51. Zondag 11 juli, Londen, Italië* - Engeland (1-1, *wint na strafschoppen). Ze waren er niet bij in Rusland in 2018. Het missen van het WK destijds werd in Italië beschouwd als een grote schande. Door de Europese titel is dat allemaal weer vergeten, de 'Squadra Azurra' is terug aan de top.

Foto Michael Regan / Reuters

EK in beeld: dagboek van alle wedstrijden

EK voetbal Het EK, met 24 landenteams in elf Europese steden, eindigde na ruim vier weken in Londen. Op Wembley, de voetbaltempel van Engeland, werden de Italianen voor het eerst sinds 1968 Europees kampioen. De Engelsen kregen er een nieuw penaltytrauma bij. De wedstrijden waren goed voor een groot aantal gedenkwaardige momenten, de fotoredactie van NRC koos er van alle wedstrijden één.

Finale

Ze waren er niet bij in Rusland in 2018. Het missen van het WK destijds werd in Italië beschouwd als een grote schande. Door de de Europese titel is dat allemaal weer vergeten, de ‘Squadra Azurra’ is terug aan de top.

51. Zondag 11 juli, Londen, Italië* - Engeland (1-1, *wint na strafschoppen). Engeland heeft er weer een penaltytrauma bij. Na het WK 1990, het EK 1996, het WK 1998, het EK 2004, het WK 2006 en het EK 2012 ging het voor de Engelsen weer mis vanaf elf meter. In hun eerste finale in 55 jaar was Marcus Rashford een van de drie Engelse spelers die niet wist te scoren. Foto Paul Ellis / Reuters

Finaleronde, halve finales

Twee keer verlengen op Wembley, één strafschoppenserie. De halve finales van het EK waren allebei zeer spannend, maar Italië - Spanje was hogeschoolvoetbal in vergelijking met Engeland - Denemarken. Niet voor niets werd na de groepsfase gesproken over de sterke en zwakke kant van het speelschema.

50. Woensdag 7 juli, Londen, Engeland - Denemarken (2-1, na verlenging). Ze moesten er 55 jaar op wachten, veel generaties maakten het nog nooit mee; Engeland staat eindelijk weer in de finale van een groot toernooi. Dankzij aanvoerder Harry Kane, die scoorde uit de rebound van zijn eigen strafschop. In 1966 was West-Duitsland de tegenstander op Wembley in de WK-finale, zondag spelen de Engelsen in de EK-finale tegen de sterke Italianen. Foto Carl Recine / Reuters

49. Dinsdag 6 juli, Londen, Italië* - Spanje (1-1, *wint na strafschoppen). De Italiaanse aanvoerder Giorgio Chiellini (links) is in zijn element tijdens de toss voor de penaltyserie. Hij grapt en grolt met zijn Spaanse collega Jordi Alba (18), die zich geen houding weet te geven, zo is op tv te zien. De psychologische oorlogsvoering helpt, de Italianen schieten vier van hun vijf strafschoppen raak, de Spanjaarden missen er twee. Foto Laurence Griffiths / AFP

Finaleronde, kwartfinales

Aan de droom van de ‘gouden generatie’ van de Belgen kwam in München een eind, het Deense sprookje krijgt een vervolg op Wembley. Een ding is zeker: na de kwartfinales zijn de Italianen voor velen favoriet voor de Europese titel.

48. Zaterdag 3 juli, Rome, Oekraïne - Engeland (0-4). Harry Kane kopt zijn tweede doelpunt binnen in het duel met Oekraïne. De aanvoerder van Engeland piekt, zoals hij het zelf na afloop omschrijft, op het juiste moment. Nog twee wedstrijden pieken en hij wordt de tweede captain in de historie van het Engelse nationale elftal die een hoofdprijs in ontvangst mag nemen. Foto Ettore Ferrari / AFP

47. Zaterdag 3 juli, Bakoe, Tsjechië - Denemarken (2-0). Kasper Dolberg (12) heeft Denemarken op 2-0 gebracht. Van deze goal zal vooral de voorzet van Joakim Maehle worden herinnerd,; met buitenkant voet draait hij de bal vanaf links voor het doel waar Dolberg de bal voor het intikken heeft. Foto Koen van Weel /AFP

46. Vrijdag 2 juli, München, België - Italië (1-2). Nicolo Barella heeft Italië op voorsprong gezet in de mooiste kwartfinale. De Italianen zijn de hele wedstrijd beter dan België, maar in de tweede helft zijn de Rode Duivels wel twee keer dicht bij de gelijkmaker. Foto Federico Gambarini / AP

45. Vrijdag 2 juli, Sint-Petersburg, Spanje* - Zwitserland (1-1, *winnaar na strafschoppen). Tegen tien Zwitsers slaagt Spanje er niet in een tweede doelpunt te maken en dus komt het aan op penalty’s. Zo koel als de spelers van Zwitserland een ronde eerder tegen Frankrijk waren vanaf elf meter, zo nerveus zijn ze ze nu, met drie missers tot gevolg. De Spanjaard Gerard Moreno maakt de beslissende en dat leidt vanzelfsprekend tot grote vreugde. Foto Anton Vaganov / Reuters

Finaleronde, achtste finales

De achtste finales als ode aan het knock-outmodel. Dat gold niet voor alle wedstrijden, maar Spanje -Kroatië en Frankrijk - Zwitserland waren zeldzaam doelpuntrijke duels die veel voetballiefhebbers zullen bijblijven. Voor het Nederlands elftal werd het een EK om snel te vergeten.

44. Dinsdag 29 juni, Glasgow, Zweden - Oekraïne (1-2, na verlenging). Oekraïne overleefde de groepsfase als een van de nummers drie, met drie punten en een negatief doelsaldo. Tegen Zweden, de trotse winnaar van Groep E, speelde de ploeg van bondscoach Andrej Sjevtsjenko ook niet als een toekomstig Europees kampioen, maar Artem Dovbyk kopte zijn land in de 121ste minuut wel mooi naar de laatste acht. Voor het eerst in de historie. Foto Andy Buchanan / EPA

43. Dinsdag 29 juni, Londen, Engeland - Duitsland (2-0). Harry Kane (nummer 9) heeft Engeland op 2-0 gebracht tegen Duitsland. De Engelse fans en spelers kunnen hun geluk niet op: de aartsrivaal is voor het eerst in 55 jaar verslagen op een eindronde. In de reguliere speeltijd nog wel. Volgende halte: Rome. Foto Justin Tallis / AFP

42. Maandag 28 juni, Boekarest, Frankrijk - Zwitserland* (3-3, *winnaar na strafschoppen). De Franse spits Kylian Mbappé is de schlemiel, de Zwitserse doelman Yann Sommer de held. Zo gaat dat in strafschoppenseries. Dat er penalty’s aan te pas moesten komen was veel opmerkelijker. Wereldkampioen Frankrijk leidde een kwartier voor tijd met 3-1, maar lieten zich verrassen door de dappere Zwitsers. Foto Franck Fife / AFP

41. Maandag 28 juni, Kopenhagen, Kroatië - Spanje (3-5, na verlenging). De Spanjaard Mikel Oyarzabal (rechts) is de gevierde man nadat hij de vijfde goal voor zijn ploeg heeft gemaakt. Het duel met de Kroaten was er een om niet snel te vergeten, vanwege de Spaanse keepersblunder, de comeback van de Kroaten en de veerkracht van het Spaanse elftal. Foto Stuart Franklin / AFP

40. Zondag 27 juni, Sevilla, België - Portugal (1-0). Cristiano Ronaldo weet dat het EK voorbij is voor titelverdediger Portugal. De Belgen hebben standgehouden na de openingstreffer van Thorgan Hazard, ondanks het uitvallen van spelmaker Kevin De Bruyne vlak na rust. Foto Lluis Gene / AP

39. Zondag 27 juni, Boedapest, Nederland - Tsjechië (0-2). De handsbal en de daarop volgende rode kaart van Matthijs de Ligt, in duel met de Tsjech Patrik Schick, luidt het einde in van de kansen van het Nederlands elftal. Of het Oranje met elf spelers wel was gelukt om de de kwartfinale te bereiken, blijft voor altijd een vraag. Foto Tibor Illyes / EPA

38. Zaterdag 26 juni, Londen. Italië - Oostenrijk (2-1 na verlenging). Na drie overwinningen in de groepsfase komt Italië op Wembley tegen Oostenrijk in negentig minuten niet verder dan 0-0. Met dank aan de VAR, die een doelpunt van de Oostenrijkse Marko Arnautovic afkeurt vanwege buitenspel. De Italiaanse bondscoach Robert Mancini probeert zijn ploeg voor de verlenging nieuw leven in te blazen. Met succes. Foto Justin Tallis / AP

37. Zaterdag 26 juni, Amsterdam, Wales - Denemarken (0-4). Hij raakte zijn basisplaats kwijt, maar uitgerekend in de Arena, waar hij bij Ajax hoogte- en dieptepunten meemaakte, schiet Kasper Dolberg Denemarken naar de kwartfinale. Hij maakt de 1-0 en de 2-0 en krijgt na 69 minuten een applauswissel. Foto Olaf Kraak / EPA

Groepsfase, derde ronde

De beslissingen vielen in de derde speelronde, met Finland en Slowakije als verliezers van de zes nummers drie en de Denen als onverwachte nummer twee in Groep B.

36. Woensdag 23 juni, Boedapest, Portugal - Frankrijk (2-2). Twee rake strafschoppen van Cristiano Ronaldo bezorgen Portugal het punt dat ze nodig hebben om door te gaan naar de volgende ronde. Ronaldo is met vijf goals topscorer van de groepsfase. Hij is nu tevens wereldrecordhouder met 109 interlanddoelpunten, samen met de Iraniër Ali Daei. Foto Franck Fife / AFP

35. Woensdag 23 juni, München, Duitsland - Hongarije (2-2). Deze wedstrijd staat in het teken van protesten tegen de nieuwe antihomowetgeving in Hongarije. Het stadion in München mocht van de UEFA niet in regenboogkleuren worden verlicht, maar tijdens het Hongaarse volkslied weet een man met een regenboogvlag het veld op te komen. Foto Matthias Hangst / AP

34. Woensdag 23 juni, Sevilla, Slowakije - Spanje (0-5). De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers kijkt aan de rand van het veld de beelden terug van een Slowaakse overtreding in het strafschopgebied. De VAR heeft gelijk, Kuipers geeft een penalty. die even later door de Spaanse spits Alvaro Morata wordt gemist. Foto Javier Soriano / AFP

33. Woensdag 23 juni, Sint-Petersburg, Zweden - Polen (3-2). Polen komt in de slotfase nog heel dicht bij de benodigde overwinning op Zweden, maar Robert Lewandowski (in de netten) en zijn teamgenoten beseffen dat het geluk niet met ze is. Foto Maxim Shemetov / Reuters

32. Dinsdag 22 juni, Glasgow, Kroatië - Schotland (3-1). Vicewereldkampioen Kroatië speelt zich in veilige haven tegen de Schotten, vooral dankzij Luka Modric (rechts) en Ivan Perisic (links). De Kroaten eindigen als tweede in Groep D, achter Engeland. Foto Paul Ellis / AFP

31. Dinsdag 22 juni, Londen, Tsjechië - Engeland (0-1). Engeland speelde zijn drie groepswedstrijden op Wembley. Als groepswinnaar komen de Engelsen ook in de achtste finale in Londen in actie. Het toeschouwersaantal wordt tijdens het EK opgevoerd van ruim 20.000 naar 40.000 tot zelfs 60.000 bij de halve finales en finale. Foto Neil Hall / EPA

30. Maandag 21 juni, Sint-Petersburg, Finland - België (0-2). Op televisie niet in beeld, maar deze vrouw komt tijdens de wedstrijd het veld op. De Europese voetbalbond UEFA laat dit toernooi liever doelpunten zien, en die vallen ook in dit duel. Foto Lars Baron / AP

29. Maandag 21 juni, Kopenhagen, Rusland - Denemarken (1-4). Van de hel in de hemel, zo is de groepsfase voor Denemarken samen te vatten. De hartstilstand van de inmiddels goeddeels herstelde spelmaker Christian Eriksen in de eerste groepswedstrijd tegen Finland (0-1) en de daaropvolgende nederlaag tegen België (1-2) kwamen hard aan. Maar tegen Rusland wordt alsnog de tweede plaats in Groep B veiliggesteld. Foto Hannah McKay / AP

28. Maandag 21 juni, Boekarest, Oekraïne - Oostenrijk (0-1). De Oostenrijker Christoph Baumgartner wint een duel van twee Oekraïense spelers. Hij zal na een half uur aangeslagen het veld verlaten vanwege een hoofdblessure, nadat hij tien minuten eerder de 0-1 heeft gescoord. De goal levert Oostenrijk de tweede plaats op in Groep C. Foto Mihai Barbu / AFP

27. Maandag 21 juni, Amsterdam, Noord-Macedonië - Nederland (0-3). Goran Pandev kwam 122 keer uit voor het Macedonische elftal, dat sinds 2019 ‘Noord’ voor zijn naam draagt. De spits is recordinternational en topscorer (38 doelpunten) van zijn land. Hij maakte in de groepswedstrijd tegen Oostenrijk de eerste Macedonische goal ooit op een eindronde. Tegen Nederland neemt de 37-jarige Pandev afscheid als profvoetballer. Foto Olaf Kraak / Reuters

26. Zondag 20 juni, Rome, Italië - Wales (1-0). Een hakbal op leren schoenen. De Italiaanse bondscoach Roberto Mancini was bijna twintig jaar profvoetballer. Als aanvaller speelde hij in de jaren tachtig en negentig 36 keer voor het Italiaanse elftal. Bij het EK van 1988 scoorde hij in de groepswedstrijd tegen West-Duitsland (1-1). Foto Ryan Pierse / EPA

25. Zondag 20 juni, Bakoe, Zwitserland - Turkije (3-1). Xherdan Shaqiri is de Zwitser van de wedstrijd tegen Turkije. De Liverpool-speler scoort twee keer en daardoor eindigt zijn ploeg met vier punten als nummer drie in Groep A. Foto Ozan Kose / AFP

Groepsfase, tweede ronde

De tweede speelronde leverde met Duitsland - Portugal de mooiste wedstrijd op en de eerste ploegen, waaronder het Nederlands elftal, verzekerden zich al van een plaats in de achtste finales.

24. Zaterdag 19 juni, Sevilla, Spanje - Polen (1-1). In de tweede wedstrijd weet Spanje dan toch te scoren; tegen Polen opent Alvaro Morata (links) de score in Sevilla. Tot vreugde van bondscoach Luis Enrique, die zijn spits blijft steunen ondanks de kritiek. Het is niet voldoende voor de eerste zege dit toernooi, de Polen maken gelijk door spits Robert Lewandowski. Foto David Ramos / AFP

23. Zaterdag 19 juni, München, Portugal - Duitsland (2-4). Een wedstrijd om niet snel te vergeten. De Duitsers moesten winnen en doen dat ook. Met een beetje hulp van de Portugezen, die twee keer in eigen doel schieten, en ook dankzij een goal van Robin Gosens, de Duitse linksback met een Nederlandse vader. Foto Christof Stache / AFP

22. Zaterdag 19 juni, Boedapest, Hongarije - Frankrijk (1-1). De verrassing van het toernooi is ongetwijfeld het gelijkspel van Hongarije tegen wereldkampioen Frankrijk. In de Puskas Arena in Boedapest zingen de Hongaarse spelers na afloop met de tienduizenden fans het volkslied om het onverwachte punt te vieren. Foto Tobor Illyes / AFP

21. Vrijdag 18 juni, Londen, Engeland - Schotland (0-0). Harry Kane, topscorer van de Premier League, heeft nog niet gescoord voor Engeland dit EK. Mede daardoor blijven de Engelsen in de klassieker tegen Schotland steken op 0-0. Foto Carl Recine / AP

20. Vrijdag 18 juni, Glasgow, Kroatië - Tsjechië (1-1). Ivan Perisic scoort het eerste Kroatische doelpunt dit toernooi. De speler van Internazionale zorgt ervoor dat zijn land in de race blijft voor een plaats in de achtste finale. Foto Petr David Josek / AFP

19. Vrijdag 18 juni, Sint-Petersburg, Zweden - Slowakije (1-0). De Zweed Alexander Isak is een van de smaakmakers van het EK met zijn dribbels en passjes. Tegen Slowakije leidt hij met een slim balletje de strafschop in, die wordt gegeven na een overtreding op Robin Quaison en benut door Emil Forsberg. Foto Anatoly Maltsev / EPA

18. Donderdag 17 juni, Amsterdam, Nederland - Oostenrijk (2-0). De Oostenrijker Valentino Lazaro in duel met de Nederlandse ‘wingback’ Denzel Dumfries. De aanvallende verdediger van Oranje is deze wedstrijd betrokken bij beide Nederlandse doelpunten. De strafschop voor de 1-0 van Memphis Depay wordt gegeven na een overtreding op hem en in de tweede helft bepaalt Dumfries op aangeven van Donyell Malen de eindstand op 2-0. Het is zijn tweede goal van het toernooi. Foto Olaf Kraak / EPA

17. Donderdag 17 juni, Kopenhagen, Denemarken - België (1-2). Invaller Kevin De Bruyne laat tegen Denemarken zien waarom hij momenteel een van de beste spelers ter wereld is. Met een fraaie assist en een zo mogelijk nog mooier doelpunt buigt hij in de tweede helft in Kopenhagen de stand om in Belgisch voordeel (2-1). Na zijn goal toont De Bruyne bij het juichen respect voor de situatie van de Deen Christian Eriksen, die op donderdag 17 juni nog in het ziekenhuis ligt na zijn hartstilstand een paar dagen eerder. Foto Stuart Franklin / Reuters

16. Donderdag 17 juni, Boekarest, Oekraïne - Noord-Macedonië (2-1). De doelman van Noord-Macedonië Stole Dimitrievski stopt in de slotfase van de wedstrijd tegen Oekraïne (1-2) een strafschop. Het was al de tweede penalty die werd gemist. Maar de Macedoniër Ezgjan Alioski schoot eerder in de wedstrijd alsnog raak uit de rebound van zijn eigen strafschop. Foto Mihai Barbu / Reuters

15. Woensdag 16 juni, Rome, Italië - Zwitserland (3-0). De Italianen zijn in topvorm, blijkt ook in de tweede groepswedstrijd op dit EK. Zwitserland wordt in Rome met dezelfde cijfers verslagen als Turkije. Foto Riccardo Antimiani / AFP

14. Woensdag 16 juni, Bakoe, Turkije - Wales (0-2). Gareth Bale is bij Wales de uitblinker in de wedstrijd tegen Turkije. De bekendste Welshe voetballer van dit moment bereidt beide doelpunten van zijn ploeg voor. Dat Bale tussendoor een strafschop mist, wordt hem vergeven. Foto Darko Vojinovic / AP

13. Woensdag 16 juni, Sint-Petersburg, Finland - Rusland (0-1). Een bijzonder beeld, de emotie op het gezicht bij de stoïcijns kijkende Russische bondscoach Stanislav Tsjertsjesov. Maar de overwinning op Finland is reden voor blijdschap. Rusland maakt nog kans om de knock-outfase van dit EK te bereiken. Foto Anton Vaganov / Reuters

Groepsfase, eerste ronde

Tijdens de eerste speelronde was Europa dagenlang in de ban van de hartstilstand van de Deen Christian Eriksen en maakten de Italianen meteen indruk.

12. Dinsdag 15 juni, München, Frankrijk - Duitsland (1-0). De eerste speelronde wordt afgesloten met de kraker tussen wereldkampioen Frankrijk en Duitsland, de wereldkampioen van 2014. Het is een intense wedstrijd, met veel duels op of soms over het randje. Zo bijt de Duitser Antonio Rüdiger (rechts) de Franse middenvelder Paul Pogba in zijn rug. Frankrijk wint door een eigen doelpunt van de Duitser Mats Hummels. Foto Matthias Hangst / Reuters

11. Dinsdag 15 juni, Boedapest, Hongarije - Portugal (0-3). Geloof het of niet, maar records interesseren hem niet, zei Cristiano Ronaldo in aanloop naar het EK. Veel liever wordt hij voor de tweede keer op rij Europees kampioen met Portugal. Maar de superster is in het duel met Hongarije wel erg blij met het tiende EK-doelpunt in zijn carrière, één meer dan de Fransman Michel Platini. Met zijn elfde goal brengt Ronaldo even later de eindstand op 3-0. Foto Attila Kisbenedek / Reuters

10. Maandag 14 juni, Sevilla, Spanje - Zweden (0-0). Dat de fans er in beperkte mate bij mogen zijn dit EK, geeft het toernooi extra glans. In Estadio de La Cartuja kunnen de Spaanse supporters alleen voor de wedstrijd juichen. Het blijft 0-0, ondanks vrijwel voortdurend Spaans balbezit. Pierre Philippe Marcou / AP

9. Maandag 14 juni, Sint-Petersburg, Polen - Slowakije (1-2). De eerste rode kaart van dit EK is voor de Poolse middenvelder Grzegorz Krychowiak (rechts). Hij krijgt na ruim een uur tegen Slowakije zijn tweede gele kaart en druipt af naar de kleedkamer. Even later maken de Slowaken de winnende goal. Foto Anton Vaganov / AFP

8. Maandag 14 juni, Glasgow, Schotland - Tsjechië (0-2). De Schotse doelman David Marshall heeft zojuist een van de mooiste doelpunten in de geschiedenis van het EK tegen gekregen. De Tsjech Patrik Schick schoot bijna vanaf de middenlijn met een hard, hoog, gekruld schot over de heel ver voor zijn doel staande Marshall heen: 2-0. Schick had ook al de eerste Tsjechische treffer gemaakt, met het hoofd. Foto Andy Buchanan / AFP

7. Zondag 13 juni, Amsterdam, Nederland - Oekraïne (3-2). Veel kritiek was er op het spelsysteem van bondscoach Frank de Boer, met vijf verdedigers. Uitgerekend rechtsback Denzel Dumfries (midden) maakt het winnende doelpunt voor het Nederlands elftal. Foto Olaf Kraak / AFP

6. Zondag 13 juni, Boekarest, Oostenrijk - Noord-Macedonië (3-1). Marko Arnautovic (rechts) wordt na zijn doelpunt de mond gesnoerd door teamgenoot David Alaba. De Oostenrijkse aanvaller reageert zo uitzinnig na de goal waarmee hij de eindstand op 3-1 brengt, dat de UEFA twee dagen later een onderzoek begint naar zijn gedrag. Arnautovic beledigde een tegenstander en zou racistische taal hebben gebruikt. Het levert hem een schorsing op. Foto EPA

5. Zondag 13 juni, Londen, Engeland - Kroatië (1-0). Raheem Sterling (wit shirt) bezorgt de Engelsen de eerste overwinning ooit in hun openingswedstrijd op een EK. Het is ook de eerste treffer op een eindronde voor de 26-jarige aanvaller van Manchester City. De dubbele primeur levert Engeland drie punten op tegen Kroatië. Foto Carl Recine / Reuters

4. Zaterdag 12 juni, Sint-Petersburg, België - Rusland (3-0). De Belgische nationale ploeg knielt voor de wedstrijd. Het gebaar, uit solidariteit met de strijd tegen racisme, kan op weinig sympathie van de 30.000 Russische supporters rekenen; zij laten hun afkeur blijken met een fluitconcert. Foto Anton Vaganov / AP

3. Zaterdag 12 juni, Kopenhagen, Denemarken - Finland (0-1). Deze wedstrijd stond niet bij alle Europese voetballiefhebbers rood omcirkeld in de agenda. Het wordt een wedstrijd om nooit meer te vergeten. Vanwege de verkeerde reden. De Deen Christian Eriksen zakt vlak voor rust in elkaar en moet worden gereanimeerd op het veld. Nadat uren later uit het ziekenhuis bemoedigende berichten binnenkomen, wordt de wedstrijd hervat. EK-debutant Finland wint, ook omdat de Denen nog een strafschop missen. Foto Friedemann Vogel / AFP

2. Zaterdag 12 juni, Bakoe, Wales - Zwitserland (1-1). De Zwitser Mario Gavranovic denkt vijf minuten voor tijd de winnende goal te hebben gescoord, maar ook tijdens het EK is de videoscheidsrechter onverbiddelijk: Gavranovic heeft buitenspel gestaan, concludeert de VAR. Foto Tolga Bozoglu / Reuters

1. Vrijdag 11 juni, Rome Turkije - Italië (0-3). In de openingswedstrijd blijft het 53 minuten 0-0. Dan valt het eerste doelpunt van dit EK, gemaakt door de Turkse verdediger Merih Demiral (op de grond). Helaas voor hem verdwijnt de bal in eigen doel. Demiral kon een harde, halfhoge voorzet van de Italiaanse aanvaller Domenico Berardi niet meer ontwijken en scoort met zijn bovenlichaam. Foto Filippo Monteforte / AFP