Vaccinatiebereidheid in Nederland blijft stijgen

De vaccinatiebereidheid blijft verder stijgen.
De vaccinatiebereidheid blijft verder stijgen. Foto Jerry Lampen/ANP

De Nederlandse vaccinatiebereidheid is opnieuw gestegen. Begin juni was 87 procent van de bevolking bereid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, halverwege mei was dat nog 84 procent. Dat blijkt uit onderzoek vanuit de overheid dat iedere drie weken wordt herhaald en dinsdag is bijgewerkt op het coronadashboard. Het huidige percentage betekent dat 87 procent van de bevolking boven de 16 jaar zich heeft laten inenten tegen het virus of van plan is dat te doen.

Halverwege december, toen de eerste coronaprik in Nederland nog moest worden gezet, lag de vaccinatiebereidheid op 61 procent. Sindsdien is het percentage geleidelijk gestegen. Begin dit jaar lag de bereidheid voor het eerst boven de 70 procent. Het RIVM gaat ervan uit dat minimaal 67 procent van de bevolking gevaccineerd moet zijn om het virus in te dammen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge (CDA) heeft via Twitter zijn genoegen over het stijgende percentage geuit en „al die mensen die zich inzetten om anderen goed te informeren” bedankt.

Hoe ouder mensen zijn, des te groter de bereidheid om zich in te laten enten. Volgens de cijfers op het coronadashboard ligt de bereidheid onder 70-plussers op 96 procent, terwijl in de leeftijdsgroep van 16 tot en met 24 jaar 76 procent zit te wachten op een prik. Verder zijn mensen met een migratieachtergrond over het algemeen huiveriger voor een coronavaccinatie.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge De vaccinatiebereidheid is hoog en stijgt: van 84% naar 📈87% gemiddeld. Cruciaal om versoepelingen mogelijk te maken en een opleving van het virus in het najaar te voorkomen. Met dank aan al die mensen die zich inzetten om anderen goed te informeren. 👉 https://t.co/p8sfQ3XO5X https://t.co/kUabmKj4hL

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vaccinatiebereidheid in Nederland blijft stijgen