Osaka gaat niet naar Wimbledon, wel naar Olympische Spelen

Tennis Eerder dit jaar trok de 23-jarige toptennisser Naomi Osaka zich vanwege een depressie en een geschil met de organisatie van Roland Garros terug uit het Franse grandslamtoernooi.
Naomi Osaka tijdens een wedstrijd tegen de Roemeense Patricia Maria Tig op Roland Garros eerder dit jaar.
Naomi Osaka tijdens een wedstrijd tegen de Roemeense Patricia Maria Tig op Roland Garros eerder dit jaar. Foto Susan Mullane

De Japanse tennisser Naomi Osaka speelt dit jaar niet op het Britse grandslamtoernooi Wimbledon, maar wel op de Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft het team van de 23-jarige toptennisser donderdag aan internationale persbureaus laten weten. Eerder dit jaar trok Osaka zich terug uit het Franse Roland Garros vanwege een depressie en een geschil met de organisatie van het toernooi.

„Ze neemt wat tijd voor zichzelf om die door te brengen met vrienden en familie”, luidt de verklaring van haar team. „Ze zal klaar zijn voor de Olympische Spelen en is opgewonden om voor haar thuisfans te spelen.” Wimbledon begint eind juni in Londen en de Olympische Spelen van Japan beginnen eind juli.

Osaka onthulde bij haar terugtrekking van Roland Garros dat ze sinds haar eindzege op de US Open in 2018 lijdt aan een depressie. „Iedereen die mij kent, weet dat ik introvert ben”, zo schreef ze op sociale media. „En iedereen die mij op toernooien heeft gezien weet dat ik vaak een koptelefoon draag om met sociale angsten om te gaan.” Aanvankelijk kondigde ze een persboycot af om de media na wedstrijden niet te woord hoeven te staan; toen ze hiervoor kritiek en een boete kreeg van de organisatie van het tennistoernooi, trok ze zich alsnog terug.