Groep F: Frankrijk wint van Duitsland

De Duitser Mats Hummels scoort een eigen doelpunt.
De Duitser Mats Hummels scoort een eigen doelpunt. Foto Alexander Hassenstein/EPA

Frankrijk heeft in de zware EK-groep F de eerste tik uitgedeeld. De wereldkampioen versloeg Duitsland in München met 1-0. Mats Hummels, verdediger van Borussia Dortmund, scoorde een eigen doelpunt.

Door de nederlaag in de openingswedstrijd staat Duitsland bij het EK voor een inhaalrace. Europees kampioen Portugal versloeg eerder op de avond Hongarije dankzij een sterke eindsprint (0-3).

Met een kopbal van Paul Pogba en een diagonaal schot van Kylian Mbappé (gestopt door doelman Manuel Neuer) kwam het eerste gevaar van de Franse ploeg. In de twintigste minuut nam de wereldkampioen een voorsprong. Na een listige pass van Pogba en een scherpe voorzet van Lucas Hernández werkte Hummels de bal in eigen doel: 0-1.

Daarna kwam Duitsland beter in de wedstrijd. Het Franse verdedigingsblok gaf echter amper ruimte en kansen weg. Dankzij de bij vlagen onhoudbare Mbappé en de sluwe loopacties van Karim Benzema, terug na een verbanning van ruim 5,5 jaar, ging er van de Franse aanvalsopbouw meer dreiging uit. De meeste individuele acties, ook van Antoine Griezmann, werden echter te lang doorgevoerd en liepen daardoor op niets uit.

Na de rust kwam er nog wat meer leven in het duel, voornamelijk doordat Duitsland meerdere kansen had op een gelijkmaker. Doelman Hugo Lloris liet dat echter niet gebeuren. Frankrijk wist onder de Duitse druk vandaan te komen en scoorde zelfs nog twee keer. Beide goals, van Mbappé en Benzema, werden echter wegens buitenspel afgekeurd. (ANP)

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Groep F: Frankrijk wint van Duitsland