Greenpeace door het stof om parachutist die voetbalstadion invloog

Greenpeace is dinsdagavond door het stof gegaan vanwege een parachutist die vlak voor de aftrap van de EK-wedstrijd Frankrijk-Duitsland (1-0) de Allianz Arena in München in vloog. De man bleek een activist te zijn van de milieuorganisatie. Hij zeilde ternauwernood langs het publiek en verwondde zo bijna iemand. Toen hij op het veld terechtkwam, waar de spelers al klaar stonden, haalde het beveiligingspersoneel de activist van het veld.

De parachutist moest volgens een verklaring van Greenpeace een noodlanding maken, daarbij zou één iemand gewond zijn geraakt. De milieuctiegroep noemt de actie niet geslaagd. „Het was nooit de bedoeling om de wedstrijd te verstoren of mensen te verwonden”, meldt de organisatie. Greenpeace wijst erop dat hun manier van actievoeren normaliter „vreedzaam en geweldloos” verloopt, maar „helaas verliep deze keer niet alles volgens plan”.

De actie werd niet overal uitgezonden, maar de beelden circuleerden vlak na de actie wel op sociale media, omdat journalisten en supporters het incident hadden gefilmd. Nadat de parachutist van het veld was gevoerd, begon de kraker tussen Frankrijk en Duitsland. Door een eigen doelpunt van de Duitse verdediger Mats Hummels wonnen de Fransen met 1-0.

Twitter avatar florentderue Florent Derue 🍿 Un militant de Greenpeace a voulu faire un coup de com en descendant sur la pelouse en parachute, il s’est pris dans le câble de la Spider Cam et a failli se crasher dans les tribunes. Bah yes bien joué mec. #FRAALL https://t.co/oEirgrTmIk
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede speelronde van het EK gaat van start