doelpunten waren het gevolg van de enorme druk die Duitsland uitoefende op de verdediging van de regerend Europees kampioen. Rúben Dias en Raphaël Guerreiro waren de ongelukkigen, allebei in een wanhoopspoging om een Duitse treffer te voorkomen. De ploeg van Jogi Löw drukte door en liep via doelpunten van Havertz en voormalig FC Dordrecht-speler Robin Gosens verder uit.

Daarmee was het nog niet gedaan. Jota maakte de 4-2, na een assist van Ronaldo. Vervolgens knalde Renato Sanches de bal op de paal, ver buiten bereik van doelman Manuel Neuer. Maar de Portugezen kwamen niet dichterbij.

Eerder op de dag speelden Frankrijk en Hongarije in Boedapest gelijk in deze groep: 1-1. Frankrijk gaat daardoor aan de leiding met 4 punten, gevolgd door Duitsland en Portugal met 3 punten. De kans is nog steeds reëel dat Nederland in de knock-outfase, die voor Oranje volgende week zondag in Boedapest begint, te maken krijgt met Portugal, als nummer drie van Groep F. Portugal wacht nog de zware wedstrijd tegen Frankrijk, Duitsland speelt nog tegen Hongarije.

De Portugees Rafa Silva (midden) in duel met Antonio Rüdiger (rechts) en Matthias Ginter. Foto Matthias Hangst/AFP

Hongarije en Frankrijk delen de punten in snikheet Boedapest: 1-1

Hongarije heeft in Groep F wereldkampioen Frankrijk op een gelijkspel weten te houden. In een bloedhete Puskas Arena in Boedapest, afgeladen met 55.000 toeschouwers, werd het 1-1.

In de blessuretijd van de eerste helft sloegen de Hongaren toe, toen Attila Fiola in de korte hoek raak schoot. Twintig minuten na rust maakten de Fransen gelijk. Antoine Griezmann schoot raak nadat Kylian Mbappé de bal had teruggelegd.

Hongarije schiet weinig op met het ene punt dat het gelijkspel oplevert. De ploeg verloor de eerste groepswedstrijd afgelopen dinsdag met 3-0 van Portugal. Frankrijk, dat het eerste groepsduel won van Duitsland (1-0) ligt na het tweede duel op koers voor een plek in de knock-outfase.

Om 18.00 uur spelen Duitsland en Portugal tegen elkaar, in München.

Ousmane Dembele (links) van Frankrijk in duel met Attila Fiola van Hongarije. Foto Tibor Illyes/AFP

Zwitserse bondscoach plaatst excuusbrief in Zwitserse krant

Zwitserland-bondscoach Vladimir Petkovic biedt zaterdag in een open brief in de krant Schweiz am Wochenende zijn excuses aan voor het slechte resultaat tegen Italië (3-0 nederlaag) van afgelopen woensdag. Eerder speelde het Alpenland gelijk tegen Wales (1-1), waardoor zondagavond gewonnen zal moeten worden tegen Turkije om de groepsfase te overleven. De Zwitserse ploeg krijgt flinke kritiek van supporters vanwege het vertoonde spel en het gedrag van bepalende spelers.

Petkovic somt in de brief aan alle Zwitsers de goede bedoelingen van zijn team op. „We wilden jullie een magische avond geven, jullie trots maken op ons en ons Zwitserland. Na alles wat we tijdens de pandemie hebben moeten doorstaan, wilden we jullie gelukkig maken met een zege tegen Italië.” Hij schrijft verder dat Zwitserland misschien wel te goed voorbereid was, maar dat uiteindelijk „niets dan teleurstelling” overbleef: „En daar hebben we spijt van”.

Voor het duel met Turkije belooft Petkovic beterschap en vraagt hij om steun. „We doen niet altijd alles wat jullie van ons verwachten”, verwijst hij naar onder meer de kritiek op aanvoerder Granit Xhaka, die een kapper liet invliegen naar Rome om zijn haar te laten blonderen. „Maar we proberen aan jullie eisen te voldoen. Daarom hebben we al jullie steun nodig in aanloop naar deze cruciale wedstrijd. Jullie solidariteit, jullie positiviteit. We zullen er alles aan doen om zondagavond samen trots te kunnen zijn.”

De Zwitserse bondscoach Vladimir Petkovic tijdens de wedstrijd Italië - Zwitserland op 16 juni. Foto Alessandra Tarantino/Reuters

Roemeen Kovács fluit duel tussen Nederland en Noord-Macedonië

De Roemeen István Kovács is door de UEFA aangesteld als scheidsrechter voor de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Noord-Macedonië. Hij fluit maandag om 18.00 uur voor de aftrap van de derde groepswedstrijd, die wordt gespeeld in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Eén keer eerder leidde hij een wedstrijd van Oranje, in oktober vorig jaar floot Kovács de wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina (0-0) in de Nations League.

Voor Kovács is het zijn eerste optreden als scheidsrechter dit EK. Wel was hij al vierde official bij Polen - Slowakije en Finland - Rusland. Zijn landgenoten Vasile Florin Marinescu en Ovidiu Artene zullen hem maandag assisteren. De vierde official is Georgi Kabakov uit Bulgarije.

Oranje-middenvelder Marten de Roon donderdag in duel met de Oostenrijkse spits Michael Gregoritsch. Foto Maurice van Steen/ANP

Welkom in dit blog

Hongarije - Frankrijk

 • #22
 • Groep F
 • Boedapest (Hongarije)

Portugal - Duitsland

 • #23
 • Groep F
 • München (Duitsland)

Spanje - Polen

 • #24
 • Groep E
 • Sevilla (Spanje)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag de laatste drie wedstrijden in de tweede speelronde, met vier landen die eerder Europees kampioen werden: Spanje (1964, 2008 en 2012), Duitsland (1972, 1980 en 1996), Frankrijk (1984 en 2000) en Portugal (2016).

 • In Boedapest speelt Hongarije om 15.00 uur tegen wereldkampioen Frankrijk. De statistieken zijn in het voordeel van de Hongaren (twaalf overwinningen versus acht), maar de laatste zege op de Fransen was in 1976. Frankrijk maakte in zijn eerste wedstrijd tegen Duitsland (1-0) indruk en kan zich vandaag plaatsen voor de achtste finale. Hongarije speelt na de nederlaag tegen Portugal (0-3) voor zijn laatste kans.
 • Duitsland verloor nog nooit zijn eerste twee wedstrijden op een eindronde en zal dat om 18.00 uur in München koste wat kost willen voorkomen tegen titelverdediger Portugal. De Portugezen zijn al twaalf wedstrijden ongeslagen op het EK, de laatste nederlaag was in 2012 tegen Duitsland in de groepsfase (0-1).
 • Spanje had tegen Zweden (0-0) meer dan 75 procent balbezit, maar tot heel veel uitgespeelde kansen leidde dat niet. Om 21.00 uur in Sevilla moet de ploeg van bondscoach Luis Enrique tegen Polen laten zien dat het meer kan dan de bal rondspelen. Een overwinning is noodzakelijk, gezien de stand in Groep E, waarin Zweden leidt met vier punten uit twee wedstrijden, gevolgd door Slowakije met drie punten. Een overwinning is ook nodig voor Polen, dat zijn eerste wedstrijd verloor van de Slowaken (1-2).
 • Lees ook: Het Spaanse voetbal houdt van Sevilla, zeker na die beruchte 12-1 tegen Malta Het EK-voetbalblog van 18 juni: Engeland wint niet van Schotland