Recensie

Recensie Muziek

Julian Lage: rijpere, van blues doordrenkte jazz

Julian Lage is het type gitaarwonder dat al op jonge leeftijd uitblonk tussen grote namen. Op de kruispunten van jazz, rock en country leverde hij flink wat platen af: technisch virtuoos, vol souplesse, maar in een losjes nonchalante stijl op elektrische gitaar die niet altijd beklijvend was. Zijn inmiddels twaalfde album Squint is voor de dertiger een trede in de jazz omhoog bij platenlabel Blue Note, met een meer sensitieve, inhoudelijkere aanpak.

De reflectie en rust in de lockdown deed het rijpingsproces van zijn composities veel goed. Het in Nashville opgenomen Squint is evenwichtig, stukken als ‘Day and Age’ verraden denkwerk. ‘Twilight Surfer’ refereert aan John Lee Hooker. Na een soepele solo-etude – lucht en focus – is er met dit jazztrio een fijne, natuurlijke verbinding. Lage heeft patent op heldere, zacht-zoete melodieën en doordrenkt zijn improvisaties met blues. Met bassist Jorge Roeder en drummer Dave King blijft de ritmische spanning.