Opinie

Niemand gelooft nog in Feyenoord City

Tegen Het plan voor het nieuwe Feyenoord-stadion bevat alle risico’s van het rijtje faalprojecten in Rotterdam, stelt supportersgroep .

Illustratie Stella Smienk
Illustratie Stella Smienk

Toen Feyenoord in 2016 zijn plannen voor de bouw van een nieuw voetbalstadion presenteerde, had de club gróte ambities. Met meer stadionomzet, en daarmee een hogere vergoeding voor de club, zou Feyenoord Ajax en PSV inhalen. De Rotterdammers gingen structureel Champions League spelen, en zelfs wínnen, voorspelde projectleider Frank Keizer van Feyenoord City.

Het peperdure Maasstadion – met meer dan 400 miljoen euro een van de duurste stadions van Europa – zou Feyenoord 40 miljoen euro per jaar opleveren, berekende toenmalig president-commissaris Gerard Hoetmer van de voetbalclub bij de start. Maar dat bedrag werd door de jaren minder en minder.

In 2018 moest toenmalig directeur Jan de Jong van de voetbalclub via de media al 25 miljoen euro eisen van het toekomstige stadion. Zijn opvolger Mark Koevermans droomde nog even hardop van 28 miljoen per jaar, om onlangs in te stemmen met een business case waarmee de club er „in ieder geval niet op achteruitgaat” (17,5 miljoen) – hopen ze.

Mooie beloften

Vijf jaar na de lancering van Feyenoord City gelooft niemand nog die mooie beloften van toen. Ook de voetbalclub zelf niet: de ambitie om Ajax en PSV voorbij te gaan, is verschrompeld tot de hoop Vitesse en Utrecht voor te blijven en te concurreren om plek drie. De droom van Feyenoord City is uiteengespat.

Intussen wordt de worsteling om dit plan te realiseren steeds groter. De financiering wil maar niet rondkomen, want investeerders blijven weg. De businesscase is gebaseerd op veel te optimistische, in Nederland niet eerder vertoonde, aannames. Supporters laten zich steeds feller horen, zij zijn bang dat hun club straks moet bloeden als de bouwkosten stijgen of exploitatie-inkomsten tegenvallen.

De enige die nog in dit prestigeproject lijkt te geloven, is burgemeester Ahmed Aboutaleb. Maar het stadionplan van Feyenoord City bevat alle risicovolle ingrediënten van het lange rijtje financiële faalprojecten in Rotterdam: de Blunderput-parkeergarage, de Hoekse Lijn-metro, de Waterfront-fraude, het kwijnende Warmtebedrijf en het Schiekadeblok-debacle.

Binnenkort kan ook de ambitieuze verbouwing van Museum Boijmans van Beuningen aan dit rijtje worden toegevoegd. En daarna het nieuwe stadion van Feyenoord City, waarin de gemeente Rotterdam als aandeelhouder met tientallen miljoenen euro’s wil deelnemen. Als het misgaat, is het de gemeente die nog miljoenen publieksgeld kan bijleggen.

Lees hier ook een opinie-artikel van de Rotterdamse Dromers dat vóór Feyenoord City pleit.

Risico’s negeren

Om de risico’s af te dekken, stelde de gemeenteraad in 2017 harde voorwaarden op, vastgelegd in de ‘Position Paper’. Maar vier jaar later voldoet het stadionproject nog altijd niet aan de belangrijkste financiële voorwaarden en staan de bouwkosten nog niet vast. Toch lijkt het college van burgemeester en wethouders die afspraken te willen negeren.

Ook de geloofwaardigheid van politiek en bestuur zijn in het geding. Feyenoord City is door de gemeenteraad aangemerkt als een ‘risicovol project’ en de raad en de stad behoren periodiek geïnformeerd te worden met voortgangsrapportages. Alleen zijn deze rapportages steeds eindeloos vertraagd, waardoor de voortgang van dit project moeilijk te volgen is.

De Rekenkamer Rotterdam vindt dat de gemeente niet moet investeren in een privaat stadionbedrijf. Met alle onzekerheden kan de gemeenteraad op dit moment onmogelijk een ‘GO’ geven, volgens het adviesorgaan van het stadsbestuur. En accountant Deloitte weigerde zich onlangs uit te spreken over de haalbaarheid van de financiering en de businesscase.

Het stadionplan van Feyenoord City is de voetbalclub boven het hoofd gegroeid. De clubleiding heeft de handen al vol aan het leiden van een voetbalbedrijf met een omzet van 70 miljoen euro. Nu moet de club zich ook bezighouden met een vastgoedproject van honderden miljoenen euro’s en alles daaromheen, zoals mobiliteitsplannen en maatschappelijke projecten.

Verantwoordelijkheid ontlopen

Hoe gaat de clubleiding van Feyenoord, die op sportief en financieel vlak niet aantoont over uitzonderlijke kwaliteiten te beschikken, dit megaproject in goede banen leiden? De problemen stapelen zich op en de clubleiding lijkt er alles aan te doen om te ontkomen aan haar verantwoordelijkheid aan de Rotterdamse gemeenteraad verantwoording af te leggen.

Een betaald voetbalclub verdient zijn geld niet met een stadion. Een betaald voetbalclub verdient zijn geld met het scouten, opleiden en beter maken van talentvolle voetballers en transfers. Met sportieve resultaten en inkomsten uit deelname aan de Champions League.

Daarom doet Feyenoord er goed aan terug te gaan naar de basis. Voetbal in plaats van vastgoed. Benen in plaats van stenen. Geld op het veld.

Stadion op Zuid is een platform voor bezorgde Feyenoord-supporters

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.