Verenigde Staten

Olieprijs stijgt tot boven de 70 dollar per vat

De olieprijzen zijn tot het hoogste niveau in 2,5 jaar gestegen. Dit komt doordat de Amerikaanse olievoorraden verder zijn afgenomen en de vraag naar olie toeneemt. Uit Amerikaanse overheidscijfers blijkt dat de voorraden van de grootste opslagplaats in Oklahoma tot het laagste niveau sinds maart 2020 zijn gedaald. Ook blijkt de uitvoer van olie en brandstoffen vorige week sterk gestegen. Chinese raffinaderijen verhoogden onlangs hun activiteit tot het hoogste niveau ooit. Op de termijnmarkt in New York steeg de prijs voor Amerikaanse olie met 1,2 procent tot 73 dollar per vat, om daarna weer iets weg te zakken. Dat kwam vooral door de nervositeit op de financiële markten die in afwachting zijn van het rentebesluit van de Federal Reserve. (ANP)