In beeld

Hongerstaking in de Begijnhofkerk in Brussel

Honderden ongedocumenteerden zijn begin dit jaar met permissie van de priester de Brusselse Sint-Jan Baptist ten Begijnhofkerk ingetrokken. Ze vragen aandacht voor hun kwetsbare positie in de samenleving en willen het recht om te mogen werken. Sinds eind mei is een deel van de migranten ook in hongerstaking.
Honderden asielzoekers zonder verblijfsvergunning bezetten sinds eind januari met permissie van de priester de Sint-Jan Baptist ten Begijnhofkerk in het centrum van Brussel.
Foto Laurie Dieffembacq /AFP
De actievoerders proberen druk te zetten op de staatssecretaris voor Asiel en Migratie in België, Sammy Mahdi, die een humaner asielbeleid beloofde. De ongedocumenteerden, ook wel sans-papiers genoemd, voelen zich onzichtbaar gemaakt door Belgische politici. Mahdi laat echter weten dat hun verblijf illegaal is en dat ze een regularisatieaanvraag moeten indienen, zodat ze in de asielprocedure terechtkomen.
Foto Francisco Seco / AP
De sans-papiers strijden al verschillende jaren voor het recht op werk. Daarmee zouden ze regularisatie op de grond van werk aan kunnen vragen. Om aandacht te vragen voor hun situatie is een deel van de bezetters in de Begijnhofkerk sinds 23 mei in hongerstaking.
Foto Francisco Seco/AP
Medewerkers van het Rode Kruis houden de gezondheid van de mensen in de kerk in de gaten.
Foto Francisco Seco/AP
Inmiddels bezetten de actievoerders de kerk dus al meer dan 120 dagen. De Jongsocialisten Brussel schreven in een open brief aan staatssecretaris Mahdi dat de bezetters zich in een uitzichtloze situatie bevinden.
Foto Kenzo Tribouillard/AFP
Volgens de Jongsocialisten zijn er sinds het begin van de hongerstaking al tachtig mensen naar het ziekenhuis gebracht. Mahdi noemt de hongerstaking op Twitter ,,weinig zinvol en gevaarlijk". Hij stelt dat de sans-papiers niet geregulariseerd gaan worden. De hongerstaking ,,zal niet helpen", schreef Mahdi.
Foto Francisco Seco/AP
Momenteel zouden nog zo'n tweehonderd mensen in hongerstaking zijn.
Foto Francisco Seco/AP
Komend weekend wordt een steunbetuiging georganiseerd door het collectief Citoyennes. Deze burgerbeweging roept op om zondagmiddag langs de Begijnhofkerk te gaan
Foto Kenzo Tribouillard / AFP
Een van de migranten in hongerstaking wordt naar het ziekenhuis overgebracht.
Foto Kenzo Tribouillard / AFP
Een migrant op de elfde dag van zijn hongerstaking schrijft hierover op een schoolbord.
Foto Kenzo Tribouillard / AFP