’3.900 minder verkeersdoden in Europa door pandemie’

Het was relatief rustig in Amsterdam qua verkeer in de pandemie.
Het was relatief rustig in Amsterdam qua verkeer in de pandemie. Foto Remko de Waal/ANP

Het aantal dodelijke verkeerslachtoffers in Europa is vorig jaar met 17 procent afgenomen ten opzichte van 2019. In totaal kwamen in 2020 zo’n 3.900 minder Europeanen om in het verkeer vergeleken met twee jaar geleden. De meest waarschijnlijke oorzaak is de coronapandemie, waardoor minder mensen de deur uitgingen vanwege lockdowns en het advies thuis te werken. Dat bleek woensdagavond uit een onderzoek van de Europese Verkeersveiligheidsraad.

Ook over een langere periode daalde het aantal dodelijke verkeersslachtoffers: in de afgelopen tien jaar daalde het aantal sterfgevallen met 37 procent, van bijna 19.000 in 2010 naar bijna 11.0000 in 2020. Van alle EU-lidstaten heeft Griekenland het aantal dodelijke slachtoffers het meest beperkt, in het Zuid-Europese land is het aantal verkeerslachtoffers tussen 2010 en 2020 met 54 procent teruggelopen. Griekenland is de enige lidstaat die daarmee aan de Europese doelstelling voldoet om het aantal verkeersdoden met de helft te reduceren.

Volgens de Raad heeft Nederland de minste vooruitgang geboekt: in de afgelopen tien jaar is het aantal verkeersdoden met 5 procent afgenomen. In totaal kwamen in Nederland 610 mensen om in het verkeer vorig jaar. Dat is een afname van 8 procent ten opzichte van 2019, die waarschijnlijk is toe te schrijven aan de pandemie. Ook meldt de Raad dat het verlagen van de maximumsnelheid van 130 tot 100 kilometer per uur mogelijk heeft bijgedragen, al is die maatregel ingesteld om de stikstofuitstoot te reduceren.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Teleurstellende testresultaten voor CureVac-vaccin