Thuiskok

Jam met gewone suiker

Bessen met weinig pectine zijn: aardbeien, blauwe bessen, bosbessen, frambozen, gekweekte bramen, Japanse wijnbessen en vlierbessen.

Roer de bessen, suiker en het citroensap in een grote kom goed door elkaar. Dek af en laat ongeveer 2 uur staan of tot de suiker grotendeels is opgelost. Zo komt je mengsel eerder aan de kook en blijven je bessen mooier heel. Als je geen keukenthermometer gebruikt, zet je een schoteltje in de vriezer om straks de stollingstest te kunnen doen. Breng het bessenmengsel aan de kook in een ruime pan met dikke bodem en kook ongeveer 20 minuten af en toe roerend goed borrelend door of tot een keukenthermometer 105 graden aangeeft. Heb je geen thermometer, druppel dan wat jam op het koude schoteltje voor een stollingstest. Laat een paar minuten staan op het aanrecht. Als de druppels bol blijven staan en een beetje rimpelig worden als je ertegenaan duwt, is je jam klaar. Als je jam nog te dun is, zul je nog even door moeten koken. Schenk of schep de jam meteen in goed schoongemaakte en gesteriliseerde potten. Vul het liefst tot de rand, sluit de potten direct goed af en laat ze omgekeerd afkoelen. De jam stijft pas op tijdens het afkoelen.