Noodweer trekt over Nederland, zeven gewonden in Leersum

Onweer Verschillende veiligheidsregio’s krijgen tientallen meldingen van schade. In Oosterwolde zijn vier elektriciteitsmasten omgewaaid, in Tiel een hijskraan.
Donkere wolken met regen en onweer boven Someren.
Donkere wolken met regen en onweer boven Someren. Foto Rob Engelaar/ANP/Hollandse Hoogte

Noodweer heeft vrijdag op diverse plekken in Nederland voor overlast gezorgd. In de Utrechtse plaats Leersum zijn volgens de Veiligheidsregio zeven gewonden gevallen. In het Gelderse Oosterwolde zijn vier elektriciteitsmasten omgewaaid.

Het KNMI gaf aan het begin van de avond voor bijna het hele land code oranje af, inmiddels geldt dat alleen nog voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. In het midden van het land geldt code geel, in het zuiden gelden geen waarschuwingen meer.

Hoe de zeven mensen in Leersum gewond zijn geraakt, is nog niet bekend. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht zegt tegen de NOS dat zes mensen lichtgewond zijn geraakt en één iets zwaarder. Op meerdere plekken in de omgeving werd melding gedaan van een gaslek. Die werden veroorzaakt door omgewaaide bomen. Zo’n honderd bomen en daken in de omgeving van Leersum zijn vernield. Staatsbosbeheer roept op om de komende tijd het bos in de buurt van Leersum van te mijden.

Ook de omgewaaide elektriciteitsmasten zorgden voor overlast. Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland liggen de kabels op woningen, maar zijn er geen gewonden gevallen. Even verderop in Tiel waaide een grote hijskraan om. De bestuurder raakte daarbij gewond, maar was wel aanspreekbaar. Hij is behandeld door ambulancepersoneel.

Blikseminslag

Volgens het KNMI bestaat ook het gevaar van blikseminslag. Het weerinstituut adviseert vanwege het onweer om niet te schuilen onder bomen en weg te blijven uit open gebied, zoals de hei en weilanden.

Het onstuimige weer is een gevolg van de tropische temperaturen van de afgelopen dagen. Afgelopen nacht trokken er ook al onweersbuien over het land. De overlast daarvan viel mee.

Twitter avatar vrutrecht Veiligheidsregio Utrecht In #Leersum en omgeving zijn tientallen melden m.b.t. tot stormschade. Betreft omgewaaide bomen, afgewaaide dakbedekking, etc. Grip-1 is gemaakt om de meldingen met de multidisciplinaire partners af te stemmen en op basis van de melding te bekijken welke als 1e worden afgehandeld