Laatste nieuws coronacrisis

Sint Maarten krijgt toch Nederlandse coronasteun

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog van donderdag 17 juni over de ontwikkelingen rondom het coronavirus is afgesloten.

Lees ook: Lees verder in het blog van vrijdag 18 juni.

Disneyland Parijs gaat weer open, Belgisch Tomorrowland mag niet doorgaan

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

 • De burgemeesters van de Belgische steden Boom en Rumst hebben op donderdagmiddag besloten het festival Tomorowland geen vergunning te verlenen om eind augustus of begin september door te gaan. Naast het achterblijven van een ministerieel besluit over evenementen met tot 75.000 bezoekers, en het feit dat de politie al liet weten geen capaciteit te hebben om de test- of vaccinatiebewijzen te controleren, spreken de burgemeesters van een gevaarlijke „epidemiologische situatie”. Jurgen Callaerts, burgemeester van Rumst: “Het komt te vroeg.” De festivalorganisatie noemt het besluit “een mokerslag, zeer hard en onverwacht”. Vanaf 13 augustus staat de Belgische overheid festivals met 5.000 tot mogelijk 10.000 bezoekers weer toe, op voorwaarde van test- of vaccinatiebewijzen. Edities van Tomorrowland trokken de laatste jaren voor de coronapandemie 400.000 bezoekers.
 • Suriname kondigde op donderdagmiddag een lichte versoepeling van de coronamaatregelen in het land aan, die gaan gelden van vrijdag 19 juni tot maandag 5 juli. Op doordeweekse dagen mogen mensen overdag weer de straat op, met uitzondering van zondagen. Vanwege de strenge lockdown die sinds 31 mei van kracht is in Suriname, mochten inwoners maar drie keer per week naar buiten. Winkels mogen, ook met uitzondering van zondagen, weer open. Op 1 juli, de feestdag Keti Koti waarop Suriname de afschaffing van de slavernij viert, geldt ook een strenge lockdown. De regering houdt de avondklok voorlopig nog in stand, die gaat in om 18.00 uur en geldt tot 06.00 uur. Hoewel de hoogste piek van de derde golf in Suriname voorbij lijkt te zijn, is de situatie er nog steeds ernstig. Op woensdag werden er 283 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld op bijna 600.000 inwoners.
 • Na bijna acht maanden sluiting mag pretpark Disneyland Parijs in Frankrijk weer open, melden internationale persbureaus. Er kunnen volgens een woordvoerder weer zo’n 28.000 bezoekers kaartjes kopen – het park hoopt dat dat er snel 50.000 kunnen worden. Normaal zijn dat er wel 400.000. Bezoekers van het park moeten vanaf zes jaar oud een mondkapje dragen. Coronamaatregelen in Frankrijk worden versoepeld sinds het aantal coronabesmettingen blijft dalen. Vanaf juli mogen de Franse nachtclubs weer open, zegt minister van Volksgezondheid Olivier Veran.

Bezoekers komen naar Disneyland Parijs voor de officiële heropening van het park op 17 June 2021. Foto Christophe Petit Tesson/EPA

GGD: kom niet te vroeg naar vaccinatie vanwege drukte

De koepelorganisatie GGD GHOR roept mensen via Twitter op niet te vroeg te komen naar hun vaccinatieafspraken met de GGD’s „in verband met de drukte op alle locaties”. „Het loopt storm bij onze GGD’s”, schrijft de organisatie. „We snappen dat iedereen zich zo snel mogelijk wil laten vaccineren, echter verzoeken we iedereen om niet eerder dan vijf minuten voor afspraak aanwezig te zijn.”

De Nederlandse vaccinatiecampagne gaat de laatste dagen hard: op donderdagmiddag werd de dertien miljoenste prik gezet en op dinsdag, woensdag en donderdag konden steeds twee nieuwe geboortejaren een vaccinatieafspraak maken.

48 mensen positief getest na Fieldlabevenement Eurovisie Songfestival

In totaal werden 48 mensen positief getest na het bezoeken van één van de negen shows (zes repetities, twee halve finales en één finale) van het Eurovisie Songfestival eind mei. Dat betekent dat gemiddeld ongeveer vijf mensen per show mogelijk besmet raakten; of ze de besmetting daadwerkelijk tijdens een van de evenementen hebben opgelopen, is namelijk niet met zekerheid te zeggen. Dertien anderen waren tijdens de shows besmettelijk, zo werd achteraf vastgesteld. Dat meldt Fieldlab Evenementen, dat proeven uitvoert om evenementen op een veilige manier te organiseren en zich ook bezighield met het songfestival, op basis van cijfers die de organisatie heeft ingewonnen van de landelijke GGD’s. In totaal bezochten 29.875 mensen het Fieldlabevenement.

Het gemiddelde aantal besmettingen was daarmee 1,6 op de duizend bezoekers. In heel Nederland lag het gemiddelde aantal besmettingen in die periode bijna drie keer hoger: 4,9 per duizend inwoners. Elke show mocht worden bezocht door 3.500 mensen. Ze moesten een negatief testbewijs tonen dat niet ouder was dan een etmaal om toegang te verkrijgen. Het publiek mocht alleen zitten op vooraf toegekende plaatsen en moest tijdens het lopen een mondkapje dragen.

In eerste instantie wilde Fieldlab de besmettingscijfers van het Songfestival niet bekendmaken – volgens RTV Rijnmond wilde Fieldlab niet dat „berichtgeving dan alleen nog maar daarover zou gaan en niet over het festival”. Na ophef kwam de organisatie terug op dat besluit. Besmettingscijfers met betrekking tot crew, vrijwilligers, pers en delegatieleden worden later deze maand bekendgemaakt.

Presentatoren Chantal Janzen en Jan Smit tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival 2021 eind mei. Foto Sander Koning / ANP

Sint Maarten krijgt toch Nederlandse coronasteun

Sint Maarten krijgt alsnog zo’n 19 miljoen euro coronasteun van de Nederlandse overheid toegekend. Dat blijkt uit een brief die demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) donderdagmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In mei weigerde Knops de miljoenen over te maken, omdat er volgens hem bestuurlijke problemen waren bij de lokale luchthaven. Zo zou een bestuurder niet volgens de juiste procedures en zonder duidelijke redenen ontslagen zijn en zou de benoeming van drie commissarissen niet volgens de regels zijn verlopen. Het oplossen van deze problemen werd als voorwaarde gesteld voor het toekennen van de steun.

‘Neokoloniaal’
De premier van Sint Maarten Silveria Jacobs vond het besluit van Knops om de coronasteun om deze reden te weigeren destijds „ongepast”, zei ze tegen persbureau ANP, mede omdat het functioneren van het luchthavenbestuur nooit een punt in de deal zou zijn geweest. „Nederland beweert aan de ene kant dat ze het welzijn van de bevolking van Sint Maarten belangrijk vindt”, aldus Jacobs. „Maar aan de andere kant is het de hele tijd bezig om middelen te vinden om de doelpalen te verplaatsen.”

Knops noemde het bestuur van de luchthaven op zijn beurt altijd al een randvoorwaarde. Eerder dit jaar trok Knops het steunbedrag al in, omdat Jacobs het „neokoloniaal” noemde dat Sint Maarten moest hervormen om voor de steun in aanmerking te komen.

Inmiddels vindt Knops dat het eiland „voldoende doortastend heeft opgetreden om de problemen op de luchthaven structureel te herstellen”. Gesprekken over het functioneren van het vliegveld zijn gevoerd in aanwezigheid van de Royal Schiphol Group (RSG). Uit de brief van Knops blijkt dat de steun hard nodig is: Sint Maarten verkeert financieel in zwaar weer en zou zonder steun eind juni de ambtenaarssalarissen niet meer uit kunnen betalen.

Philipsburg, de hoofdstad van het eiland Sint Maarten. Foto Tim van Dijk

Minder coronapatiënten in het ziekenhuis, ook daling van positieve tests

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis blijft verder dalen. Er liggen donderdagmiddag in totaal 573 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, dat zijn er 32 minder dan een dag eerder. Hiervan worden 226 coronapatiënten behandeld op de intensive care. Dat zijn er dertien minder dan woensdag werden gemeld. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er zijn van woensdag op donderdag ook minder nieuwe positieve testuitslagen gemeld. In totaal gaat het om 1.086 nieuwe gevallen die gemeld zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er vijftig meer dan een dag eerder. Uit de weekcijfers die het RIVM dinsdag publiceerde, bleek dat het aantal positieve tests met 38 procent was afgenomen in vergelijking met een week eerder. Van woensdag op donderdag zijn drie sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd.

Japan heft noodtoestand op, nachtclubs in Frankrijk in juli open

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

 • Japan gaat de noodtoestand in negen prefecturen, waaronder Tokio, vanaf zondag opheffen, ruim een maand voor de Olympische Spelen. Dat heeft de Japanse premier Yoshihide Suga donderdag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen tijd gestaag afgenomen. In Tokio worden dagelijks ongeveer 500 positieve coronatests gemeld, tegenover 1.100 in mei. Ondanks het opheffen van de noodtoestand blijven er nog wel coronamaatregelen van kracht. Zo is er een maximum aantal bezoekers dat samen mag komen. De noodtoestand blijft wel gelden voor Okinawa, waar de ziekenhuizen nog vol liggen met coronapatiënten.
 • De nachtclubs in Frankrijk mogen vanaf juli weer open. Dat heeft gezondheidsminister Olivier Veran gezegd, melden Franse media zoals dagblad Le Monde. Hoe dat er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Veran denkt dat het „logisch” zal zijn als bezoekers straks wel een vaccinatiepas moeten tonen. Het zal voor het eerst zijn dat de discotheken weer open mogen, nadat ze in maart 2020 dicht moesten vanwege de pandemie.
 • Denemarken gaat kinderen tussen de 12 en 15 jaar inenten tegen het coronavirus. Dat heeft de overheid bekendgemaakt na een advies van de gezondheidsraad. Als alle volwassenen ingeënt zijn – dat is waarschijnlijk half september – dan zijn de kinderen aan de beurt. Het idee achter het vaccineren van de jongeren is om de immuniteit van de bevolking een stimulans te geven, in aanloop naar de winter. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech, omdat dat dat het enige vaccin is dat in de EU is goedgekeurd voor die leeftijd.

Fransen mogen vanaf volgende maand weer naar de nachtclub. Foto Michel Spingler/AP Photo

Geboortejaren 1999 en 2000 aan de beurt voor coronavaccinatie

Mensen die geboren zijn in 1999 of 2000 kunnen vanaf donderdag een afspraak maken voor een vaccinatie tegen Covid-19. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge (CDA) donderdag bekendgemaakt via Twitter.

Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Ze krijgen nog een officiële uitnodiging per brief, maar kunnen nu al een afspraak maken via coronatest.nl. Telefonisch een afspraak maken is ook mogelijk.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge 📣 Geboren in 2️⃣0️⃣0️⃣0️⃣? Het is zover! Iedereen uit dat jaar kan vanaf 13:00 uur 🕐 naar de site. #PlanDePrik online en 🗣 zegt het voort! 👉 https://t.co/Gymdf4GlTA https://t.co/Kvb1kdRgLr
Lees ook: En Hugo de Jonge twittert: wéér wordt een geboortejaar geprikt

Een vaccinatielocatie in Utrecht. Foto Ilvy Njiokiktjien

Miljoen vaccinaties van GGD nog niet geregistreerd

Door een vertraging bij de GGD GHOR Nederland zijn 1,1 miljoen vaccinaties nog niet geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldt de landelijke koepelorganisatie donderdag op de website. De reden noemt de GGD niet, volgens het AD is er sprake van ICT-problemen. Het RIVM was donderdagochtend niet bereikbaar.

De GGD zegt dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken dat hun gegevens verloren gaan, omdat alle vaccinaties in de GGD-database zelf geregistreerd staan. Op dit moment is de dienst aan het werk om de achterstand van gegevens te verhelpen, zodat de informatie zo snel mogelijk met het RIVM gedeeld kan worden. Mensen die gevaccineerd zijn kunnen die informatie terugvinden op coronatest.nl. Op mijn.rivm.nl zijn de registraties later dan gebruikelijk zichtbaar. Dat geldt voor ongeveer 25 procent van de nieuw geregistreerde vaccinaties en gaat alleen om mensen die toestemming hebben gegeven hun informatie met het RIVM te delen.

GGD GHOR Nederland zegt de ontstane vertraging te betreuren, maar benadrukt dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken voor het verkrijgen van het digitale coronapaspoort. Gegevens daarvoor worden straks rechtstreeks uit de databank van de GGD’s gehaald.

Rekenkamer: Duitse overheid kocht veel te veel mondkapjes

Het Duitse ministerie van Volksgezondheid heeft tijdens de coronapandemie veel meer medische mondkapjes gekocht dan nodig. Dat stelt de Rekenkamer van dat land in een zeer kritisch rapport waarover Duitse media donderdag schrijven. De extra kosten die de regering daardoor heeft gemaakt lopen op tot bijna 7 miljard euro, berekende het orgaan.

Toen de pandemie in het voorjaar van 2020 uitbrak in Duitsland, werd berekend dat het land voor een periode van twaalf maanden 4,7 miljard mondkapjes nodig zou hebben. Het ministerie van Volksgezondheid heeft uiteindelijk echter zoveel bestellingen geplaatst dat er 5,8 miljard maskers (23 procent meer) werden geleverd. Dat gebeurde bovendien in een periode dat de mondmaskers schaars en duur waren, waardoor de kosten hoog waren.

Het ministerie kon achteraf niet goed uitleggen waarom er zoveel exemplaren zijn besteld, stelt de Rekenkamer. De berekeningen waren volgens de toezichthouder gebaseerd op „irrelevante en onrealistische veronderstellingen”. Het is volgens de Rekenkamer misgegaan bij het plaatsen van de bestellingen, omdat het ministerie daar geen goed systeem voor heeft. Eerst vroeg het federale inkoopbureaus om maskers te kopen, daarna kocht het ministerie ze zelf van leveranciers. Ook zijn logistieke bedrijven ingehuurd om kapjes in China te kopen en is er een procedure in gang gezet waardoor leveranciers FFP2-maskers aan de overheid konden leveren tegen een vaste prijs.

FFP2-mondkapjes te koop in een winkel in Berlijn. Foto David Gannon/AFP

’3.900 minder verkeersdoden in Europa door pandemie’

Het aantal dodelijke verkeerslachtoffers in Europa is vorig jaar met 17 procent afgenomen ten opzichte van 2019. In totaal kwamen in 2020 zo’n 3.900 minder Europeanen om in het verkeer vergeleken met twee jaar geleden. De meest waarschijnlijke oorzaak is de coronapandemie, waardoor minder mensen de deur uitgingen vanwege lockdowns en het advies thuis te werken. Dat bleek woensdagavond uit een onderzoek van de Europese Verkeersveiligheidsraad.

Ook over een langere periode daalde het aantal dodelijke verkeersslachtoffers: in de afgelopen tien jaar daalde het aantal sterfgevallen met 37 procent, van bijna 19.000 in 2010 naar bijna 11.0000 in 2020. Van alle EU-lidstaten heeft Griekenland het aantal dodelijke slachtoffers het meest beperkt, in het Zuid-Europese land is het aantal verkeerslachtoffers tussen 2010 en 2020 met 54 procent teruggelopen. Griekenland is de enige lidstaat die daarmee aan de Europese doelstelling voldoet om het aantal verkeersdoden met de helft te reduceren.

Volgens de Raad heeft Nederland de minste vooruitgang geboekt: in de afgelopen tien jaar is het aantal verkeersdoden met 5 procent afgenomen. In totaal kwamen in Nederland 610 mensen om in het verkeer vorig jaar. Dat is een afname van 8 procent ten opzichte van 2019, die waarschijnlijk is toe te schrijven aan de pandemie. Ook meldt de Raad dat het verlagen van de maximumsnelheid van 130 tot 100 kilometer per uur mogelijk heeft bijgedragen, al is die maatregel ingesteld om de stikstofuitstoot te reduceren.

Het was relatief rustig in Amsterdam qua verkeer in de pandemie. Foto Remko de Waal/ANP

Teleurstellende testresultaten voor CureVac-vaccin

Het Duitse bedrijf CureVac heeft woensdagavond de testresultaten bekendgemaakt van klinische proeven van hun coronavaccin. Uit de resultaten blijkt dat hun vaccin slechts een effectiviteit van 47 procent heeft. Ter vergelijking: de in Nederland gebruikte mRNA-vaccins Pfizer en Moderna hebben een effectiviteit van circa 95 procent.

Er deden veertigduizend vrijwilligers uit Europa en Latijns-Amerika mee aan de testfase. Daaruit bleek dat met name bij nieuwe varianten van het virus het vaccin onvoldoende effectief was. Ook lijkt het vaccin minder goed te werken bij mensen boven de zestig jaar. De testresultaten zijn een tegenvaller voor zowel het bedrijf als de Europese Unie, die een order van 450 miljoen doses geplaatst had bij CureVac. 8,7 miljoen doses van die bestelling zouden naar Nederland gaan.

Het vaccin moet voor een eventuele levering aan de EU goedgekeurd worden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren met de huidige testresultaten. Franz-Werner Haas, de baas van CureVac, zegt op de site van het bedrijf dat de resultaten niet zoals gehoopt zijn en dat er gewerkt zal worden aan een effectiever middel.

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 16 juni.

 • Daling zet door: 1.040 nieuwe besmettingen, 605 coronapatiënten in ziekenhuizen, van wie 239 op IC
 • Versoepelde reisadviezen voor onder meer Cyprus, Kroatië en Griekse eilanden. Daarnaast kleuren IJsland, Polen en Roemenië van geel naar groen. Bij terugkeer uit groengekleurde landen hoeven Nederlanders geen negatieve coronatest te laten zien of in quarantaine te gaan.
 • ‘Van Lienden loog over samenwerking met KLM tegen ministerie’. Volgens Follow the Money wist een topambtenaar op VWS van Van Liendens leugens, maar ging de overheid toch met hem in zee.
 • Opnieuw heeft de voormalige persoonlijk adviseur van Boris Johnson, Dominic Cummings, uitgehaald naar de Britse regering. Hij publiceerde woensdag onder meer berichtenwisselingen tussen hem en de Johnson, waarin die de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock als „volledig fucking hopeloos” omschreef.
 • Lees hier het hele blog van woensdag terug