EK-voetbalblog

Teruglezen: Italië bereikt als eerste land achtste finales dankzij zege op Zwitserland

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vanavond kan Italië zich al plaatsen voor de knock-outfase, tegen Zwitserland.

In dit blog hield NRC het nieuws bij van woensdag 16 juni, de zesde speeldag van het EK. Italië maakte opnieuw indruk, met een 3-0 overwinning op Zwitserland.

Finland 0 - 1 Rusland

 • #13
 • Groep B
 • Sint-Petersburg (Rusland)

Turkije 0 - 2 Wales

 • #14
 • Groep A
 • Bakoe (Azerbeidzjan)

Italië 3 - 0 Zwitserland

 • #15
 • Groep A
 • Rome (Italië)

Groep A
Italië 2 6 6
Wales 2 4 2
Zwitserland 2 1 -3
Turkije 2 0 -5
Groep B
België 1 3 3
Rusland 2 3 -2
Finland 2 3 0
Denemarken 1 0 -1

Italië bereikt als eerste land achtste finales dankzij zege op Zwitserland

Italië heeft zich al na twee groepsduels verzekerd van een plek in de achtste finales van het EK. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini maakte in Rome ook tegen Zwitserland indruk. De titelkandidaat, die eerder Turkije met 3-0 versloeg, was het sterkst en won opnieuw met 3-0. De 23-jarige middenvelder Manuel Locatelli (Sassuolo) scoorde twee keer.

Bij rust stond het 1-0 dankzij de eerste van Locatelli, die scoorde uit een uitgespeelde aanval. Daarvoor had de VAR al een treffer van verdediger Giorgio Chiellini afgekeurd wegens een handsbal. In de tweede helft verdubbelde Locatelli de score met een geplaatst schot van buiten het zestienmetergebied. De 3-0 kwam op naam van Ciro Immobile. Het andere duel in de poule tussen Turkije en Wales resulteerde eerder op de avond in een 2-0 zege voor Wales.

(ANP/NRC)

Italië-verdediger Giorgio Chiellini denkt te scoren tegen Zwitserland, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd door de VAR. Foto Ettore Ferrari/AP

Groep A: Wales verslaat Turkije in Bakoe

Wales heeft na een knappe overwinning op Turkije (2-0) uitstekende vooruitzichten op een plaats bij de laatste zestien. In een snikheet Bakoe was de zege op de Turkse ploeg verdiend.

Wales speelde eerder in het toernooi gelijk tegen Zwitserland (1-1) en heeft dus nu vier punten. Turkije staat na de kansloze nederlaag tegen Italië (3-0) puntloos onderaan in Groep A.

Het openingsdoelpunt werd een paar minuten voor rust gemaakt door Aaron Ramsey, de speler van Juventus. Hij werd knap vrijgespeeld door sterspeler Gareth Bale. Diep in blessuretijd werd het nog 2-0 voor Wales door een intikker van Connor Roberts, ook al op aangeven van Gareth Bale. Diezelfde Bale had het duel al eerder kunnen beslissen toen hij een strafschop kreeg. Maar hij schoot de bal hoog over.

De Boer: De Ligt in de basis, geschorste Arnautovic gemis voor Oostenrijk

Matthijs de Ligt keert donderdagavond in de tweede EK-poulewedstrijd tegen Oostenrijk terug in de basisopstelling van het Nederlands elftal. Dat zei bondscoach Frank de Boer woensdag tijdens een persconferentie in aanloop naar het duel. De Ligt moest zondag het duel tegen Oekraïne (3-2) aan zich voorbij laten gaan vanwege liesklachten. De laatste dagen trainde hij weer met de groep mee. Wie zijn plaats in de basisopstelling voor De Ligt moet afstaan, is nog niet bekend. Tegen Oekraïne bestond de Oranje-defensie centraal achterin uit Daley Blind, Stefan de Vrij en Jurriën Timber.

Oostenrijk, dat in de eerste groepswedstrijd drie punten pakte door met 3-1 van Noord-Macedonië te winnen, treedt tegen Nederland aan zonder de geschorste Marko Arnautovic. De 32-jarige aanvaller werd door de tuchtcommissie van voetbalbond UEFA bestraft voor zijn heftige reactie bij het vieren van het derde Oostenrijkse doelpunt. Volgens De Boer is het ontbreken van Arnautovic een „gemis” voor Oostenrijk. De bondscoach waakt voor onderschatting: „Het is gewoon een goed team met veel spelers van RB Leipzig met veel loopvermogen, maar ook met veel kwaliteit. Het wordt geen makkelijk potje, dat is een ding wat zeker is.”

De Boer wil dat Nederland zich tegen Oostenrijk meer laat zien in de omschakeling, die momenten waarop de bal veroverd of juist verloren wordt. In de ogen van de trainer kreeg Oekraïne zondag tijdens de wedstrijd tegen Nederland in de eerste helft onnodig veel kansen. Bij balbezit moeten spelers ook bezig zijn met het verdedigende spel zoals dat nodig is bij balverlies, meent de bondscoach. Ook was De Boer niet tevreden over het gemak waarmee de 2-0 voorsprong werd weggegeven. Bij een overwinning op Oostenrijk plaatst Nederland zich zo goed als zeker voor de achtste finale van het toernooi.

Bondscoach Frank de Boer langs de lijn tijdens het EK-duel met Oekraïne afgelopen zondag. Foto Maurice van Steen/ANP

Groep B: Mirantsjoek schiet Rusland naar zege

Rusland heeft zijn eerste overwinning op dit EK te pakken. In Sint-Petersburg werd Finland met 1-0 verslagen door een doelpunt van Aleksej Mirantsjoek. Hij schoot in de extra tijd van de eerste helft de bal met een korte voetbeweging in de linkerbovenhoek van het Finse doel.

Finland, debutant op het EK, wacht al sinds 1912 op een overwinning op Rusland. Het begin van de Finnen was veelbelovend; na vier minuten liet Joel Pohjanpalo met een kopbal de Russische doelman Matvej Safonov kansloos. De Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie, die zijn tweede EK-duel leidde, keurde de Finse treffer echter op advies van de VAR af vanwege buitenspel.

In de tweede helft bleek Finland tamelijk machteloos. Topspits Teemu Pukki kwam nauwelijks in het spel voor en werd zelfs gewisseld.

Rusland wendde met de overwinning vroege uitschakeling af. De eerste wedstrijd had de ploeg van bondscoach Stanislas Tsjertsjesov kansloos verloren van België (0-3). Finland had zaterdag gewonnen van Denemarken (1-0). Denemarken en Belgie spelen morgen om 18 uur tegen elkaar in Kopenhagen.

Lees ook: De rivaliteit tussen Finland en Rusland is vergelijkbaar met Nederland-Duitsland

Fransen knielden niet vanwege de Duitsers

In aanloop naar de wedstrijd tegen Duitsland was in Frankrijk hét trending onderwerp op Twitter #boycottEquipeDeFrance: boycot het Franse elftal. Aanleiding was het nieuws dat de Franse spelers voorafgaand aan de wedstrijd op de knie zouden gaan: het internationale gebaar dat symbool staat voor de strijd tegen het racisme. Maar de Franse spelers knielden dinsdagavond niet voor de aftrap van de kraker in Groep F, die werd gespeeld in München.

De Franse ploeg zou onaangenaam verrast zijn door de discussie die hun beslissing in Frankrijk teweeg had gebracht, maar belangrijker was de weigering van de Duitsers om zich bij het gebaar van les Bleus aan te sluiten, legde aanvoerder Hugo Lloris na afloop van de wedstrijd uit aan een verslaggever van RMC. „Het was een collectief besluit. Als we het doen, moeten alle landen het doen met de steun van de UEFA.”

Dat de Franse spelers besloten toch niet te knielen, betekent volgens Lloris niet dat ze „de zaak” niet steunen. „We willen geen racisme in onze sport en in de samenleving.”

Lees ook: Frankrijk begint al kibbelend aan EK

Oostenrijker Arnautovic geschorst na uitbarsting tegen Noord-Macedonië

Oostenrijk speelt donderdagavond in de wedstrijd tegen Nederland zonder Marko Arnautovic. De 32-jarige aanvaller heeft afgelopen zondag volgens de Europese voetbalbond UEFA in het eerste EK-duel van de Oostenrijkers tegen Noord-Macedonië een tegenstander beledigd, nadat hij als invaller de wedstrijd had beslist (3-1).

De aanleiding voor Arnautovic’ woede-uitbarsting in de richting van zijn tegenstander is onduidelijk, er werd gesuggereerd dat zijn uitlatingen racistisch waren. De UEFA heeft dat bij het bepalen van de strafmaat niet zo ingeschat. Ook Arnautovic zei dat er slechts sprake was van een overdreven reactie, waarvoor hij inmiddels zijn excuses heeft aangeboden.

Marko Arnautovic (nummer 7) na zijn doelpunt tegen Noord-Macedonië. Foto Robert Ghement / EPA

EK-groeten voor Christian Eriksen

In een video doen UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin en spelers of coaches van alle 24 EK-deelnemers en scheidsrechters de groeten aan de Deense middenvelder Christian Eriksen, die afgelopen zaterdag moest worden gereanimeerd op het veld:

Ronaldo wordt ‘Coca-Cola-killer’ genoemd, beursdaling niet zijn schuld

De aandelenkoers van Coca-Cola is gedaald na een actie van de Portugese stervoetballer Cristiano Ronaldo, wat hem de bijnaam ‘Coca-Cola-killer’ heeft opgeleverd. Op een persconferentie dinsdag verwijderde Ronaldo twee colaflesjes van de tafel waarachter hij zat. De Portugees zette de frisdrank neer op een voor de camera’s niet zichtbare plek en hield vervolgens een flesje water in de lucht. ‘Drink water’, was kennelijk zijn boodschap.

Een dag na die actie in Boedapest zakte de aandelenkoers van Coca-Cola met 1,6 procent, waardoor het bedrijf 4 miljard euro minder waard werd. Daardoor kwam de beurswaarde van het bedrijf uit op 238 miljard euro. Een oorzakelijk verband lijkt er niet te zijn: een deel van de koersdaling is toe te schrijven aan de uitkering van dividend. Verder daalde graadmeter de S&P 500, waar Coca-Cola deel van uitmaakt, ongeveer evenveel. Oftewel, de daling van Coco-Cola liep niet uit de pas met de bredere markt. Het frisdrankmerk - een van de grote sponsoren van het EK - reageerde op de actie door te stellen dat „iedereen recht heeft op zijn drankvoorkeuren”.

De 36-jarige Ronaldo staat bekend om zijn enorme trainings- en arbeidsethos. Hij is zeer gedisciplineerd in het topfit houden van zijn lichaam. Bovendien vestigde de Portugees in de wedstrijd tegen Hongarije een record: hij kroonde zich tot topscorer aller tijden van de EK-eindrondes met twee goals in de 3-0 zege. Met elf doelpunten op de laatste vijf EK’s staat Ronaldo boven de Fransman Michel Platini, die op het EK van 1984 negen keer scoorde.

Correctie (16 juni 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de koersdaling veroorzaakt werd door Ronaldo’s actie. Voor de koersdaling bleken echter andere verklaringen te zijn. Dat is hierboven aangepast.

Greenpeace door het stof om parachutist die voetbalstadion invloog

Greenpeace is dinsdagavond door het stof gegaan vanwege een parachutist die vlak voor de aftrap van de EK-wedstrijd Frankrijk-Duitsland (1-0) de Allianz Arena in München in vloog. De man bleek een activist te zijn van de milieuorganisatie. Hij zeilde ternauwernood langs het publiek en verwondde zo bijna iemand. Toen hij op het veld terechtkwam, waar de spelers al klaar stonden, haalde het beveiligingspersoneel de activist van het veld.

De parachutist moest volgens een verklaring van Greenpeace een noodlanding maken, daarbij zou één iemand gewond zijn geraakt. De milieuctiegroep noemt de actie niet geslaagd. „Het was nooit de bedoeling om de wedstrijd te verstoren of mensen te verwonden”, meldt de organisatie. Greenpeace wijst erop dat hun manier van actievoeren normaliter „vreedzaam en geweldloos” verloopt, maar „helaas verliep deze keer niet alles volgens plan”.

De actie werd niet overal uitgezonden, maar de beelden circuleerden vlak na de actie wel op sociale media, omdat journalisten en supporters het incident hadden gefilmd. Nadat de parachutist van het veld was gevoerd, begon de kraker tussen Frankrijk en Duitsland. Door een eigen doelpunt van de Duitse verdediger Mats Hummels wonnen de Fransen met 1-0.

Twitter avatar florentderue Florent Derue 🍿 Un militant de Greenpeace a voulu faire un coup de com en descendant sur la pelouse en parachute, il s’est pris dans le câble de la Spider Cam et a failli se crasher dans les tribunes. Bah yes bien joué mec. #FRAALL https://t.co/oEirgrTmIk

Welkom in dit blog

Finland - Rusland

 • #13
 • Groep B
 • Sint-Petersburg (Rusland)

Turkije - Wales

 • #14
 • Groep A
 • Sevilla (Spanje)

Italië - Zwitserland

 • #15
 • Groep A
 • Rome (Italië)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag begint de tweede speeldag in de groepsfase.

 • De Italiaanse voetballers kunnen zich al verzekeren van de eerste plaats in groep A van het EK. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini neemt het vanavond in Rome op tegen Zwitserland. De ‘Azzurri’ openden het EK vrijdag met een klinkende zege op Turkije (3-0). Zwitserland bleef in de eerste speelronde steken op 1-1 tegen Wales. Turkije en Wales treffen elkaar vanaf 18.00 uur in Bakoe.
 • Vanmiddag om 15 uur wordt in Sint-Petersburg de tweede speelronde van het EK geopend met het duel tussen Finland en Rusland. De Finnen luisterden hun debuut op de Europese eindronde zaterdag op met een overwinning (1-0) op Denemarken, al werd het duel in Kopenhagen overschaduwd door het aangrijpende incident met Christian Eriksen die kort voor rust op het veld in elkaar zakte. Rusland werd in Sint-Petersburg overklast door België (0-3).
 • Lees ook: De rivaliteit tussen Finland en Rusland is vergelijkbaar met Nederland-Duitsland