Thuiskok

Ajo Blanco

Bij de zomer hoort natuurlijk een koude soep, deze is met amandelen en druiven. Week het brood ongeveer 10 minuten in 200 ml van de amandelmelk. Rooster intussen de amandelen heel licht in een droge koekenpan. Schud op een bord en laat afkoelen. Mix het geweekte brood met het weekvocht en de amandelen in een blender. Voeg dan de rest van de amandelmelk, knoflook, komkommer, zeven van de druiven en de azijn toe en blend tot een heel gladde soep. Puls er in een paar keer de olie door. Mix zo kort mogelijk in de blender, anders kan de olie bitter worden. Breng op smaak met zout en peper. Laat afgedekt minstens 2,5 uur in de koelkast staan zodat de soep helemaal koud wordt, indikt en de smaken kunnen intrekken. Proef, leng eventueel aan met wat amandelmelk of water en breng op smaak met extra zout, peper en azijn. Zeef de soep eventueel voor een nog gladdere soep.

Snijd de rest van de druiven doormidden. Rooster het amandelschaafsel licht in een droge koekenpan. Schud op een bord en laat afkoelen. Verdeel de soep over vier kommen en versier met de doormidden gesneden druiven en het amandelschaafsel. Bedruppel met wat extra olijfolie.