Disneyland Parijs gaat weer open, Belgisch Tomorrowland mag niet doorgaan

Bezoekers komen naar Disneyland Parijs voor de officiële heropening van het park op 17 June 2021.
Bezoekers komen naar Disneyland Parijs voor de officiële heropening van het park op 17 June 2021. Foto Christophe Petit Tesson/EPA

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • De burgemeesters van de Belgische steden Boom en Rumst hebben op donderdagmiddag besloten het festival Tomorowland geen vergunning te verlenen om eind augustus of begin september door te gaan. Naast het achterblijven van een ministerieel besluit over evenementen met tot 75.000 bezoekers, en het feit dat de politie al liet weten geen capaciteit te hebben om de test- of vaccinatiebewijzen te controleren, spreken de burgemeesters van een gevaarlijke „epidemiologische situatie”. Jurgen Callaerts, burgemeester van Rumst: “Het komt te vroeg.” De festivalorganisatie noemt het besluit “een mokerslag, zeer hard en onverwacht”. Vanaf 13 augustus staat de Belgische overheid festivals met 5.000 tot mogelijk 10.000 bezoekers weer toe, op voorwaarde van test- of vaccinatiebewijzen. Edities van Tomorrowland trokken de laatste jaren voor de coronapandemie 400.000 bezoekers.
  • Suriname kondigde op donderdagmiddag een lichte versoepeling van de coronamaatregelen in het land aan, die gaan gelden van vrijdag 19 juni tot maandag 5 juli. Op doordeweekse dagen mogen mensen overdag weer de straat op, met uitzondering van zondagen. Vanwege de strenge lockdown die sinds 31 mei van kracht is in Suriname, mochten inwoners maar drie keer per week naar buiten. Winkels mogen, ook met uitzondering van zondagen, weer open. Op 1 juli, de feestdag Keti Koti waarop Suriname de afschaffing van de slavernij viert, geldt ook een strenge lockdown. De regering houdt de avondklok voorlopig nog in stand, die gaat in om 18.00 uur en geldt tot 06.00 uur. Hoewel de hoogste piek van de derde golf in Suriname voorbij lijkt te zijn, is de situatie er nog steeds ernstig. Op woensdag werden er 283 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld op bijna 600.000 inwoners.
  • Na bijna acht maanden sluiting mag pretpark Disneyland Parijs in Frankrijk weer open, melden internationale persbureaus. Er kunnen volgens een woordvoerder weer zo’n 28.000 bezoekers kaartjes kopen – het park hoopt dat dat er snel 50.000 kunnen worden. Normaal zijn dat er wel 400.000. Bezoekers van het park moeten vanaf zes jaar oud een mondkapje dragen. Coronamaatregelen in Frankrijk worden versoepeld sinds het aantal coronabesmettingen blijft dalen. Vanaf juli mogen de Franse nachtclubs weer open, zegt minister van Volksgezondheid Olivier Veran.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Sint Maarten krijgt toch Nederlandse coronasteun