Laatste nieuws coronacrisis

LCPS: daling bezetting van de ziekenhuizen zet door

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Door oud-adviseur gelekte appjes: Johnson noemde eigen minister „hopeloos”

Opnieuw heeft de voormalige persoonlijk adviseur van Boris Johnson, Dominic Cummings, uitgehaald naar de Britse regering. Hij publiceerde woensdag onder meer berichtenwisselingen tussen hem en de Johnson, waarin die de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock als „volledig fucking hopeloos” omschreef. Eerder zei Cummings, die met Johnson gebrouilleerd is, al dat „tienduizenden” onnodig zijn gestorven als gevolg van het Britse coronabeleid.

Behalve het app-contact heeft Cummings ook andere bewijsstukken gepubliceerd die zouden moeten aantonen dat hij de waarheid spreekt en minister Hancock „herhaaldelijk heeft gelogen”. Beide heren deden vorige week hun verhaal bij een parlementaire commissie van het Lagerhuis, die zich buigt over de corona-respons van de Britse regering. Bij die verhoren beweerde Cummings al dat Hancock had gelogen, wat de minister vervolgens ontkende. In het zevenduizend woorden tellende stuk dat Cummings woensdag heeft gepubliceerd, probeert hij aan te tonen dat hij gelijk heeft, onder meer aan de hand van foto’s en screenshots.

Zo zou Johnson in april vorig jaar in een berichtje de situatie rond de aanvoer van beschermingsmiddelen hebben omschreven als „een ramp”. Ook stelt de premier intern voor om „sommige verantwoordelijkheden” van minister Hancock over te dragen aan een collega. Onder meer The Guardian en BBC schrijven over Cummings’ verhaal, maar beide geven aan niet te kunnen verifiëren dat de appjes daadwerkelijk van de premier komen. Woordvoerders van Johnson zeggen tegen persbureau Reuters niet te reageren op „elke beschuldiging” van Cummings.

Lees ook: Johnson nam het gevaar van het coronavirus volgens Cummings niet serieus

Dominic Cummings spreekt in mei voor zijn huis in Londen tegen de pers. Foto Toby Melville/Reuters

Frankrijk schaft avondklok af, verplichte vaccinatie voor dienstensector Moskou

 • Frankrijk versoepelt de komende dagen in rap tempo de coronamaatregelen. Vanaf donderdag hoeven mensen geen mondkapje meer op in de buitenlucht, maakte de Franse premier Jean Castex woensdag bekend. De Franse tv-zender BFMTV meldt dat alleen in bepaalde situaties nog een mondkapjesplicht van kracht zal zijn, zoals op drukke plekken en stadions. Vanaf zondag verdwijnt ook de avondklok in het land, tien dagen eerder dan oorspronkelijk gepland.
 • Mensen in Moskou die werkzaam zijn in de dienstverlening moeten zich verplicht laten vaccineren. Dat hebben de autoriteiten van de Russische hoofdstad woensdag bekendgemaakt. Het doel is om 60 procent van alle werknemers in de sector te vaccineren. Het gaat dan om bijvoorbeeld sportinstructeurs, schoonheidsspecialisten en mensen die met kinderen werken. Reden voor de verplichting is de lage vaccinatiebereidheid in Moskou, in combinatie met het hoge aantal besmettingen in de Russische hoofdstad. Op dit moment liggen volgens de Moskouse burgemeester Sergei Sobjanin in de hoofdstad meer dan twaalfduizend mensen in het ziekenhuis met Covid-19.
 • Door corona-uitbraken in Chinese havensteden dreigen de levering van goederen wereldwijd verder vertraging op te lopen, schrijft The Guardian woensdag. In Guangzhou is vanwege een uitbraak van wat tegenwoordig de Deltavariant heet (voorheen ‘Indiase’ variant) de haven in die stad ernstig ontwricht. Nu is daar een uitbraak in de naastgelegen regio Shenzen bijgekomen. In Guangzhou en Shenzen liggen de derde en vijfde grootste haven ter wereld. De afgelopen tijd liep op veel plekken in de wereld de schaarste aan goederen en productiematerialen al flink op. Met de heropening van de wereldwijde economie moeten wachtrijen aan bestellingen worden weggewerkt, wat er onder andere toe heeft geleid dat fabrieken de vraag niet aan kunnen en een tekort aan scheepscontainers is ontstaan.
 • Fietsonderdelen, elektronica, een wereldwijd tekort dreigt. De consument gaat de gevolgen merken in de prijzen.

  Parijzenaren vorige week illegaal bijeen op de oevers van de Seine nadat de avondklok om 23.00 uur is ingegaan. Foto Geoffroy van der Hasselt/AFP

RIVM: 1.040 nieuwe besmettingen, daling zet door

Er zijn ook steeds minder nieuwe coronabesmettingen. In het afgelopen etmaal zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1.040 nieuwe positieve testuitslagen gemeld, blijkt woensdag. Dat zijn er achttien minder dan de dag ervoor.

Dinsdag maakte het instituut de weekcijfers bekend. In de afgelopen week is het aantal positieve tests met 38 procent afgenomen ten opzichte van de week ervoor. Van 7 tot en met 13 juni deden ruim 152.484 mensen een coronatest; daarvan was ruim 5 procent positief.

Daling zet door: 605 coronapatiënten in ziekenhuizen, van wie 239 op IC

De daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zet nog steeds door. Woensdagmiddag worden 605 mensen met Covid-19 behandeld in het ziekenhuis, een daling van veertig ten opzichte van een etmaal geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ook de bezetting op de intensive cares neemt af. Op dit moment liggen 239 coronapatiënten op de IC’s, elf minder dan dinsdag werd gemeld. Het aantal Covid-19-patiënten in de ziekenhuizen en op de intensive cares neemt sinds eind april gestaag af.

OESO: Nederland, grijp crisis aan voor hervorming woning- en arbeidsmarkt

Nederland moet het herstel van de coronacrisis aangrijpen om andere crises, in onder meer de woning- en arbeidsmarkt, aan te pakken. Dat advies staat in een woensdag gepubliceerd rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), een intergouvernementele economische denktank waarvan Nederland en 36 andere landen lid zijn.

Lees hier het hele artikel

Federatie Journalisten: pers via gps volgen tijdens Spelen is privacyschending

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) is verbolgen dat buitenlandse journalisten via de gps-functie op hun telefoons zullen worden gevolgd tijdens de Olympische Spelen in Tokio. De belangenorganisatie voor journalisten veroordeelt „de volledige minachting voor privacy” waaraan de organisatie van het evenement zich schuldig maakt, schrijft de IFJ woensdag in een verklaring.

Seiko Hashimoto, de voorzitter van het organisatiecomité van de Spelen in Japan, heeft de regel vorige week aangekondigd. Door journalisten via hun gps te volgen, wil de organisatie controleren in hoeverre zij zich aan de coronamaatregelen houden. Indien leden van de pers de regels overtreden, zijn ze niet meer welkom bij het sportevenement.

Maar deze maatregel ontneemt journalisten hun recht op privacy en beperkt de persvrijheid, aldus de IFJ. De belangenvereniging eist dat het organisatiecomité van de Spelen de verordening intrekt en andere manieren bedenkt om de veiligheid van journalisten en andere aanwezigen in coronatijd te waarborgen.

Zwarte Cross net als vorig jaar afgelast

Net als de vorige editie gaat de Zwarte Cross ook dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie van het festival woensdag „met pijn in de pens” bekendgemaakt in een verklaring. Aanleiding voor de afgelasting zijn uitdagingen waar veel festivalorganisatoren door de coronapandemie mee te maken hebben, zoals het rondkrijgen van de begroting en personeelstekort.

„Het is een enorme domper, voor ons en zeker ook voor onze trouwe bezoeker”, aldus Ronnie Degen, mede-eigenaar van de Feestfabriek, het bedrijf achter de Zwarte Cross. „Maar met de uitdagingen waar we tegenaan lopen, in combinatie met de krapper wordende voorbereidingstijd, kunnen we het festival niet neerzetten zoals de mensen dat van ons gewend zijn.”

Mensen die al een kaartje hadden voor de Zwarte Cross eind september kunnen deze gebruiken voor de editie van volgend jaar. In 2022 zal het festival plaatsvinden van 14 tot en met 17 juli. Als mensen hun geld terug willen, kunnen zij op de website van de Zwarte Cross een restitutieformulier invullen. Zwarte Cross is een van de grootste muziekfestivals van Nederland en het grootste motorcrossevenement ter wereld. Het evenement in het oosten van het land trekt iedere editie vele tienduizenden bezoekers. Het festival trok in 2019 ruim 220.000 bezoekers.

De Zwarte Cross in 2018. Foto Eric Brinkhorst/ANP

Ook iedereen uit 1998 uitgenodigd voor coronaprik

Ook mensen die zijn geboren in het jaar 1998 kunnen nu een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag op Twitter, enkele uren nadat ook mensen uit 1997 zijn uitgenodigd voor een prik. Iedereen die aan de beurt is voor een vaccinatie ontvangt een officiële uitnodiging per brief, maar daarop hoeft niet te worden gewacht. Zij kunnen online via coronatest.nl een afspraak maken.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge 1️⃣9️⃣9️⃣8️⃣, stop waar je mee bezig bent. ✋ Want om 13:00 uur is het jullie beurt! Haal die vaccinatie-afspraak binnen. 🎣 #PlanDePrik online en 🗣 zegt het voort! 👉 https://t.co/Gymdf4GlTA https://t.co/a6v6pku2DQ

‘Van Lienden loog over samenwerking met KLM tegen ministerie’

Mediapersoonlijkheid Sywert van Lienden heeft tegen het ministerie van Volksgezondheid gelogen over de samenwerking met KLM voor een luchtbrug tussen China en Nederland voor mondkapjes. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van Follow the Money. Volgens het onderzoeksplatform wist een topambtenaar op VWS van Van Liendens leugens, maar ging de overheid toch met hem in zee.

KLM laat woensdag aan NRC weten dat er vorig jaar in maart contact is geweest met Adriaan den Heijer, vrachtdirecteur bij de luchtvaartmaatschappij, en Van Lienden over de luchtbrug. KLM wilde samenwerken, omdat er een groot tekort aan mondkapjes was. „Er werden toen al diverse luchtbruggen uitgevoerd”, aldus een woordvoerder. Voor de deal met Van Lienden stelde Den Heijer voor om alles via de overheid te laten verlopen. „Daarna is er geen direct contact meer geweest en verliep alles via het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH).”

Lees ook: Omtzigt, Sywert en de wankelende staat van de democratische rechtsorde

Om de opdracht binnen te halen, beweerde Van Lienden bij het ministerie dat hij een samenwerking had opgezet bij de KLM. De luchtvaartmaatschappij dacht dat hij handelde als bemiddelaar tussen overheid en KLM. Het bedrijf wist niet dat Van Lienden persoonlijk gewin had met de mondkapjesdeals; ook was de KLM niet op de hoogte van de leugens die hij verkondigde tegen het ministerie. Een topambtenaar op VWS wist dat volgens FTM wel. Van Lienden stelde lange tijd publiekelijk dat hij zonder winstoogmerk handelde, maar in werkelijkheid verdiende zijn bedrijf miljoenen aan de mondkapjesdeal. Zelf hield hij daar 9 miljoen aan over.

Daarvan is de KLM nooit op de hoogte geweest. „De heer Den Heijer heeft ook geen zicht gehad op en geweten dat voor de uiteindelijke deal tussen Van Lienden en de overheid separate juridische entiteiten door hem en zijn compagnons zijn opgericht”, zegt een woordvoerder. De luchtvaartmaatschappij stelt ervan te weten dat het logo is geplaatst op de site van de Hulptroepen Alliantie - de stichting die door Van Lienden is opgezet. „Daar is bij ons vooraf geen toestemming voor gevraagd.”

Mensen uit 1997 aan de beurt voor coronavaccinatie

Iedereen uit het geboortejaar 1997 kan vanaf nu een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat meldt koepelorganisatie GGD GHOR woensdag op Twitter. Mensen uit deze bevolkingsgroep worden ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNtech of Moderna.

Na een wat moeizame start is het vaccinatieproces de afgelopen maanden op snelheid gekomen. Maandag hadden ruim 12,4 miljoen mensen een coronaprik gekregen, tweette demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). Vorige week zijn in zeven dagen ruim 1,6 miljoen vaccinaties toegediend.

Twitter avatar GGDGHORNL GGD GHOR Nederland Zegt het voort! Iedereen geboren in 1997 kan zich vanaf nu laten vaccineren. Ga naar https://t.co/MjnBpgjE2T en #PlanDePrik. Of bel vanaf 18 juni het afsprakennummer uit de @rivm uitnodigingsbrief. Vakantieplannen? Houd rekening met een tijd van 5 weken tussen je afspraken. https://t.co/Qgmxbe7icF

Versoepelde reisadviezen voor onder meer Cyprus, Kroatië en Griekse eilanden

Donderdag wordt het Nederlandse reisadvies voor enkele Europese landen of gebieden aangepast, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Zo veranderen de kleurcodes van Cyprus, Kroatië, Liechtenstein, de Zuid-Egeïsche eilanden (in Griekenland) en Zwitserland van oranje (‘alleen noodzakelijke reizen’) naar geel (‘veiligheidsrisicogebied’). Daarnaast kleuren IJsland, Polen en Roemenië van geel naar groen. Bij terugkeer uit groengekleurde landen hoeven Nederlanders geen negatieve coronatest te laten zien of in quarantaine te gaan.

Aanleiding voor de versoepelde reisadviezen zijn de dalende aantallen coronabesmettingen in die regio’s. De aanbevelingen kunnen overigens ook snel weer worden aangepast. Zo kleurden de Zuid-Egeïsche eilanden eind mei nog van geel naar oranje wegens „zorgwekkende cijfers”. De coronasituatie is daar inmiddels wat verbeterd, waardoor het reisadvies vanaf donderdag opnieuw is versoepeld.

Ondertussen ziet het RIVM de afgelopen dagen een stijging van het aantal jongeren dat met een coronabesmetting terugkeert uit onder meer Portugal en Spanje. Het instituut heeft iedereen tussen de 17 en 24 jaar die naar die landen op vakantie gaat opgeroepen om zich te laten testen. Ook als ze geen klachten hebben.

VK onderzoekt verplichte vaccinaties voor zorgpersoneel, Taj Mahal heropent in India

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

 • De regering in het Verenigd Koninkrijk wil coronavaccinaties voor medewerkers van verzorgingstehuizen verplicht maken. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News woensdagochtend op basis van bronnen binnen het ministerie van Volksgezondheid. Bovendien zou de regering overwegen om coronavaccinaties voor alle medewerkers van de NHS, het publieke zorgsysteem, verplicht te stellen. In de komende dagen zullen de ministers hierover een definitief besluit nemen.
 • Het coronapaspoort, ofwel Covid-certificaat, wordt woensdag ingevoerd in België. Volledig gevaccineerde reizigers, mensen met een recente negatieve PCR-test en mensen die in de afgelopen zes maanden een coronabesmetting hebben gehad en weer beschermd zijn, krijgen een coronapas waardoor ze binnen de Europese Unie kunnen reizen. Wel waarschuwt de overheid dat niet alle landen het certificaat al accepteren, omdat de coronapas officieel pas vanaf 1 juli ingevoerd wordt binnen de EU.
 • De Taj Mahal in India is na een sluiting van bijna drie maanden vanaf woensdag weer geopend. In totaal zijn er binnen het gebied maximaal 650 toeristen in het grote mausoleum in Agra toegestaan, melden Indiase nieuwsbronnen. Voor de coronacrisis werd de Taj Mahal door zo’n 20.000 toeristen per dag bezocht. Meer belangrijke monumenten in India heropenen voor bezoekers op woensdag, nu het aantal coronagevallen in het land al ongeveer een maand afneemt. Van dinsdag op woensdag werden er volgens persbureau Reuters 62.224 nieuwe coronagevallen gemeld door het Indiase ministerie van Volksgezondheid, tegenover 400.000 gevallen per dag begin mei.

De Taj Mahal is sinds woensdag weer geopend voor toeristen. Foto Money Sharma / AFP

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag 15 juni.

 • De daling van het aantal coronapatiënten dat in de ziekenhuizen wordt verzorgd, zet door. Dinsdagmiddag werden 645 coronapatiënten behandeld. Ook met de gemelde besmettingsaantallen gaat het de goede kant op; die namen afgelopen week met 38 procent af.
 • Het ministerie van Volksgezondheid gaat op meer plekken mobiele vaccinatielocaties inzetten. Deze zogenoemde prikbussen rijden rond in wijken met relatief veel vaccinatieweigeraars of mensen die twijfelen, zoals in strengreligieuze gemeenten of sociaaleconomisch kwetsbare buurten.
 • Iedereen die is geboren in 1995 of 1996 kan vanaf nu een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat schrijft koepelorganisatie GGD GHOR Nederland maandag op Twitter. Deze bevolkingsgroep krijgt een prik met het vaccin van BioNtech/Pfizer of Moderna.
 • Horecaondernemers staan na maanden van sluiting te springen om personeel. Onder de leus ‘Werken in de horeca, elke dag ’n feestje’ zijn organisaties een campagne begonnen in een poging medewerkers te trekken. De acht maanden durende sluiting had een flinke uitstroom tot gevolg.
  Lees ook het hele blog van dinsdag 15 juni terug