Analyse

Komen de versoepelingen niet te vroeg?

Coronaregels Het kabinet vindt dat de versoepelingen vanaf 26 juni niet te vroeg komen. In het najaar kunnen de regels weer strenger worden.

Op alle plekken blijft de anderhalvemeterregel gelden, tenzij men gebruik maakt van testen als toegangsbewijs. Dit geldt bijvoorbeeld voor discotheken en nachtclubs.
Op alle plekken blijft de anderhalvemeterregel gelden, tenzij men gebruik maakt van testen als toegangsbewijs. Dit geldt bijvoorbeeld voor discotheken en nachtclubs. Foto Paul Bergen/ANP

Toen het kabinet de grootste versoepelingen tot nu toe nog moest aankondigen, liep koning Willem-Alexander al flink op de zaken vooruit.

Tijdens een bezoek, donderdag, aan een oranje gekleurde Haagse buurt schudde hij een hand en hield hij geen anderhalve meter afstand tot de samengedromde voetbalfans. Het werd gefilmd, zorgde voor ophef en vatte goed de sfeer in het land samen: het geduld met de coronaregels is razendsnel aan het verdampen.

Gelukkig had premier Rutte vrijdagavond goed nieuws: de versoepelingen gaan door, en gaan zelfs verder dan wat in het officiële ‘openingsplan’ staat. De mondkapjesplicht vervalt grotendeels en voor afspraken thuis of buiten vervallen de beperkingen. Zingen, blaasinstrumenten bespelen en schreeuwen kan ook weer. „Een bijzonder moment”, zei Rutte.

Helaas voor de koning: de versoepelingen gaan grotendeels in op 26 juni, volgende week zaterdag, en de anderhalve meter blijft „de centrale maatregel”. Daar waar het houden van afstand moeilijk is (ov, onderwijs) moeten de mondkapjes nog steeds op. Rutte zat in zijn maag met het voortijdig loslaten van coronaregels door de koning. „Het is op zich niet goed, maar laten we het niet te zwaar maken”, zei de premier eerder op de dag. „Hij baalt er zelf ook van.”

Niet te vroeg?

Over een week is er qua groepsvorming wel véél meer mogelijk. Maar komen de versoepelingen niet te vroeg? Nederland is één van de eerste EU-landen waar afscheid wordt genomen van de mondkapjes, maar vergeleken met die andere landen is de besmettingsgraad hier nog best hoog. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) sprak de verwachting uit dat het besmettingsniveau in Nederland „ergens in de komende week”, net op tijd voor de versoepelingen op 26 juni, zal zakken naar ‘geel’. Maar hij zei ook dat vakantiegangers meer zullen moeten gaan testen „als we niet op groen staan”. Mede daarom is besloten om het testen in juli en augustus gratis te maken voor wie naar het buitenland gaat.

Het kabinet durft het aan en zeker op korte termijn gaan vrijwel alle indicatoren de goede kant op. Maar Rutte en De Jonge waarschuwden wel voor nieuwe risico’s. De nieuwe Deltavariant die in het VK al flink huishoudt „krijgt ook in ons land meer voet aan de grond”, zei Rutte. Bovendien komt straks iedereen terug van vakantie en is het de vraag „of we het virus als souvenir mee terugnemen van de camping”, aldus De Jonge. De minister riep mensen op om zich na terugkeer uit het buitenland te laten testen.

Lees ook: Beschermen vaccins tegen de Deltavariant van het coronavirus?

Meerdere scenario’s voor onderwijs

Of voor nieuwe studenten straks de gebruikelijke introductieweken kunnen worden gehouden, blijft onduidelijk. Het besluit daarover komt op 13 augustus, de eerstvolgende corona-persconferentie. Tot die tijd wordt opleidingen gevraagd om met alle scenario’s rekening te houden. De Rutte en De Jonge haalden ter verduidelijking een liedje aan: „We zijn er bijna, maar nog niet helemaal.” Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageerde boos in een eerste reactie. „Heel Nederland mag weer naar kantoor, op vakantie en naar festivals, maar de student wordt wederom aan het lijntje gehouden.”