Liggeld woonboten twee keer zo hoog: bewoners vrezen stad uit te moeten

Talk of the Town | Amsterdam In nog geen twee jaar tijd zijn de liggelden voor woonboten in Amsterdam verdubbeld. Sommige woonbootbewoners komen daardoor in financiële problemen en dreigen de stad te moeten verlaten.

Woonboten in de Amsterdamse grachten. De liggelden verdubbelden in krap twee jaar.
Woonboten in de Amsterdamse grachten. De liggelden verdubbelden in krap twee jaar. Foto Getty Images

„De gemeente had anderhalf miljoen euro nodig en die hebben ze bij ons gevonden”, zegt Sander Rutten van de Woonbootvereniging Amsterdam. Als woonbootbewoner zag hij vorig jaar het liggeld met ongeveer 75 procent stijgen, dit jaar kwam daar nog eens 25 procent bij. In Rutten zijn geval gaat het om een stijging van 1.500 naar 3.000 euro per jaar in twee jaar tijd.

Benno Huijbers, die met zijn woonboot in het Oostelijk Havengebied ligt, is door de verhoging in financiële problemen geraakt, vertelt hij. „Enkele jaren geleden ben ik met vervroegd pensioen gegaan. Ik heb toen eerst goed gekeken of dat financieel mogelijk was en heb daarbij rekening gehouden met tegenvallers, maar hier had ik natuurlijk niet op gerekend.” Bijverdienen mag hij niet en uit de stad vertrekken moet hij niet aan denken.

Je treft voorzieningen als je een boot koopt, maar hier heeft niemand rekening mee gehouden

Sander Rutten Woonbootvereniging Amsterdam

Zoals Huijbers zijn er honderden voorbeelden van Amsterdamse woonbootbezitters die door de verhoging van het liggeld de rekeningen niet meer kunnen betalen, zegt Rutten. „Je treft voorzieningen als je een boot koopt, maar hier heeft niemand rekening mee gehouden.”

Gemiddeld 100 euro per maand meer

Waar de ongeveer drieduizend woonboten in 2019 nog 6,67 euro per vierkante meter betaalden in Amsterdam, ligt dat nu op 13 euro in Centrum, Oost, West en Zuid. In de andere stadsdelen is het 11 euro. Hierdoor zijn de woonlasten voor woonbootbewoners gemiddeld met honderd euro per maand toegenomen.

De gemeente realiseert zich dat de verhoging fors is, stelt de woordvoerder van Victor Everhardt (wethouder Financiën, D66) in reactie op vragen van NRC. Daarom is die in twee stappen doorgevoerd, zodat eigenaren „beter in staat zijn om rekening te houden met de verhogingen”. Huurders van woonboten met een laag inkomen kunnen kwijtschelding aanvragen, woonbootbezitters komen daar niet voor in aanmerking.

Lees ook dit artikel uit 2020: Vlootschouw 2.900 historische woonboten is nu al spannend

Vorig jaar gingen honderden woonbootbewoners in bezwaar bij de gemeentelijke belastingdienst toen de rekening voor het liggeld op de deurmat viel. Maar zonder succes, omdat de verhoging een politiek besluit is.

Diederik Boomsma van het CDA kaartte de kwestie vorig jaar aan bij het college, maar kreeg te weinig steun van andere partijen om de verhoging tegen te houden. Dit jaar gaat hij het bij het bespreken van de begroting weer proberen, zegt hij. „Mensen worden geconfronteerd met plotseling enorme verhogingen. Het gaat om een kleine groep Amsterdammers die vaak al heel lang in zo’n boot wonen. Het college vindt dat iedereen hier moet kunnen blijven wonen, maar dan doe je vervolgens dit. Ik snap dat niet.”

‘Besluit met valse informatie genomen’

De gemeente zegt dat het voor de berekening van het nieuwe liggeld naar de provincie heeft gekeken, waar 15 euro per vierkante meter gerekend wordt. Volgens Rutten geldt dat echter alleen voor nieuwe woonboten en niet voor oude, waardoor bezitters niet opeens met ongekend hoge stijgingen krijgen te maken. Boomsma zegt dat het besluit in de gemeenteraad daardoor met „valse informatie” genomen is.

Rutten denkt mede hierdoor later dit jaar kans te maken bij de belastingrechter en de verhoging te laten schrappen. De gemeentewoordvoerder laat weten dat de verhogingen een „democratisch genomen besluit” zijn en dat het iedereen vrijstaat om naar de rechter te gaan.

Els Paalman, die zelf op een ‘oude dame’ van 113 jaar oud woont in het centrum, noemt de verhoging „het zwaard van Damocles” voor veel woonbootbezitters. Ze maakt zich vooral kwaad dat het zonder waarschuwing zo snel verhoogd is. „Het is een paar duizend euro voor de meesten, met de huur kan dat toch ook niet”, zegt ze.

Paalmans buurman Joost van Wendel vraagt zich vooral af wat het voor de toekomst betekent. „Het is doorgezet zonder enige vorm van bezwaar en inspraak. Dat komt denk ik omdat er niet zo veel Amsterdammers op schepen wonen. Daardoor kunnen partijen het zich veroorloven om die wat meer uit te melken.”

Rutten is daarom bang dat de gemeente de liggelden in de toekomst nog vaker gaat verhogen. Bij de aankomende verkiezingen wil hij de kwestie op de agenda hebben. „Anders wonen er in de stad straks alleen nog maar mensen met veel geld op een woonboot.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.