Door oud-adviseur gelekte appjes: Johnson noemde eigen minister „hopeloos”

Dominic Cummings spreekt in mei voor zijn huis in Londen tegen de pers.
Dominic Cummings spreekt in mei voor zijn huis in Londen tegen de pers. Foto Toby Melville/Reuters

Opnieuw heeft de voormalige persoonlijk adviseur van Boris Johnson, Dominic Cummings, uitgehaald naar de Britse regering. Hij publiceerde woensdag onder meer berichtenwisselingen tussen hem en de Johnson, waarin die de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock als „volledig fucking hopeloos” omschreef. Eerder zei Cummings, die met Johnson gebrouilleerd is, al dat „tienduizenden” onnodig zijn gestorven als gevolg van het Britse coronabeleid.

Behalve het app-contact heeft Cummings ook andere bewijsstukken gepubliceerd die zouden moeten aantonen dat hij de waarheid spreekt en minister Hancock „herhaaldelijk heeft gelogen”. Beide heren deden vorige week hun verhaal bij een parlementaire commissie van het Lagerhuis, die zich buigt over de corona-respons van de Britse regering. Bij die verhoren beweerde Cummings al dat Hancock had gelogen, wat de minister vervolgens ontkende. In het zevenduizend woorden tellende stuk dat Cummings woensdag heeft gepubliceerd, probeert hij aan te tonen dat hij gelijk heeft, onder meer aan de hand van foto’s en screenshots.

Zo zou Johnson in april vorig jaar in een berichtje de situatie rond de aanvoer van beschermingsmiddelen hebben omschreven als „een ramp”. Ook stelt de premier intern voor om „sommige verantwoordelijkheden” van minister Hancock over te dragen aan een collega. Onder meer The Guardian en BBC schrijven over Cummings’ verhaal, maar beide geven aan niet te kunnen verifiëren dat de appjes daadwerkelijk van de premier komen. Woordvoerders van Johnson zeggen tegen persbureau Reuters niet te reageren op „elke beschuldiging” van Cummings.

Lees ook: Johnson nam het gevaar van het coronavirus volgens Cummings niet serieus Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: LCPS: daling bezetting van de ziekenhuizen zet door