Laatste nieuws coronacrisis

Engeland als groepswinnaar door, met Kroatië en Tsjechië

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit coronablog is gesloten

Hier hield NRC op zaterdag 19 juni de belangrijkste ontwikkelingen bij over de coronacrisis. Nieuws uit Nederland en het buitenland:

 • Nog altijd gaat het aantal nieuwe bevestigde besmettingen dagelijks omlaag. Het RIVM meldde er zaterdag 713; voor de derde dag op rij waren het dus minder dan duizend.
 • Vanwege deze gunstige cijfers komt het Outbreak Management Team, dat bestaat uit deskundigen die adviezen leveren voor het coronabeleid, niet meer wekelijks bij elkaar. De experts werken nog wel samen en gaan zich richten op maatregelen op de lange termijn, zoals voorbereidingen op eventuele heroplevingen.
 • Zaterdagochtend kon de laatste groep volwassenen een afspraak maken voor vaccinatie: achttienplussers geboren in 2003. In het buitenland wordt ook hard getrokken aan vaccinatieprogramma’s. Zo konden inwoners van Londen zaterdag terecht in enorme locaties, ingericht in voetbalstadions.
 • De Verenigde Staten zeggen in totaal 2,5 miljoen doses van het vaccin van AstraZeneca toe aan Taiwan. De eerste voorraad werd zaterdag per vliegtuig vervoerd.
Volg hier het blog met nieuws van zondag 20 juni

Hoe staat het met de (levering van) vaccins in andere landen?

Vanaf deze zaterdag kon de laatste lichting Nederlandse volwassen een afspraak maken voor een inenting. Hoe verloopt de vaccinatie in andere landen? Een greep uit de berichtgeving over vaccinatieprogramma’s in het buitenland:

 • Door een vertraging in de levering van vaccins is in gezondheidscentra in Malawi een tekort ontstaan van doses. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid van dat Zuid-Afrikaanse land zaterdag bekend. Malawi ontving tot nu toe 300.000 doses van het AstraZeneca-vaccin via de Verenigde Naties, 102.000 van de Afrikaanse Unie en 50.000 als donatie van India. Maar vanwege de groeiende uitbraak in dat land heeft de Indiase regering de export van AstraZeneca-voorraden tijdelijk stilgelegd. Malawi is juist op het punt gekomen dat de eerste burgers hun tweede prik kunnen ontvangen, aldus persbureau AFP. Het ministerie verwacht dat in juli of augustus weer voorraden aankomen.
 • In totaal gaat Taiwan 2,5 miljoen doses van het Moderna-vaccin ontvangen, dankzij de Verenigde Staten. Dat heeft het Amerikaans Instituut in Taiwan (AIT), de de facto ambassade van de VS, laten weten. De instantie meldde zaterdag dat er 1,75 miljoen doses worden toegevoegd aan de 750.000 die in begin juni waren beloofd door drie Amerikaanse senatoren die op bezoek waren in de eilandstaat die door China wordt gezien als afvallige provincie. Taiwan is zwaar getroffen door de pandemie en het vaccinatieprogramma op het eiland stond door een aanzienlijk tekort onder druk. Chinese autoriteiten hadden eerder Taiwanezen al opgeroepen naar het vasteland te komen om hun inenting te halen, en aangeboden vaccinaties te sturen, maar dat aanbod werd door Taiwan met argwaan ontvangen. Eerder zou een deal ophanden zijn tussen BioNTech/Pfizer en Taiwan, maar een echte afspraak werd niet gesloten, volgens de autoriteiten door een interventie van China. De eerste Amerikaanse donaties van het Moderna-middel zijn al onderweg vanaf een luchthaven in Tennessee. AIT noemt de Amerikaanse bijdrage een teken van „onze betrokkenheid bij Taiwan als een vertrouwde vriend, en als een lid van de internationale familie van democratieën”.
 • Naar het stadion komen voor je inenting: in Londen kon het vandaag. In de hele stad waren zaterdag ‘pop-up vaccinatielocaties’ ingericht bij enkele grote voetbalclubs en andere sport- en evenementencentra. Doel van de actie was om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk achttienplussers in de Britse hoofdstad gevaccineerd worden. In het Verenigd Koninkrijk, waar de beperkende maatregelen juist ver waren versoepeld, loopt het aantal besmettingen weer rap op. Inwoners van Londen konden zaterdag onder meer terecht in de voetbaltempels Stamford Bridge (van Chelsea), Tottenham Hotspur Stadium, The Valley (Charlton Athletic FC), Selhurst Park (Crystal Palace FC). Bij Chelsea FC lagen zesduizend doses van het Pfizer-vaccin, bedoeld voor volwassenen die hun eerste prik kwamen halen, of al in aanmerking kwamen voor de tweede. Ook het Olympisch stadion was geopend voor de vaccinaties.

Bij West Ham, dat het Olympisch Stadium in gebruik heeft, was ook een grootschalige vaccinatielocatie ingericht. Foto Henry Nicholls/Reuters

Weer uiten Braziliaanse demonstranten woede over coronabeleid van Bolsonaro

In meerdere Braziliaanse steden gaan deze zaterdag mensen de straat op om te demonstreren tegen het coronabeleid van president Jair Bolsonaro. Volgens de deelnemers aan protestmarsen in onder meer Brasilia en Rio de Janeiro heeft de president niet voldoende haast gehad in het aankopen van vaccins. Zij zijn ook boos over zijn publieke opmerkingen over de ernst van de gezondheidscrisis in het Zuid-Amerikaanse land, evenals de vertwijfeling die hij uitte over het nut van mondkapjes. In Brasilia vergeleken demonstranten de uitwerkingen van het officiële beleid zelfs met een „genocide”, zo tekende een verslaggever van het persbureau Reuters zaterdagmiddag (lokale tijd) op.

Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen wereldwijd; het dodental als gevolg van de pandemie overschrijdt zaterdag de 500.000. Bolsonaro’s optreden kwam hem al vaker op kritiek te staan - eind mei waren er ook al protesten. Die waren misschien nog wel groter dan de acties van deze zaterdag, schat Reuters in.

In de stad Cuiaba zijn foto’s opgehangen van overleden coronapatiënten. De straatexpositie heet ‘Onmetelijk’, om aan te geven hoe zwaar Brazilië is getroffen.
Foto Sebastiao Moreira/EPA
Een deelnemer aan een demonstratie tegen Jair Bolsonaro noemt het coronabeleid van de president genocidair.
Foto Andre Borges/AFP

OMT hoeft niet meer elke week samen te komen

Het Outbreak Management Team (OMT), het orgaan van experts dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, komt niet meer elke week bijeen. Dat is niet meer nodig omdat het „aanhoudend de goede kant op gaat met het terugdringen van het coronavirus in Nederland”. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) laten weten aan de Tweede Kamer.

Volgens De Jonge heeft het OMT een „cruciale adviserende rol” vervuld in de coronacrisis tot nu toe. De betrokken deskundigen gaan zich volgens hem nu richten op beleid en scenario’s voor hoe Nederland op de langere termijn om moet gaan met het coronavirus, zoals voorbereidingen op tegenvallers of nieuwe uitbraken. In de afgelopen anderhalf jaar hadden onder meer Jaap van Dissel van het RIVM en viroloog Marion Koopmans een rol in het OMT. Zij traden met hun expertise en adviezen ook naar buiten en zaten bijvoorbeeld geregeld aan tafel van talkshows op televisie.

Geen cijfers ziekenhuisbezetting meer in het weekend

Nog een verandering in de ontstane routine en ‘infrastructuur’ van beleid rond de coronacrisis: het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) stopt met het rapporteren van data over de ziekenhuisbezetting in het weekend. Deze zaterdag is de eerste zonder dat cijfers over het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de intensive cares worden gecommuniceerd - de oplettende lezer had dat wellicht al opgemerkt.

De gegevens worden dagelijks door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) verzameld. Voortaan leveren regionale overleggen de weekenddata van het afgelopen weekend voor maandagochtend 10.00 uur aan. Door de cijfers niet meer in het weekend ook actief te verzamelen en te communiceren, willen LNAZ en LCPS de werklast in het weekend verlagen. Het besluit hangt ook samen met de dalende bezetting door coronapatiënten in de ziekenhuizen; als die aantallen weer stijgen, „wordt de aanlevering van data in het weekend direct hervat”, stelde de LCPS.

RIVM: 713 nieuwe besmettingen

Opnieuw meldt het RIVM deze zaterdag dagcijfers onder de duizend: bij het gezondheidsinstituut werden in het afgelopen etmaal 713 nieuwe bevestigde coronagevallen bekend. Dat zijn er 193 minder dan vrijdag.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van corona nam zaterdag toe met drie. Voor de elfde dag op rij lag dat aantal onder de tien. Het dagelijks aantal sterfgevallen geeft niet het aantal overlijdens in de afgelopen 24 uur aan; als een coronapatiënt overlijdt wordt dat soms met enkele dagen vertraging doorgegeven.

Buitenlands nieuws: toch niet samen naar de Spelen kijken in Tokio

Een greep uit ontwikkelingen in het buitenland:

 • Er komen in Tokio toch geen evenementenlocaties waar mensen gezamenlijk op grote schermen de Olympische Spelen kunnen volgen. De gouverneur van de stad heeft dat zaterdag besloten, melden internationale persbureaus. De Spelen waren al niet toegankelijk voor inreizende fans uit het buitenland. Inmiddels zijn er te veel zorgen over een mogelijke toename in het aantal coronabesmettingen door zulke bijeenkomsten. Gouverneur Yuriko Koike sprak over „noodzakelijke maatregelen” om de Zomerspelen en de Paralympische Spelen succesvol te laten verlopen, citeert persbureau Reuters. Een aantal van de locaties die waren aangewezen voor de publieksevenementen wordt omgebouwd tot vaccinatielocaties.
 • Heibel in de West-Franse provincie Bretagne, afgelopen nacht: daar moesten zo’n vierhonderd agenten in actie komen bij het opbreken van een rave. Het ging om een illegaal feest van zo’n 1.500 mensen, stelt een politiechef tegenover persbureau AFP. De aanwezigen trokken zich niets aan van de nog altijd geldende avondklok van 23.00 uur. Dit is het weekend voorafgaand aan Fête de la Musique, een terugkerend nationaal festival voor amateurmuzikanten op 21 juni. Dit jaar geldt voor de feesten in alle gemeenten in Frankrijk een streng gezondheidsprotocol - uitbundige feestjes als dat in de nacht van vrijdag op zaterdag, met zo veel mensen, zijn niet de bedoeling. Het nachtelijk ingrijpen van de politie was volgens de dienst geoorloofd omdat een verbod was uitgevaardigd, maar zorgde wel voor flinke botsingen tussen agenten en de aanwezige feestgangers.
 • Indonesië verwacht begin augustus de eerste voorraad vaccins van BionTech/Pfizer te ontvangen, aldus het ministerie van Volksgezondheid. In totaal worden er 50 miljoen doses naar het land gestuurd, tussen de 7,5 en 12 miljoen per maand. De vaccins werden door de centrale overheid ingekocht, volgens de verklaring. In het Zuidoost-Aziatische land grijpt het coronavirus nog volop om zich heen; vrijdag maakten de autoriteiten melding van 12.990 nieuwe geconstateerde besmettingen. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er in Indonesië 54.291 mensen aan overleden, het hoogste dodental in de regio volgens persbureau Reuters.

Het hoofdkwartier van het Japanse nationale Olympische Commitee im Tokio, verantwoordelijk voor de organisatie van de Spelen van 2020. Foto Pawel Kopczynski/Reuters

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 18 juni.

 • Demissionair premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) hebben verschillende versoepelingen aangekondigd, waaronder een afschaffing van de mondkapjesplicht op plekken waar afstand gehouden kan worden. Daarnaast mogen horecazaken meer mensen toelaten.
 • De Deltavariant is een bron van zorgen voor het ministerie van Volksgezondheid. Naar schatting is de variant al verantwoordelijk voor circa 10 procent van de nieuwe besmettingen in Nederland. De WHO zegt dat de variant binnenkort zelfs wereldwijd dominant kan zijn.
 • Er lagen vrijdag 533 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 218 op de intensive care. Daarnaast werden er 918 nieuwe besmettingen gemeld.
 • Ruim vier miljoen mensen zijn wereldwijd inmiddels overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft persbureau Reuters bekendgemaakt op basis van eigen telling. De laatste twee miljoen doden werden in minder dan een half jaar bereikt.
Lees hier het hele blog van vrijdag terug