Sint Maarten krijgt toch Nederlandse coronasteun

Philipsburg, de hoofdstad van het eiland Sint Maarten.
Philipsburg, de hoofdstad van het eiland Sint Maarten. Foto Tim van Dijk

Sint Maarten krijgt alsnog zo’n 19 miljoen euro coronasteun van de Nederlandse overheid toegekend. Dat blijkt uit een brief die demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) donderdagmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In mei weigerde Knops de miljoenen over te maken, omdat er volgens hem bestuurlijke problemen waren bij de lokale luchthaven. Zo zou een bestuurder niet volgens de juiste procedures en zonder duidelijke redenen ontslagen zijn en zou de benoeming van drie commissarissen niet volgens de regels zijn verlopen. Het oplossen van deze problemen werd als voorwaarde gesteld voor het toekennen van de steun.

‘Neokoloniaal’
De premier van Sint Maarten Silveria Jacobs vond het besluit van Knops om de coronasteun om deze reden te weigeren destijds „ongepast”, zei ze tegen persbureau ANP, mede omdat het functioneren van het luchthavenbestuur nooit een punt in de deal zou zijn geweest. „Nederland beweert aan de ene kant dat ze het welzijn van de bevolking van Sint Maarten belangrijk vindt”, aldus Jacobs. „Maar aan de andere kant is het de hele tijd bezig om middelen te vinden om de doelpalen te verplaatsen.”

Knops noemde het bestuur van de luchthaven op zijn beurt altijd al een randvoorwaarde. Eerder dit jaar trok Knops het steunbedrag al in, omdat Jacobs het „neokoloniaal” noemde dat Sint Maarten moest hervormen om voor de steun in aanmerking te komen.

Inmiddels vindt Knops dat het eiland „voldoende doortastend heeft opgetreden om de problemen op de luchthaven structureel te herstellen”. Gesprekken over het functioneren van het vliegveld zijn gevoerd in aanwezigheid van de Royal Schiphol Group (RSG). Uit de brief van Knops blijkt dat de steun hard nodig is: Sint Maarten verkeert financieel in zwaar weer en zou zonder steun eind juni de ambtenaarssalarissen niet meer uit kunnen betalen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Sint Maarten krijgt toch Nederlandse coronasteun