Recensie

Recensie Podcast

Dulle Griet in een hels Antwerpen

Vlaamse schrijver Jeroen Olyslaegers neemt ons mee naar het roerige 16de-eeuws Antwerpen dat zich naar de rand van de afgrond sleept.
De wereld van Wildevrouw Aflevering 1
Deze podcast luister je ook in onze app

Toen Jeroen Olyslaegers tien jaar was en nog gewoon Jeroen, vernoemd naar Jeroen Bosch, thans is hij een gevierd auteur, vroeg hij aan zijn vader permissie om te bladeren in diens boeken met afbeeldingen van beroemde schilderijen. „Maar natuurlijk”, antwoordde Olyslaegers senior, verguld als hij was dat zijn zoon interesse in de schilderkunst koesterde. Jeroen bladerde en stopte niet, zoals men misschien zou denken, bij Jeroen Bosch, nee, hij werd naar binnen gezogen in de wereld van Pieter Bruegel de Oude. Hij verloor zich in Dulle Griet, een schilderij uit 1563. Hij zag een apocalyptische stad in vuur en vlam. Uit de stad komt een brede stroom, die helder begint maar allengs steeds meer de kleur van stront krijgt en uiteindelijk door een hellemond verzwolgen wordt.

Die stroom, die dwars door dat schilderij loopt, en de figuren op het doek fascineerden Olyslaegers mateloos. Allereerst is daar natuurlijk Dulle Griet zelf, met een zwaard in haar rechterhand, een geldkist onder de arm, een helm op en in het bezit van een adamsappel en grote voeten. Maar het fascinerendste aan Dulle Griet is haar blik, haar verbijsterde blik. Daarnaast zien we een munten schijtende reus, vechtende vrouwen, minnende koppels; alles wat Bruegel zo fabelachtig verbeeldde, staat model voor het Antwerpen van de zestiende eeuw, een stad die zich naar de rand van de hel sleepte. En over die stad handelt De Wereld van Wildevrouw, de vijfdelige podcast op Klara, de klassieke zender van de Vlaamse omroep VRT.

Olyslaegers voert ons mee op de stroom van Bruegel. De Spaanse Keizer Karel V stelt zijn zoon Filips II voor aan de Antwerpenaren, om ze vast vertrouwd te maken met hun toekomstige heerser, protestanten krijgen steeds meer voet aan de grond, hun gedachtengoed wint aan populariteit door de niet lang geleden uitgevonden boekdrukkunst. Drukkers die betrapt worden op het vervaardigen van onwelgevallige pamfletten worden de kop afgehakt. Intussen groeit de welvaart explosief, het Spaanse rijk gaat voor de eerste keer failliet en de haat tegen het katholieke gezag groeit. Er dreigt opstand, die zal er zeker komen. En of alle pracht en praal in de katholieke kerken en kloosters gespaard zal blijven… Laten we daar niet op vooruitlopen, laat ons luisteren naar De Wereld van Wildevrouw.

De Wereld van Wildevrouw, 5 afl van anderhalf uur, Klara/ VRT