Zeker 27 gewonden bij protest tegen Israëlische vlaggenmars in Jeruzalem

Spanningen in Israël Honderden nationalistische Israëliërs lopen mee in de omstreden vlaggenmars. Gevreesd wordt dat de spanningen in het land weer oplaaien.
Een Palestijnse man wordt tegengehouden door Israëlische beveiligers tijdens de vlaggenmars van Israëlische nationalisten door Oost-Jeruzalem.
Een Palestijnse man wordt tegengehouden door Israëlische beveiligers tijdens de vlaggenmars van Israëlische nationalisten door Oost-Jeruzalem. Foto Ahmad Gharabli/AFP

In aanloop naar een omstreden vlaggenmars van nationalistische Israëliërs door Oost-Jeruzalem zijn dinsdag zeker zevenentwintig gewonden gevallen. Dit gebeurde toen de Israëlische politie de omgeving van de Damascuspoort wilde afzetten om te voorkomen dat de mars daar naartoe zou gaan. Daarbij raakte de politie in een confrontatie met Palestijnse demonstranten, die de mars van dinsdagavond zien als provocatie. De Israëlische politie vuurde rubberen kogels op hen af. Dat meldt persbureau Reuters op basis van informatie van de Palestijnse hulporganisaties.

In Jeruzalem lopen dinsdag honderden Israëliërs mee in de omstreden vlaggenmars door het oude gedeelte van de stad. De mars werd eerder nog tegengehouden door de autoriteiten, omdat gevreesd wordt dat de mars de spanningen in het land weer doet oplaaien. De organisatoren van de mars waren volgens Reuters eerst onder meer van plan richting de Damascuspoort te lopen, een belangrijke plek voor moslims. Op voorwaarde dat een andere route zou worden, gaf de zondag ingehamerde regering van de nieuwe Israëlische premier Naftali Bennett alsnog toestemming. Palestijnse demonstranten riepen vervolgens op tot een ‘dag van woede’, met de recente confrontaties in mei in het achterhoofd.

Voor de regering van premier Bennett vormt de vlaggenmars de eerste uitdaging om de beloofde „pragmatische benadering” van het Israëlische conflict in de praktijk te brengen. Oorspronkelijk zou de mars plaatsvinden op 10 mei als onderdeel van de vieringen rond Jeruzalemdag, waarop Israëliers vieren dat de stad in 1967 volledig in handen kwam van Israël. Dit ging toen op het laatste moment niet door vanwege raketaanvallen van Hamas.