De Boer: De Ligt in de basis, geschorste Arnautovic gemis voor Oostenrijk

Bondscoach Frank de Boer langs de lijn tijdens het EK-duel met Oekraïne afgelopen zondag.
Bondscoach Frank de Boer langs de lijn tijdens het EK-duel met Oekraïne afgelopen zondag. Foto Maurice van Steen/ANP

Matthijs de Ligt keert donderdagavond in de tweede EK-poulewedstrijd tegen Oostenrijk terug in de basisopstelling van het Nederlands elftal. Dat zei bondscoach Frank de Boer woensdag tijdens een persconferentie in aanloop naar het duel. De Ligt moest zondag het duel tegen Oekraïne (3-2) aan zich voorbij laten gaan vanwege liesklachten. De laatste dagen trainde hij weer met de groep mee. Wie zijn plaats in de basisopstelling voor De Ligt moet afstaan, is nog niet bekend. Tegen Oekraïne bestond de Oranje-defensie centraal achterin uit Daley Blind, Stefan de Vrij en Jurriën Timber.

Oostenrijk, dat in de eerste groepswedstrijd drie punten pakte door met 3-1 van Noord-Macedonië te winnen, treedt tegen Nederland aan zonder de geschorste Marko Arnautovic. De 32-jarige aanvaller werd door de tuchtcommissie van voetbalbond UEFA bestraft voor zijn heftige reactie bij het vieren van het derde Oostenrijkse doelpunt. Volgens De Boer is het ontbreken van Arnautovic een „gemis” voor Oostenrijk. De bondscoach waakt voor onderschatting: „Het is gewoon een goed team met veel spelers van RB Leipzig met veel loopvermogen, maar ook met veel kwaliteit. Het wordt geen makkelijk potje, dat is een ding wat zeker is.”

De Boer wil dat Nederland zich tegen Oostenrijk meer laat zien in de omschakeling, die momenten waarop de bal veroverd of juist verloren wordt. In de ogen van de trainer kreeg Oekraïne zondag tijdens de wedstrijd tegen Nederland in de eerste helft onnodig veel kansen. Bij balbezit moeten spelers ook bezig zijn met het verdedigende spel zoals dat nodig is bij balverlies, meent de bondscoach. Ook was De Boer niet tevreden over het gemak waarmee de 2-0 voorsprong werd weggegeven. Bij een overwinning op Oostenrijk plaatst Nederland zich zo goed als zeker voor de achtste finale van het toernooi.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oostenrijker Arnautovic ontbreekt tegen Nederland