Gestapelde dozen met uitzicht op zee

Havenervaringscentrum Op Maasvlakte 2 komt een ‘havenervaringscentrum’. Het ontwerp verbeeldt de logistieke megamachine die de haven is.

De buiten- en binnenkant van het toekomstige haveninformatiecentrum op Maasvlakte 2. Iedere expositieverdieping krijgt een panoramavenster. Het hart van het gebouw is een atrium met een glazen dak.
De buiten- en binnenkant van het toekomstige haveninformatiecentrum op Maasvlakte 2. Iedere expositieverdieping krijgt een panoramavenster. Het hart van het gebouw is een atrium met een glazen dak. Impressies Havenbedrijf Rotterdam en Kossmanndejong

Havenbedrijf Rotterdam gaat een ‘havenervaringscentrum’ (HEC) bouwen op Maasvlakte 2. Het nieuwe centrum komt vlakbij het recreatiestrand van Maasvlakte 2 te staan, aan het einde van de Amaliahaven. Naar verwachting vindt de opening van het HEC plaats in het voorjaar van 2024.

Het HEC, de werktitel, wordt de permanente opvolger van het tijdelijke Futureland, het informatiecentrum uit 2009 over de Maasvlakte en de Rotterdamse haven dat in de jaren voor de coronacrisis jaarlijks zo’n 110.000 bezoekers trok. Het nieuwe publiekscentrum wil met een vaste expositie de bezoekers niet alleen de (toekomst van) de haven laten zien, maar met onder meer interactieve exposities ook laten ervaren.

Het HEC is een ontwerp van architectenbureau MVRDV, in Rotterdam bekend van onder meer de Markthal en Depot Boijmans Van Beuningen. Kossmandejong uit Amsterdam, dat eerder onder meer het ontwerp maakte voor het Naturalis Biodiversity Center in Leiden, neemt het interieur met tentoonstellings- en experience-ruimten voor zijn rekening.

Het hart van het havenervaringscentrum is een atrium met een glazen dak. Impressie Kossmanndejong

Huis voor de haven

MVRDV’s ontwerp voorziet in de bouw van vijf op elkaar gestapelde dozen, die iets van elkaar zijn verschoven. ‘Een huis voor de haven’, noemde architect Winy Maas – de ‘M’ van MVRDV – het HEC deze week tijdens een presentatie. Maas: „Het Havenervaringscentrum wordt even robuust en stoer als de ongelooflijke havenmachinerie. Zaken die in de tentoonstelling worden toegelicht, zijn buiten ook echt zicht- en voelbaar.”

Lees het artikel Wie wil er nog in de Rotterdamse haven werken?

Elk van de vierkante verdiepingen krijgt een panoramavenster met zicht op de haven en de zee. Op de begane grond en de vierde verdieping worden onder meer een café en een restaurant ondergebracht, de tussenliggende drie verdiepingen fungeren als expositieruimtes. Langs de verdiepingen komt een publiek toegankelijke buitentrap, die leidt naar een dakterras op 25 meter hoogte.

Expositiedozen

Bij het project heeft MVRDV van begin af aan samengewerkt met de expositie-ontwerpers Kossmandejong. „De expositie geeft een kaleidoscopisch beeld van de werking, betekenis en toekomst van de haven”, legde Herman Kossman uit. „Elk van de drie expositiedozen zal dan ook een andere ervaring bieden.”

Het hart van het interieur wordt gevormd door een rond atrium met een glazen dak waarin een trap omhoog spiraalt. Zo verbindt het atrium de verschillende afdelingen en is het een verbeelding van de samenhang tussen alle onderdelen van de logistieke megamachine die de Rotterdamse haven is.

Het HEC wordt duurzaam gebouwd. Het expositiegebouw wordt energieneutraal door onder meer 266 zonnepanelen in bassins op het dakterras. Het staal voor het skelet komt uit gesloopte gebouwen, het beton is circulair en de gevels worden deels van gerecycled materiaal gemaakt. Het gebouw wordt ook demontabel en voor de fundering worden geen heipalen gebruikt, zodat het, indien gewenst, weer kan verdwijnen.