Recensie

Recensie Muziek

La Berge Dramm’s sobere spel nestelt zich diep in je

Je kunt veel zeggen en schrijven over Inside Out van de Nederlandse violist Diamanda La Berge Dramm. Over haar fascinatie voor de band tussen de viool en de stem, die ook hier weer tot nieuwe inzichten leidt. Over de karige noten van Cheap Imitation for solo violin van John Cage. Maar hoe boeiend alles ook is op Inside Out, één stuk verheft zich daar ver boven: de Chaconne uit Bachs Tweede Partita voor viool solo. Jaren geleden betoogde de Duitse violiste en musicologe Helga Thoene dat Bach verwijzingen uit koralen in de muziek verborg als een grafschrift voor zijn eerste vrouw Maria Barbara. La Berge Dramm gebruikt teksten die Thoene ‘opgroef’ en laat ze zingen door Michelle O’Rourke en Katinka Fogh Vindelev. Er zijn meerdere vertolkingen van deze versie, maar Dramms intieme meditatie ademt iets onontkoombaars, haar sobere spel nestelt zich diep in je, evenals de stemmen van O’Rourke en Fogh Vindelev die als geestverschijningen met de viool in gesprek lijken te gaan. Muziek die de ziel zuivert.