‘Maatregelen vanaf 26 juni versoepeld’

Coronaregels Horeca, theaters, musea en bioscopen mogen meer gasten toelaten. En thuis zijn weer meer bezoekers welkom.

Het demissionair kabinet wil Nederland zaterdag 26 juni verder van het slot halen, vier dagen eerder dan gepland. Dat meldden de NOS en persbureau ANP maandag op basis van Haagse bronnen.

Vanaf die dag gaat het maximumaantal gasten in een restaurant naar honderd en wordt het advies maximaal acht personen thuis te ontvangen. De horeca mag daarnaast openblijven tot middernacht. Theaters, musea en bioscopen kunnen ook meer bezoekers toelaten. Oorspronkelijk was het plan de versoepelingen vanaf 21 juli in te voeren. Dat werd eerder al vervroegd naar 30 juni, en zou nu dus nog vier dagen eerder kunnen.

Basisregels, zoals het houden van anderhalve meter afstand en thuisblijven bij gezondheidsklachten, blijven van kracht. Wel is er volgens de NOS een discussie binnen het kabinet gaande over de vraag of de mondkapjesplicht moet blijven zoals die nu is. Verwacht wordt dat demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) vrijdag een persconferentie geven om de versoepelingen aan te kondigen.

Het RIVM heeft van zondag op maandag 889 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er minder dan een dag eerder, toen 1.066 positieve uitslagen binnenkwamen. Wel steeg het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen licht. Momenteel liggen 681 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, vijf meer dan zondag.

Vorige week zijn bijna 1,7 miljoen coronavaccinaties gezet, een record. Dat liet het ministerie van VWS maandag weten. In Nederland zijn nu ruim 12,4 miljoen prikken gezet. Dat cijfer omvat zowel eerste als tweede prikken.

Nieuw vaccin en uitstel in VK

De Amerikaanse farmaceut Novavax maakte maandag bekend dat zijn coronavaccin voor 90 procent bescherming biedt tegen het coronavirus. Volgens Novavax voorkomt het vaccin voor 100 procent dat mensen ernstig ziek worden. Het vaccin moet in het derde kwartaal van 2021 op de markt komen.

Intussen werd in het Verenigd Koninkrijk het einde van de laatste coronamaatregelen – ‘Freedom Day’ – juist uitgesteld, met bijna een maand. De samenleving zou op 21 juni weer volledig opengaan, maar de snel toenemende besmettingscijfers als gevolg van de Delta-variant van het coronavirus maken dat volgens premier Boris Johnson te risicovol. De nieuwe beoogde datum is nu 19 juli.

De Delta-variant, voor het eerst in India geconstateerd, is inmiddels verantwoordelijk voor 90 procent van de nieuwe infecties in het VK. Deze variant is besmettelijker en lijkt beter bestand tegen de coronavaccins.