EK-voetbalblog

Teruglezen: Engeland wint niet van Schotland

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vanavond wordt op Wembley de klassieker Engeland-Schotland gespeeld.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het nieuws bij rondom de achtste dag van het EK voetbal, een dag waarop de Deen Christian Eriksen het ziekenhuis mocht verlaten.

Zweden 1 - 0 Slowakije

 • #19
 • Groep E
 • Sint-Petersburg (Rusland)

Kroatië 1 - 1 Tsjechië

 • #20
 • Groep D
 • Glasgow (Schotland)

Engeland 0 - 0 Schotland

 • #21
 • Groep D
 • Londen (Engeland)

Groep D
Tsjechië 2 4 2
Engeland 2 4 1
Kroatië 2 1 -1
Schotland 2 1 -2
Groep E
Zweden 2 4 1
Slowakije 2 3 0
Spanje 1 1 0
Polen 1 0 -1

Engeland speelt gelijk tegen Schotland

Engeland is er niet in geslaagd ook de tweede groepswedstrijd op het EK te winnen. Tegen buurland Schotland kwam de ploeg van bondscoach Gareth Southgate niet tot scoren: 0-0. Engeland heeft in groep D na twee duels vier punten, net als Tsjechië. Schotland houdt, zonder dat het nog een doelpunt heeft gemaakt, zicht op de achtste finale.

Manchester City-verdediger John Stones was in de eerste helft het dichtst bij een doelpunt. Hij kopte vanaf 7 meter en vrijstaand hard op de binnenkant van de paal. In de rebound kon hij zijn voet niet meer tegen de bal zetten. Schotland kreeg nog voor de rust een goede kans op een doelpunt via verdediger O’Donnell, maar zijn schot werd gepareerd door doelman Jordan Pickford.

Kort na rust leek het even of de Engelsen van plan waren het krachtsverschil op papier om te zetten naar het veld. Na een korte opleving zakte het spel echter weg en kwamen de Schotten nauwelijks in gevaar. Spits en aanvoerder Harry Kane was opnieuw onzichtbaar en werd na zeventig minuten gewisseld.

Dinsdag staan de laatste wedstrijden in de groep op het programma. Dan speelt Kroatië tegen Schotland en neemt Engeland het op tegen Tsjechië.

Lyndon Dykes (links) gaat gaat het kopduel aan met Tyrone Mings van Engeland. Foto Matt Dunham/Reuters

Groep D: Kroatië en Tsjechië spelen gelijk

Kroatië en Tsjechië hebben vrijdag aan het EK-duel in Glasgow beide een punt overgehouden. Daardoor gaat Tsjechië voorlopig aan de leiding in groep D met vier punten. Engeland komt later vanavond in dezelfde groep nog in actie tegen Schotland.

Tsjechië kwam vlak voor rust op voorsprong via een strafschop. Volgens de videoscheidsrechter had verdediger Dejan Lovren van Kroatië een overtreding gemaakt op spits Pavel Schick tijdens een hoekschop. Dat oordeel werd overgenomen door de Spaanse arbiter Del Cerro. Schick, met bebloede neus, schoot de strafschop daarna zelf binnen.

Na de pauze maakte Ivan Perisic met een knappe treffer gelijk. Hij werd na een snel genomen vrije trap weggestuurd, kapte naar binnen en haalde met zijn rechter hard uit. Door het punt heeft ook Kroatië, dat afgelopen weekend met 1-0 verloor van Engeland, nog uitzicht op een plek in de achtste finale. Tsjechië won eerder met 2-0 van Schotland.

Alex Kral (rechts) namens Tsjechië in duel met Luka Modric van Kroatië. Foto Stu Forster/Reuters

Deense bond: Eriksen ontslagen uit ziekenhuis

De Deense voetballer Christian Eriksen is vrijdag ontslagen uit het ziekenhuis in Kopenhagen. Dat meldt de Deense bond. Bij een succesvol verlopen operatie is een inwendige defibrillator bij Eriksen aangebracht. Het apparaat moet ingrijpen bij hartritmestoornissen.

Eriksen zakte afgelopen weekend ineen tijdens het eerste EK-duel met zijn land tegen Finland. Hij viel vlak voor de rust voorover en verloor zijn bewustzijn. Eriksen werd daarop op het veld gereanimeerd. De snelheid waarmee dat gebeurde heeft volgens doktoren groter leed doen voorkomen. Volgens de Deense bond maakt Eriksen het nu naar omstandigheden goed.

Groep E: Zweden verslaat Slowakije in Sint-Petersburg

Zweden heeft de leiding in Groep E genomen. In Sint-Petersburg versloeg de ploeg van bondscoach Janne Andersson Slowakije met 1-0. Het enige doelpunt viel in de 77ste minuut uit een strafschop van Emil Forsberg. Zweden heeft nu vier punten uit twee wedstrijden, de Slowaken blijven op drie punten staan. De andere wedstrijd in deze groep, Spanje - Polen, is zaterdag om 21 uur in Sevilla.

De Zweedse matchwinner Emil Forsberg (links) in duel met de Slowaak Martin Koscelnik. Foto Anton Vaganov / EPA

Slowakije was het EK begonnen met een verrassende 2-1 overwinning op Polen. Zweden had voor een surprise gezorgd door Spanje op 0-0 te houden in Sevilla, 3.580 kilometer ten zuidwesten van Sint-Petersburg. Maar de eerste helft van het duel tussen deze ploegen in de Russische stad was vooral van een bedroevend niveau, zonder kansen aan beide kanten. Pas na de rust ontspon zich een aardig duel, met Zweden als betere van de twee ploegen.

De Zweede uitblinker van de eerste wedstrijd, Alexander Isak, loste in de 46ste minuut het eerste schot vanaf rand strafschopgebied, maar de Slowaak Milan Skriniar kon de bal met een fraaie tackle blokkeren. Het eerste echte schot op doel volgde een paar minuten later, toen de eenzame spits Ondrej Duda de bal over het Zweedse doel schoot.

Na een uur voorkwam doelman Martin Dubravka met een reflex een Zweedse voorsprong na een kopbal van linksback Ludwig Augustinsson. Daarna dribbelde Isak een paar verdedigers dol, maar ook hij stuitte op Dubravka.

De Slowaakse keeper veroorzaakte een kwartier voor tijd een strafschop door de Zweedse invaller Robin Quaison neer te leggen. Berg scoorde als derde speler tijdens dit EK rechtstreeks uit een penalty, de Portugees Ronaldo en de Nederlandse spits Memphis Depay gingen hem voor.

Lees ook: Het Spaanse voetbal houdt van Sevilla, zeker na die beruchte 12-1 tegen Malta

KNVB verwacht duizenden Oranjefans in Boedapest

De KNVB verwacht dat zondag 27 juni tussen de 5.000 en 10.000 supporters van het Nederlands elftal aanwezig zullen bij de wedstrijd in de achtste finales in Boedapest. Oranje speelt die dag als groepswinnaar tegen de nummer 3 van groep D, E of F om een plaats in de kwartfinales.

Zo’n 1.300 Oranje-clubcardhouders ontvangen binnenkort een code en kunnen dan een ticket voor de achtste finale van Oranje kopen. Zij hebben voor 22 april niet aan de UEFA laten weten dat ze afzien van de mogelijkheid om het Nederlands elftal achterna te reizen op het EK. De overige kaarten worden daarna verdeeld onder trouwe Oranjefans en gaan later eventueel nog in de verkoop.

Bij de UEFA zijn op dit moment geen kaarten meer te bestellen voor het duel uit de achtste finales in de hoofdstad van Hongarije. Het duel is voorlopig uitverkocht. Mogelijk komen er nog tickets vrij als de tegenstander van Oranje bekend is. Het kan zijn dat sponsors afzien van tickets. Ook wil de opponent van het Nederlands elftal misschien niet alle tickets afnemen. In het Ferenc Puskás-stadion van Boedapest zijn bij duels op het EK zo’n 53.000 toeschouwers welkom. (ANP)

Supporters van Oranje in de Arena bij de wedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

‘UEFA overweegt EK-finale naar Boedapest te verplaatsen’

De finale van het EK wordt alleen in Londen gespeeld als alle bezoekers niet eerst in quarantaine moeten. Op dit moment moeten reizigers bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk tien dagen in zelfisolatie. Daarom overweegt de Europese voetbalbond UEFA de wedstrijd naar Boedapest te verplaatsen, schrijft de Britse krant The Times.

„Er is altijd een noodplan, maar we hebben er alle vertrouwen in dat de laatste wedstrijden in Londen plaatsvinden”, zegt de UEFA in een verklaring. De Europese voetbalunie is in gesprek met de Britse regering om een oplossing te vinden.

Bij de finale op Wembley worden op zondag 11 juli 40.000 toeschouwers toegelaten. Dat geldt ook voor beide halve finales, eveneens in Londen. Voor veel andere zaken zijn de coronamaatregelen vanwege de verspreiding van de zogenoemde Delta-variant uit India verlengd tot 19 juli. Door die variant is het besmettingscijfer de laatste weken weer gestegen in Groot-Brittannië.

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waar het Nederlands elftal zondag 27 juni zijn achtste finale speelt, gelden geen quarantaineverplichtingen voor EK-bezoekers. In de Puskás Arena zijn ruim 60.000 toeschouwers welkom. (ANP)

Op Wembley werd afgelopen zondag de groepswedstrijd Engeland - Kroatië (1-0) gespeeld. Foto Catherine Ivill / EPA

Welkom in dit blog

Zweden - Slowakije

 • #19
 • Groep E
 • Sint-Petersburg (Rusland)

Kroatië - Tsjechië

 • #20
 • Groep D
 • Glasgow (Schotland)

Engeland - Schotland

 • #21
 • Groep D
 • Londen (Engeland)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag twee wedstrijden in Groep D en een in Groep E.

 • Zweden hield in zijn eerste wedstrijd stand tegen Spanje (0-0) en was met twee spaarzame uitvallen zelfs dichtbij een doelpunt. Tegen Slowakije zal het spel aanvallender moeten zijn om drie punten te pakken. De Slowaken versloegen in hun eerste duel op dit EK Polen met 2-1.
 • Vijf jaar geleden, bij het EK in Frankrijk, speelden Kroatië en Tsjechië in de groepsfase ook tegen elkaar (2-2). De Kroaten, vice-wereldkampioen, zijn niet in vorm; slechts twee van de laatste tien interlands werden gewonnen. Het eerste EK-duel tegen Engeland ging verloren (0-1). De Tsjechen begonnen wel goed: zij wonnen van Schotland (2-0).
 • Bijna 150 jaar geleden speelden Engeland en Schotland voor het eerst tegen elkaar. Op 30 november 1872 werd het in Glasgow 0-0. Op Wembley treffen de landenploegen elkaar voor de 115de keer. Engeland is favoriet, de Schotten wonnen in 2000 voor de laatste keer van hun rivaal. Dat was toevallig wel op Wembley.
 • Het EK-voetbalblog van 17 juni: België verslaat Denemarken in Kopenhagen