Informateur Hamer: formatie bevindt zich in impasse

Informateur Mariette Hamer.
Informateur Mariette Hamer. Foto Robin Utrecht/ANP

De formatie van een nieuw kabinet bevindt zich in een politieke impasse. Dat heeft informateur Mariëtte Hamer vrijdag gezegd na afloop van een overleg met de leiders van zes politieke partijen. Volgens haar is de formatie inhoudelijk klaar, maar lukt het nog niet om een groep partijen te vinden die samen verder wil.

Hamer heeft de partijen gevraagd om dit weekend tot „een doorbraak” te komen. Volgens haar moeten partijen dat „met elkaar” doen, en heeft ze de partijen gevraagd over hun „schaduw heen te springen”. Maandag komen de partijen opnieuw bij de informateur bijeen.

Hamer sprak van een „intensief” groepsgesprek op vrijdag, waarbij Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA), Lilianne Ploumen (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) aanwezig waren. Volgens haar zijn er al plannen gemaakt voor het herstel na de coronacrisis, maar willen partijen nog niet met elkaar een kabinet vormen. „Je blijft toch steken op de wie-met-wie, en de combinaties leiden niet tot een meerderheid”, zei Hamer na afloop.

Met medewerking van Lamyae Aharouay.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Informateur Hamer: formatie bevindt zich in impasse