EK-voetbalblog

Teruglezen: Excuses Greenpeace om actie voorafgaand aan Frankrijk-Duitsland

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag waren de wedstrijden in groep F, met titelverdediger Portugal, wereldkampioen Frankrijk, Duitsland en Hongarije.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het nieuws bij van dinsdag 15 juni, de vijfde speeldag van het EK. In groep F, als laatste in actie, wist Portugal Hongarije te verslaan (3-0) en stapte Frankrijk tevreden van de mat na de kraker tegen Duitsland (1-0).

Hongarije 0 - 3 Portugal

 • #11
 • Groep F
 • Boedapest (Hongarije)

Frankrijk 1 - 0 Duitsland

 • #12
 • Groep F
 • München (Duitsland)

En zo staat het ervoor in de ‘poule des doods’:

Groep F
Portugal 1 3 3
Frankrijk 1 3 1
Duitsland 1 0 -1
Hongarije 1 0 -3

Groep F: Frankrijk wint van Duitsland

Frankrijk heeft in de zware EK-groep F de eerste tik uitgedeeld. De wereldkampioen versloeg Duitsland in München met 1-0. Mats Hummels, verdediger van Borussia Dortmund, scoorde een eigen doelpunt.

Door de nederlaag in de openingswedstrijd staat Duitsland bij het EK voor een inhaalrace. Europees kampioen Portugal versloeg eerder op de avond Hongarije dankzij een sterke eindsprint (0-3).

Met een kopbal van Paul Pogba en een diagonaal schot van Kylian Mbappé (gestopt door doelman Manuel Neuer) kwam het eerste gevaar van de Franse ploeg. In de twintigste minuut nam de wereldkampioen een voorsprong. Na een listige pass van Pogba en een scherpe voorzet van Lucas Hernández werkte Hummels de bal in eigen doel: 0-1.

Daarna kwam Duitsland beter in de wedstrijd. Het Franse verdedigingsblok gaf echter amper ruimte en kansen weg. Dankzij de bij vlagen onhoudbare Mbappé en de sluwe loopacties van Karim Benzema, terug na een verbanning van ruim 5,5 jaar, ging er van de Franse aanvalsopbouw meer dreiging uit. De meeste individuele acties, ook van Antoine Griezmann, werden echter te lang doorgevoerd en liepen daardoor op niets uit.

Na de rust kwam er nog wat meer leven in het duel, voornamelijk doordat Duitsland meerdere kansen had op een gelijkmaker. Doelman Hugo Lloris liet dat echter niet gebeuren. Frankrijk wist onder de Duitse druk vandaan te komen en scoorde zelfs nog twee keer. Beide goals, van Mbappé en Benzema, werden echter wegens buitenspel afgekeurd. (ANP)

De Duitser Mats Hummels scoort een eigen doelpunt. Foto Alexander Hassenstein/EPA

Groep F: Portugal wint van Hongarije, Ronaldo EK-topscorer aller tijden

Titelverdediger Portugal heeft in de Puskas Arena in Boedapest zijn eerste groepswedstrijd gewonnen. Voor zo’n 60.000 toeschouwers werd Hongarije met 3-0 verslagen. Alle doelpunten vielen in de laatste tien minuten. Raphael Guerriero en Ronaldo (2x) scoorden voor de Portugezen. Vlak voordat Portugal de score opende, werd een Hongaarse treffer afgekeurd vanwege buitenspel.

Met zijn twee doelpunten, waarvan een uit een strafschop, is Ronaldo nu de EK-topscorer aller tijden. Bij zijn vijfde deelname - ook een record - bracht hij zijn doelpuntentotaal op elf. Tot aan het duel met Hongarije deelde hij de topscorerstitel met de Fransman Michel Platini, die in 1984 negen keer scoorde op het EK in eigen land.

De Portugese aanvoerder Cristiano Ronaldo viert het tiende EK-doelpunt in zijn carrière. Foto Bernadett Szabo/AP

De Puskás Aréna in Boedapest is het enige stadion dat bij dit EK bijna vol zit. De opeengepakte toeschouwers zagen Portugal in de eerste helft kansen missen. Ronaldo tikte de bal van dichtbij over het Hongaarse doel en Diogo Jota stuitte op Péter Gulácsi, de doelman van de Hongaren. Na de rust kroop Hongarije wat meer uit zijn schulp, zonder grote kansen te creëren. Na de geannuleerde goal van invaller Szabolcs Schön leek een toch verrassend gelijkspel voor de Hongaren het best haalbare resultaat.

Tot Portugal toesloeg in de slotfase. Eerst scoorde Guerreiro met het nodige geluk; de bal belandde via een tegenstander voor zijn voeten en ging via een Hongaars been het doel in. Kort daarna kon de 36-jarige Ronaldo zijn recordtreffer vieren en even later maakte hij ook nog zijn tweede doelpunt van de avond.

UEFA stelt onderzoek in naar gedrag Oostenrijkse aanvaller Arnautovic

De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft dinsdag een onderzoek ingesteld naar het gedrag van de Oostenrijkse aanvaller Marko Arnautovic. Tijdens de wedstrijd tegen Noord-Macedonië (3-1) vierde de voetballer zondag zijn doelpunt met enkele kreten richting Noord-Macedonië-spelers Egzon Bejtulai en Gjanni Alioski, waarop de Macedonische voetbalbond hem betichtte van het doen van racistische uitlatingen.

De 32-jarige Arnautovic, die eerder onder meer uitkwam voor FC Twente, bood maandag op Instagram zijn verontschuldigingen aan voor zijn „emotionele reactie” na de 3-1, maar ontkende dat hij zich racistisch zou hebben uitgelaten. Het vermeende racisme zou te maken hebben met de komaf van de families van Arnautovic, Bejtulai en Alioski. Arnautovic is deels Servisch, terwijl Betjulai en Alioski Albanese wortels hebben. Servië erkent de onafhankelijkheid van haar voormalige provincie Kosovo niet, waar de grootste bevolkingsgroep uit Kosovaarse Albanezen bestaat.

De Noord-Macedonische voetbalbond riep maandag in een verklaring op Facebook op tot een zware straf voor Arnautovic: „We zijn altijd tegen nationalisme, discriminatie en alle andere vormen van beledigingen en uitbarstingen die niet in de geest van het voetbal en onze gemeenschappelijke waarden zijn. We zullen de belangen en waardigheid van onze spelers altijd verdedigen, waar ze ook spelen.”

Wanneer de tuchtcommissie het onderzoek zal afronden, is onduidelijk. Daarmee is ook onzeker of Arnautovic donderdagavond mee zal spelen als Oostenrijk het in het tweede groepsduel opneemt tegen het Nederlands elftal. Noord-Macedonië speelt eerder op de dag tegen Oekraïne.

Marko Arnautovic (rechts) viert zijn doelpunt tegen Noord-Macedonië. Foto Robert Ghement/EPA

Kuipers fluit bij België-Denemarken; Oranje onder leiding van Israëlier

De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers leidt donderdag de EK-wedstrijd tussen België en Denemarken. Dat laat voetbalbond UEFA dinsdag weten. Het is de eerste wedstrijd van Kuipers dit EK. Hij krijgt assistentie van de eveneens Nederlandse grensrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. De Zweed Andreas Ekberg is de vierde official en Pol van Boekel uit Nederland de videoscheidsrechter.

België kan zich in de wedstrijd tegen Denemarken bij winst verzekeren van een plek in de tweede ronde. In het eerste duel wonnen de Belgen met 3-0 van Rusland. Denemarken verloor de eerste wedstrijd met 0-1 van Finland. Om kwalificatie voor de volgende ronde in eigen hand te houden, moeten de Denen winnen van België.

Donderdag is de Israëliër Orel Grinfeeld de leidsman bij Nederland tegen Oostenrijk in de Amsterdamse Johan Cruijff Arena. Beide ploegen wonnen hun eerste groepsduel: Nederland met 3-2 van Oekraïne en Oostenrijk met 3-1 van Noord-Macedonië.

Eriksen vanuit ziekenhuis: het gaat naar omstandigheden goed

De Deense voetballer Christian Eriksen heeft dinsdag via sociale media iedereen bedankt die hem de afgelopen dagen heeft gesteund. De „lieve en geweldige” steunbetuigingen betekenen „heel veel voor mij en mijn familie”, aldus Eriksen. De Deen stelt dat het „naar omstandigheden” goed met hem gaat. Hij ligt nu in het ziekenhuis in Kopenhagen en wordt daar onderzocht.

Zaterdag zakte Eriksen in elkaar tijdens de EK-wedstrijd tussen Finland en Denemarken, die gespeeld werd in de Deense hoofdstad. Na een ingooi kreeg hij hartproblemen en viel hij voorover op het veld, waarna zijn geschrokken medespelers de medische staf inseinden. Eriksen werd op tijd gereanimeerd en overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij nog herstellende is. De Deen wenst zijn teamgenoten succes tijdens de komende wedstrijden.

Lees ook de column van Arjen Fortuin: Een kring om Christian Eriksen

De beelden van Eriksen zorgden voor een grote schrikreactie in de voetbalwereld. In het stadion waren Deense en Finse fans muisstil na de gebeurtenis. Toen het bericht doorkwam dat Eriksen weer bij kennis leek, scandeerden beide supportersgroepen zijn naam. Bij het Nederlands elftal, dat een dag later speelde tegen Oekraïne, ging Daley Blind bij zijn wissel geëmotioneerd van het veld. Blind speelde samen met Eriksen en heeft zelf ook te maken gehad met hartproblemen.

Twitter avatar DBUfodbold DBU - En Del Af Noget Større A message from @ChrisEriksen8.
♥️🤍 https://t.co/WDTHjqE94w

Welkom in dit blog

Hongarije - Portugal

 • #11
 • Groep F
 • Boedapest (Hongarije)

Frankrijk - Duitsland

 • #12
 • Groep F
 • München (Duitsland)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag zijn de laatste groepswedstrijden uit de eerste speelronde.

 • De eerste wedstrijd van de dag in Groep F gaat tussen titelverdediger Portugal en Hongarije. De Portugese aanvoerder Ronaldo, die in de basis zal beginnen, wordt de eerste speler die op vijf EK’s heeft gespeeld. Na een verloren finale in 2004, een kwartfinale in 2008 en een plek bij de laatste vier in 2012, won hij met Portugal in 2016 de Europese titel. Zestien spelers, onder wie de Nederlandse oud-doelman Edwin van der Sar, kwamen tot vier EK-deelnames.
 • In München spelen Frankrijk en Duitsland voor de 32ste keer tegen elkaar. Met veertien zeges zijn de Fransen historisch gezien favoriet, Duitsland won negen van de onderlinge ontmoetingen. De Duitse bondscoach Joachim Löw, op de bank bij de Mannschaft sinds de zomer van 2006, begint aan zijn laatste eindronde.
 • Joachim Löw: bewonderd als messias, bespot als staatsvijand Het EK-voetblog van 14 juni: geen goals bij Spanje-Zweden, wondergoal van Tsjech Patrik Schick.