Teleurstellende testresultaten voor CureVac-vaccin

Het Duitse bedrijf CureVac heeft woensdagavond de testresultaten bekendgemaakt van klinische proeven van hun coronavaccin. Uit de resultaten blijkt dat hun vaccin slechts een effectiviteit van 47 procent heeft. Ter vergelijking: de in Nederland gebruikte mRNA-vaccins Pfizer en Moderna hebben een effectiviteit van circa 95 procent.

Er deden veertigduizend vrijwilligers uit Europa en Latijns-Amerika mee aan de testfase. Daaruit bleek dat met name bij nieuwe varianten van het virus het vaccin onvoldoende effectief was. Ook lijkt het vaccin minder goed te werken bij mensen boven de zestig jaar. De testresultaten zijn een tegenvaller voor zowel het bedrijf als de Europese Unie, die een order van 450 miljoen doses geplaatst had bij CureVac. 8,7 miljoen doses van die bestelling zouden naar Nederland gaan.

Het vaccin moet voor een eventuele levering aan de EU goedgekeurd worden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren met de huidige testresultaten. Franz-Werner Haas, de baas van CureVac, zegt op de site van het bedrijf dat de resultaten niet zoals gehoopt zijn en dat er gewerkt zal worden aan een effectiever middel.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: CureVac-vaccin meldt teleurstellende testresultaten