48 mensen positief getest na Fieldlabevenement Eurovisie Songfestival

Presentatoren Chantal Janzen en Jan Smit tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival 2021 eind mei.
Presentatoren Chantal Janzen en Jan Smit tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival 2021 eind mei. Foto Sander Koning / ANP

In totaal werden 48 mensen positief getest na het bezoeken van één van de negen shows (zes repetities, twee halve finales en één finale) van het Eurovisie Songfestival eind mei. Dat betekent dat gemiddeld ongeveer vijf mensen per show mogelijk besmet raakten; of ze de besmetting daadwerkelijk tijdens een van de evenementen hebben opgelopen, is namelijk niet met zekerheid te zeggen. Dertien anderen waren tijdens de shows besmettelijk, zo werd achteraf vastgesteld. Dat meldt Fieldlab Evenementen, dat proeven uitvoert om evenementen op een veilige manier te organiseren en zich ook bezighield met het songfestival, op basis van cijfers die de organisatie heeft ingewonnen van de landelijke GGD’s. In totaal bezochten 29.875 mensen het Fieldlabevenement.

Het gemiddelde aantal besmettingen was daarmee 1,6 op de duizend bezoekers. In heel Nederland lag het gemiddelde aantal besmettingen in die periode bijna drie keer hoger: 4,9 per duizend inwoners. Elke show mocht worden bezocht door 3.500 mensen. Ze moesten een negatief testbewijs tonen dat niet ouder was dan een etmaal om toegang te verkrijgen. Het publiek mocht alleen zitten op vooraf toegekende plaatsen en moest tijdens het lopen een mondkapje dragen.

In eerste instantie wilde Fieldlab de besmettingscijfers van het Songfestival niet bekendmaken – volgens RTV Rijnmond wilde Fieldlab niet dat „berichtgeving dan alleen nog maar daarover zou gaan en niet over het festival”. Na ophef kwam de organisatie terug op dat besluit. Besmettingscijfers met betrekking tot crew, vrijwilligers, pers en delegatieleden worden later deze maand bekendgemaakt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Sint Maarten krijgt toch Nederlandse coronasteun