Laatste nieuws coronacrisis

Vaccinatiebereidheid in Nederland blijft stijgen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

RIVM: 1.040 nieuwe positieve besmettingen, daling zet door

Er zijn ook steeds minder nieuwe coronabesmettingen. In het afgelopen etmaal zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1.040 nieuwe positieve testuitslagen gemeld, blijkt woensdag. Dat zijn er achttien minder dan de dag ervoor.

Dinsdag maakte het instituut de weekcijfers bekend. In de afgelopen week is het aantal positieve tests met 38 procent afgenomen ten opzichte van de week ervoor. Van 7 tot en met 13 juni deden ruim 152.484 mensen een coronatest; daarvan was ruim 5 procent positief.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC dinsdag 15 juni de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van die dag.

 • De daling van het aantal coronapatiënten dat in de ziekenhuizen wordt verzorgd, zet door. Dinsdagmiddag werden 645 mensen met Covid-19 behandeld. Ook met de gemelde besmettingsaantallen gaat het verder de goede kant op; die namen afgelopen week met 38 procent af.
 • Het ministerie van Volksgezondheid gaat op meer plekken mobiele vaccinatielocaties inzetten. Deze zogenoemde prikbussen rijden rond in wijken met relatief veel vaccinatieweigeraars of mensen die twijfelen, zoals in strengreligieuze gemeenten of sociaaleconomisch kwetsbare buurten.
 • Iedereen die is geboren in 1995 of 1996 kan vanaf nu een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat schrijft koepelorganisatie GGD GHOR Nederland maandag op Twitter. Deze bevolkingsgroep krijgt een prik met het vaccin van BioNtech/Pfizer of Moderna.
 • Horecaondernemers staan na maanden van sluiting te springen om personeel. Onder de leus ‘Werken in de horeca, elke dag ’n feestje’ zijn organisaties een campagne begonnen in een poging medewerkers te trekken. De acht maanden sluiting hebben voor een flinke uitstroom gezorgd.
 • Twee miljoen vaccins naar Zuid-Afrika, New York schrapt bijna alle coronamaatregelen

  Een greep uit het coronanieuws in het buitenland:

  • De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson stuurt nog voor het eind van de maand twee miljoen vaccins naar Zuid-Afrika. Dat heeft de president van het land Cyril Ramaphosa dinsdag gemeld via Twitter. Met de vaccins wordt eerst onderwijspersoneel ingeënt. De levering van de doses werd al eerder aangekondigd maar was vertraagd doordat de farmaceut miljoenen vaccins moest vernietigen die mogelijk vervuild waren. Met de toezegging van Johnson & Johnson loopt Zuid-Afrika weer op schema met de vaccinatiecampagne. Het land kan nu 150.000 mensen per dag prikken en wil dat opbouwen naar 250.000.
  • New York schrapt bijna alle coronamaatregelen, heeft gouverneur Andrew Cuomo dinsdag aangekondigd. De Amerikaanse staat was vorig jaar nog een coronabrandhaard, maar inmiddels heeft 70 procent van de bevolking in ieder geval een eerste prik gehad. Restaurants, kantoren, sportscholen, kapsalons en andere commerciële instellingen zijn nu niet meer verplicht zich te houden aan een maximum aantal gasten. Ook is het houden van afstand niet meer verplicht en hoeven gasten geen contactinformatie meer achter te laten. Mensen die niet gevaccineerd zijn, moeten nog een mondkapje te dragen.
  • Om de coronamaatregelen te versoepelen bij de grens met de Verenigde Staten, wil Mexico sneller mensen gaan vaccineren die in dat gebied wonen. Dat heeft de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard dinsdag gezegd op Twitter. Het doel is om de bewoners dezelfde bescherming te kunnen geven als in de Amerikaanse steden, zodat er geen maatregelen nodig zijn. Dat moet de handel, het toerisme en reizen weer op gang brengen. Dinsdag beloofde farmaceut Johnson & Johnson 1,35 miljoen doses aan Mexico, die gaan allemaal naar inwoners van de grensstreek.

  Publiek tijdens een pop-upevenement op Times Square in New York, waar de meeste coronamaatregelen zijn opgeheven. Foto Angela Weiss/AFP

  Vaccinatiebereidheid in Nederland blijft stijgen

  De Nederlandse vaccinatiebereidheid is opnieuw gestegen. Begin juni was 87 procent van de bevolking bereid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, halverwege mei was dat nog 84 procent. Dat blijkt uit onderzoek vanuit de overheid dat iedere drie weken wordt herhaald en dinsdag is bijgewerkt op het coronadashboard. Het huidige percentage betekent dat 87 procent van de bevolking boven de 16 jaar zich heeft laten inenten tegen het virus of van plan is dat te doen.

  Halverwege december, toen de eerste coronaprik in Nederland nog moest worden gezet, lag de vaccinatiebereidheid op 61 procent. Sindsdien is het percentage geleidelijk gestegen. Begin dit jaar lag de bereidheid voor het eerst boven de 70 procent. Het RIVM gaat ervan uit dat minimaal 67 procent van de bevolking gevaccineerd moet zijn om het virus in te dammen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge (CDA) heeft via Twitter zijn genoegen over het stijgende percentage geuit en „al die mensen die zich inzetten om anderen goed te informeren” bedankt.

  Hoe ouder mensen zijn, des te groter de bereidheid om zich in te laten enten. Volgens de cijfers op het coronadashboard ligt de bereidheid onder 70-plussers op 96 procent, terwijl in de leeftijdsgroep van 16 tot en met 24 jaar 76 procent zit te wachten op een prik. Verder zijn mensen met een migratieachtergrond over het algemeen huiveriger voor een coronavaccinatie.

  Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge De vaccinatiebereidheid is hoog en stijgt: van 84% naar 📈87% gemiddeld. Cruciaal om versoepelingen mogelijk te maken en een opleving van het virus in het najaar te voorkomen. Met dank aan al die mensen die zich inzetten om anderen goed te informeren. 👉 https://t.co/p8sfQ3XO5X https://t.co/kUabmKj4hL

  De vaccinatiebereidheid blijft verder stijgen. Foto Jerry Lampen/ANP

  Wervingscampagne om horecapersoneel aan te trekken na uitstroom door coronapandemie

  Horecaondernemers staan na maanden van sluiting te springen om personeel. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is daarom gestart met een wervingscampagne om nieuw personeel te vinden, zowel tijdelijke krachten als doorgewinterde horecaprofessionals.

  Samen met onder andere de Stichting Vakbekwaamheid Horeca en de netwerkorganisatie Hotelvrijmibo voert KHN campagne met de leus ‘Werken in de horeca, elke dag ’n feestje’. Door vooral de vrolijke kant van werken achter de bar of op het terras te laten zien, hopen ze daarmee potentiële nieuwe medewerkers voor cafés, restaurants of hotels te overtuigen voor een horecabaan te kiezen.

  De acht maanden van sluiting hebben voor een flinke uitstroom gezorgd van horecapersoneel. In februari 2020 werkten volgens het CBS 431.000 mensen in de horeca, een jaar later waren dat er 308.000.

  Lees ook: Langzaam gaat de horeca weer open. Maar met wie in de keuken?

  Met een campagne wil KHN nieuw personeel voor de horeca aantrekken. Foto Evert Elzinga/ANP

  Coronababyboom in Duitsland, eerste cruiseschip aangekomen in Málaga

  Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

  • In Duitsland zijn in maart 65.903 baby’s geboren, volgens het Duitse Bureau voor Statistiek het hoogste aantal sinds 1998 en tien procent meer dan in maart 2020. Populatiewetenschappers zien een verband met de versoepelingen van de maatregelen in Duitsland negen maanden geleden. Ook gezinsondersteunend beleid, hogere migratie en de garantie dat salarissen tijdens lockdowns werden doorbetaald door de staat zouden hebben bijgedragen aan de babyboom. Ook in andere landen, zoals Nederland, Roemenië en Litouwen werd een flinke stijging van het geboortecijfer geregistreerd.
  • Voor het eerst in vijftien maanden heeft de haven van het Spaanse Málaga dinsdag weer een cruiseschip verwelkomd. In maart 2020, aan het begin van de coronapandemie, werd besloten om de schepen te weren. De 1.200 Duitse toeristen aan boord van het cruiseschip mochten dinsdag in kleine groepjes de stad in, maar moesten zich houden aan de geldende coronamaatregelen, meldt persbureau Reuters.
  • BBC-journalist Nicholas Watt is dinsdag belaagd door demonstranten terwijl hij verslag deed van een antilockdownprotest in Londen. De politiek verslaggever werd omsingeld, waarop hij besloot zich uit de voeten te maken. Watt bracht zichzelf in veiligheid achter een linie politieagenten. De Britse premier Boris Johnson spreekt zijn afschuw uit over het incident: „Media moeten de feiten zonder angst of gunst kunnen verslaan. Ze zijn de levensader van onze democratie.”

  Twitter avatar BorisJohnson Boris Johnson Disgraceful to see the hounding of Nick Watt doing his job. The media must be able to report the facts without fear or favour – they are the lifeblood of our democracy.

  Volgens wetenschappers hangt de Duitse babyboom samen met het sociale vangnet dat vanwege de coronacrisis werd opgetuigd. Foto Kwangmoozaa/Getty Images

  Eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor GGD-medewerkers

  Het eerste vaatje nieuwe haring is op dinsdagmiddag aangeboden aan alle medewerkers van de GGD’s. Voorzitter van de koepelorganisatie GGD GHOR André Rouvoet heeft het in ontvangst genomen. Normaal gesproken wordt de eerste Hollandse Nieuwe geveild voor het goede doel, maar dat kan door de pandemie niet doorgaan. Vorig jaar werd het vat aan het Nederlandse IC-personeel aangeboden.

  Dit jaar koos het Nederlandse Visbureau voor de landelijke GGD omdat Nederlanders zich volgens directeur Agnes Leewis „dankzij hun inzet binnen korte tijd een Hollandse Nieuwe zullen voelen”. Vanaf woensdag is de nieuwe haring in winkels verkrijgbaar.

  Medewerkers van vaccinatielocatie GGD Haaglanden nemen een haring uit het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

  Cultuurfonds doneert 2,7 miljoen euro aan musea

  Het Kickstart Cultuurfonds gaat 2,7 miljoen euro noodsteun uitkeren aan 88 musea. Met het geld kunnen de instellingen hun gebouwen en tentoonstellingen coronaproof maken. Het is de tweede en laatste keer dat het fonds geld aan musea uitkeert. Binnenkort krijgen ook theaters nog een laatste keer steun.

  Zo krijgt het Grafisch Museum in Groningen bijvoorbeeld 16.000 euro en Stichting Amsterdam Museum ontvangt een bijdrage van 97.000 euro voor de extra kosten die gepaard gaan met de verlenging van de tentoonstelling over de Gouden Koets - de tentoonstelling wordt verlengd vanwege eerdere coronabeperkingen. Stichting Museumfabriek in Enschede krijgt 75.575 euro om de entree van het museum te verplaatsen, zodat bezoekers veilig naar binnen kunnen.

  Het Kickstart Cultuurfonds is een tijdelijk noodfonds dat sinds juli 2020 producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters ondersteunt bij coronagerelateerde kosten om publiek veilig te kunnen ontvangen. In 2020 is er 16 miljoen euro gedoneerd aan de instellingen. In 2021 zijn bij het fonds meer dan duizend aanvragen binnengekomen. In totaal is er dit jaar 20 miljoen euro beschikbaar. Een deel daarvan is in een eerste ronde al uitgekeerd aan musea, muziekpodia en podiumkunsten. Het noodloket is nu gesloten.

  Het Kickstart Cultuurfonds verdeelt in 2021 20 miljoen euro. Foto Marcel Jurian de Jong/ANP

  Weekcijfers RIVM: vorige week 38 procent minder coronabesmettingen

  Het aantal positieve coronatests dat bij het RIVM is gemeld, is de afgelopen week met 38 procent afgenomen ten opzichte van de week daarvoor. Dat blijkt uit de weekcijfers die het instituut dinsdag heeft gedeeld.

  Van 7 tot en met 13 juni lieten ruim 152.484 mensen zich testen op het coronavirus. Van al die tests was ruim 5 procent positief. Een week eerder kreeg 7,2 procent van alle mensen die zich lieten testen een positieve uitslag. Het RIVM ziet een toename van jongeren die na een vakantie in het buitenland positief testen op het coronavirus. Het instituut roept jongeren (tussen de 17 en 24 jaar) op om zich te laten testen als zij terugkeren van een vakantie uit Spanje en Portugal. Ook als ze geen klachten hebben.

  Op de intensive cares is het aantal opnames van coronapatiënten afgelopen week met 19 procent afgenomen. In diezelfde periode zijn 21 coronadoden geregistreerd, tegenover 63 een week eerder. Dat betekent overigens niet dat zij allemaal in de afgelopen zeven dagen zijn overleden, de gegevens worden soms met vertraging aan het RIVM doorgegeven.

  Verder meldt het instituut tussen maandag- en dinsdagochtend 1.062 nieuwe positieve coronatests. Dat is een stijging van 173 ten opzichte van de dag ervoor. In de afgelopen 24 uur is één nieuwe coronadode geregistreerd.

  Van 7 tot en met 13 juni lieten ruim 152.484 mensen zich testen op het coronavirus. Foto Jeroen Jumelet/ANP

  OM meldt ruim zeshonderd ‘coronamisdrijven’ sinds uitbraak pandemie

  Justitie heeft sinds de uitbraak van de coronapandemie in Nederland 623 zogeheten coronamisdrijfzaken in behandeling genomen. Dat blijkt uit cijfers die het Openbaar Ministerie dinsdag heeft gepubliceerd. Het gaat onder meer om mensen die spuugden of hoestten naar politieagenten of andere mensen met een publieke functie, en daarbij beweerden dat ze besmet waren met het coronavirus. Deze aantallen staan overigens los van de aanhoudingen in de zogenoemde avondklokrellen.

  Het soort coronamisdrijf dat het meest voorkwam, verschilde per periode. Medio voorjaar 2020 ging het met name om mensen die spuugden of hoestten naar politieagenten, boa’s, ziekenhuismedewerkers of treinconducteurs. Begin dit jaar betrof het daarentegen vooral mensen die uit protest tegen het coronabeleid gewelddadig waren tegen onder andere politieagenten. Sinds het begin van de telling op 16 maart vorig jaar hebben 290 hulpverleners en treinmedewerkers te maken gehad met bedreiging, belediging en het niet opvolgen van een bevel.

  Het aantal aanhoudingen rond de avondklokrellen is apart bijgehouden. Van 23 januari tot 28 april was in Nederland een avondklok van kracht. Uit protest tegen die maatregel braken in meerdere Nederlandse steden rellen uit, waarbij winkels werden vernield en geplunderd. De politie heeft vooralsnog 407 mensen, onder wie 91 minderjarigen, aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij (een van) de rellen. Ze worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging, opruiing, diefstal en vernieling. In grofweg een vierde van de gevallen is een gevangenisstraf opgelegd, de rest van de zaken is geseponeerd of afgedaan met een geldboete of taakstraf.

  Verder hebben tot 16 mei ruim 170.000 mensen maatregelen overtreden die uit de zogeheten coronanoodwet voortkwamen. De overtredingen bestonden bijvoorbeeld uit het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer of het overtreden van de avondklok. Deze mensen kregen daarvoor in de meeste gevallen een geldboete van 95 euro.

  645 coronapatiënten in het ziekenhuis, daling zet door

  De daling van het aantal coronapatiënten dat in de ziekenhuizen wordt verzorgd, zet door. Dinsdagmiddag worden 645 mensen met Covid-19 behandeld in het ziekenhuis, een daling van 36 ten opzichte van een etmaal geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Ook de bezetting op de intensive cares neemt af. Op dit moment liggen 250 coronapatiënten op de IC’s, dertien minder dan maandag werd gemeld. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de intensive cares neemt sinds eind april gestaag af.

  Israëliërs hoeven binnen geen mondkapjes meer te dragen, Kremlin ontevreden over vaccinatiebereidheid

  Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • In Israël hoeven mensen vanaf dinsdag binnen geen mondkapjes meer te dragen. Dat heeft het Israëlische ministerie van Gezondheidszorg besloten nu de coronabesmettingen in het land blijven dalen, zo melden internationale persbureaus. Tot nu toe moesten volwassenen op hun werk en kinderen op school maskers dragen. Het dagelijkse aantal besmettingen daalt sinds februari, toen de vaccinatiecampagne in Israël op gang kwam. Alleen ongevaccineerden, zorgpersoneel en vliegtuigpassagiers moeten nog wel mondkapjes dragen. Zo’n 55 procent van de bevolking heeft een prik gehad.
  • Het Kremlin heeft dinsdag gezegd dat het ontevreden is over de traagheid waarmee de Russische bevolking gevaccineerd wordt. „Het tempo laat veel te wensen over”, zei Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov volgens persbureau Reuters. Aanleiding voor de opmerkingen is de stijging van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen week: op zondag werden 14.700 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds februari. Sint-Petersburg en Moskou, steden waar de besmettingscijfers toenemen, hebben allebei nieuwe maatregelen aangekondigd. Het Russische Spoetnik V-vaccin is breed verkrijgbaar, maar er is nog weinig animo onder Russen om het te nemen. Volgens Poetin hebben 18 miljoen van de meer dan 144 miljoen Russen tot nu toe een prik gehad.
  • Een derde van de Europeanen heeft tijdens de coronacrisis persoonlijke connecties gebruikt om toegang tot de juiste medische zorg te krijgen. Dat blijkt uit de Europese versie van de Global Corruption Barometer, uitgevoerd door de non-gouvernementele organisatie Transparency International. De organisatie ondervroeg 40.000 mensen in 27 Europese landen. Het inschakelen van het persoonlijke netwerk noemt voorzitter Delia Ferreira Rubio „schadelijk”. „Het kan levens kosten als mensen met een goed netwerk een coronavaccin of behandeling krijgen vóór iemand met urgentere behoefte.”

  Winkelende mensen lopen zonder mondmasker door het Dizengoff-winkelcentrum in Tel Aviv op 15 juni, 2021. Foto Jack Guez/AFP

  Ook mensen uit jaar 1996 kunnen afspraak voor vaccinatie maken

  Ook iedereen geboren in het jaartal 1996 kan vanaf nu een afspraak maken voor een coronavaccinatie. „De vaart zit er lekker in”, meldt de koepelorganisatie GGD GHOR, die enkele uren eerder aankondigde dat het jaar 1995 aan de beurt is voor een prik.

  Beide bevolkingsgroepen worden ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNtech of Moderna. Voor de maximale effectiviteit van het vaccin worden de twee prikafspraken gepland met een tussenliggende periode van vijf weken.

  Twitter avatar GGDGHORNL GGD GHOR Nederland De vaart zit er lekker in! Ook iedereen geboren in 1996 kan vanaf nu online een afspraak maken. Ga naar https://t.co/MjnBpgjE2T en #PlanDePrik. Mocht je vakantieplannen hebben, houd er dan rekening mee dat er 5 weken zitten tussen de afspraken. https://t.co/WB40LlEhD2

  Koning en koningin op staatsbezoek naar Duitsland, eerste officiële bezoek sinds pandemie

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan van 5 tot en met 7 juli op staatsbezoek naar Duitsland, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdagochtend. Het is het eerste staatsbezoek sinds de uitbraak van het coronavirus. In maart 2020 bracht het koninklijk paar voor het laatst een officieel bezoek, aan Indonesië. Het staatsbezoek aan Duitsland zou eigenlijk vorig jaar al plaatsvinden, maar kon door de pandemie niet doorgaan.

  Tijdens het staatsbezoek aan Duitsland zullen „algemene richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen” worden, schrijft de RVD. „De locaties die tijdens het bezoek worden bezocht, worden niet vooraf aangekondigd om groepsvorming te beperken.”

  De koning en koningin zullen het driedaagse staatsbezoek in Berlijn doorbrengen. Demissionair ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66) en Ank Bijleveld-Schouten (Defensie, CDA) reizen met hen mee. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en demissionair staatssecretarissen van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer (CDA) en Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) zijn uitgenodigd voor een aantal programmaonderdelen. Het koningspaar zal tijdens het bezoek onder anderen bondskanselier Angela Merkel ontmoeten.

  Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bezoeken Sumatra, op de laatste dag van het staatsbezoek aan Indonesië in maart 2020. Foto Frank van Beek/ANP

  Mensen uit 1995 aan de beurt voor vaccinatie

  Iedereen die is geboren in 1995 kan vanaf nu een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat schrijft koepelorganisatie GGD GHOR Nederland maandag op Twitter. Deze bevolkingsgroep krijgt een prik met het vaccin van BioNtech/Pfizer of Moderna.

  Tot nu toe zijn in Nederland ruim twaalf miljoen corona-injecties gezet, meldde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maandag op Twitter. Per minuut krijgen zo’n driehonderd mensen een prik.

  Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge #Vaccinatie Stand van zaken 14 juni 2021: ➡️ Totaal: 12.442.350 💉
  🏆 Weekrecord: 1.667.613 💉
  👉 Ruim 18.000 prikken per uur
  👉 Ruim 300 per minuut
  👉 Zo’n 50 tijdens het lezen van deze tweet
  ➡️ Geboren in 1994 of ouder:
  👉 https://t.co/Gymdf4GlTA #werkinuitvoering 💉🦠 https://t.co/DxXtKbdX6c
  Lees ook: Wanneer is er ‘genoeg’ geprikt?

  Komende weken rijden meer vaccinatiebussen rond om twijfelaars te overtuigen

  Het ministerie van Volksgezondheid gaat op meer plekken mobiele vaccinatielocaties inzetten. Deze zogenoemde prikbussen rijden rond in wijken met relatief veel vaccinatieweigeraars of mensen die twijfelen, zoals in strengreligieuze gemeenten of sociaaleconomisch kwetsbare buurten. Door een mobiele priklocatie rond te laten rijden hoopt het demissionaire kabinet dat ook zij zich alsnog laten vaccineren. Op die manier hoopt het kabinet te voldoen aan de vaccinatiedoelstelling waarbij 85 procent van de Nederlandse bevolking is ingeënt, zo meldt een woordvoerder van demissionair minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) dinsdag na berichtgeving van NU.nl.

  De GGD-afdelingen hebben al testbussen ingezet in wijken met een lage testbereidheid en gaan nu dus ook meer prikbussen inzetten. Deze rijden al in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Friesland. Het is nog niet bekend hoeveel bussen erbij komen. Ook zullen huisartsen de komende tijd op straat in gesprek gaan met vaccinatieweigeraars of twijfelaars. Het ministerie vreest voor de verspreiding van nieuwe coronamutaties in wijken met een lage vaccinatiebereidheid. „Soms kan een bus helpen om de drempel te verlagen. Ook een gesprek draagt bij aan acceptatie”, legt een VWS-woordvoerder uit.

  Uit gedragsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begin mei bleek dat zo’n 90 procent van de ondervraagden gevaccineerd is of bereid zich te laten inenten tegen Covid-19. Dat is een stijging van 33 procentpunt ten opzichte van november, toen de laagste vaccinatiebereid werd gemeten. Volgens de onderzoekers twijfelt 5 procent van de respondenten over vaccinatie en haalt 5 procent geen prik. Een deel van de twijfelaars wil zich wel laten vaccineren, maar niet met het middel dat hen is aangeboden. Anderen zeggen er nog niet uit te zijn omdat ze bang zijn voor eventuele bijwerkingen.

  Marokko opent zee- en luchtgrenzen voor reizigers uit het buitenland

  Marokko heeft maandag de zee- en luchtgrenzen weer geopend voor reizigers uit het buitenland. Het voornemen daartoe maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken ruim een week geleden bekend in een persbericht.

  De autoriteiten hebben twee lijsten met landen opgesteld waarvoor verschillende toegangsregels gelden. Op de zogeheten lijst A staan zo’n vijftig landen die volgens de Marokkaanse autoriteiten relatief veilig zijn. Daartoe behoren de meeste landen in de Europese Unie, waaronder Nederland. Om Marokko in te mogen, dienen deze A-reizigers negatief te zijn getest of in het bezit te zijn van een vaccinatiebewijs.

  Op de zogeheten lijst B staan 74 landen waar de Marokkaanse autoriteiten de coronasituatie als zorgwekkend beschouwen, bijvoorbeeld wegens een relatief hoog aantal besmettingen met een coronavariant of omdat er weinig informatie is vrijgegeven over de besmettingscijfers. Voor deze B-landen, zoals Brazilië en India, gelden aanvullende toegangsregels, zoals bij aankomst een tiendaagse quarantaineplicht.

  Betrekkingen
  Mensen die per boot Marokko willen bereiken, moeten daarvoor reizen via het Franse Sète of Marseille, of het Italiaanse Genua. Spaanse havens blijven dicht, evenals de landgrenzen met de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. De officiële reden voor de sluiting is de coronapandemie, maar de betrekkingen tussen Spanje en Marokko zijn al maandenlang gespannen wegens de toekomst van de Westelijke Sahara.

  De gesloten Marokkaanse grenzen leidden sinds de uitbraak van de coronapandemie vorig jaar tot ongemak en schrijnende situaties. In het voorjaar van 2020 zaten honderden Nederlanders en Belgen vast in het Noord-Afrikaanse land omdat Marokko weigerde repatriëringsvluchten uit die landen toe te laten. Ook konden Marokkaans-Nederlandse families afgelopen maanden hun doden niet in Marokko begraven. Voor veel van deze families is het gebruik om overledenen naar Marokko te brengen en op een islamitische begraafplaats te ruste te leggen, maar door de dichte grenzen werd dit een tijdlang sterk bemoeilijkt.

  Lees ook: In Gods naam, dan maar eeuwig in Almere

  Opnieuw besmettingen vastgesteld bij de Copa América, laagste aantal besmettingen in India sinds maart

  • Bij spelers en personeel op het Zuid-Amerikaanse voetbaltoernooi de Copa América zijn tot en met zondag 41 coronabesmettingen vastgesteld, waarvan 31 bij spelers.
   Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van gastland Brazilië maandag bekendgemaakt. Op zaterdag werden al 13 spelers en medewerkers positief getest. De Braziliaanse autoriteiten vermeldden maandag niet welke teams door de laatste reeks besmettingen zijn getroffen; de eerste serie besmettingen werd geconstateerd bij de Venezolaanse, Boliviaanse en Colombiaanse teams. Positief geteste spelers en medewerkers moeten in quarantaine en mogen niet meespelen. Of er teams uit zullen vallen door de geconstateerde besmettingen, is niet bekend.

   Het besluit van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om het toernooi te organiseren, is omstreden. Zo trokken Argentinië en Colombia zich terug als organisatoren wegens het oplopende aantal coronabesmettingen in die landen. In Brazilië gaat het niet veel beter met de pandemie, desalniettemin ging de openingswedstrijd tussen het gastland en Venezuela op zondag door. Brazilië won; Venezuela had op zaterdag vanwege positieve tests onder de spelers vijftien nieuwe voetballers opgeroepen om de ploeg te versterken.

  • Het Indiaase ministerie van Volksgezondheid meldde op dinsdag het laagste aantal coronabesmettingen sinds eind maart: 64.471 nieuwe positieve coronatests. Op het hoogtepunt van de verwoestende tweede golf in het land werden dagelijks volgens de officiële tellingen circa vijf keer zoveel besmettingen vastgesteld. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal coronabesmettingen hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Nu het beter gaat in India begint de regering ook de maatregelen te versoepelen: winkelcentra, markten en restaurants mogen in sommige deelstaten, waaronder in de stad New Delhi, weer open.
  • In de Amerikaanse staat Georgia heeft een 30-jarige man een kassamedewerker van een supermarkt doodgeschoten na een ruzie over het dragen van een mondmasker. Dat meldt de lokale politie in een verklaring. Een beveiliger greep in en raakte in een vuurgevecht met de schutter. Zowel de schutter als de bewaker werden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De man werd op weg naar buiten gearresteerd. “Mensen hebben hun eigen mening over het dragen van een masker – het is een gevoelig onderwerp tegenwoordig”, zei de lokale sheriff in een persconferentie. Supermarktpersoneel mag klanten in Georgia vragen een mondkapje te dragen, maar kan het volgens de wet niet eisen.

  WHO vindt dat G7-landen meer vaccins moeten delen met arme landen

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat de verspreiding van het coronavirus wereldwijd sneller gaat dan de vaccinatiecampagne. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zei maandag tegen internationale persbureaus dat de G7-landen Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten meer vaccins moeten doneren aan arme landen. „We hebben er meer nodig en we hebben ze sneller nodig.”

  „Op dit moment vermenigvuldigt het virus zich sneller dan de distributie van vaccins gaat”, aldus Tedros. De WHO vindt dat de landen nog niet genoeg doen om het virus in toom te houden. De organisatie pleit ervoor dat bij de volgende G7-top, in 2022 in Duitsland, tenminste 70 procent van de wereldwijde bevolking moet zijn ingeënt tegen het coronavirus. „Daarvoor hebben we 11 miljard doses nodig. De G7 en G20 kunnen dat mogelijk maken”, zei Tedros.

  Hij wees erop dat wereldwijd „elke dag meer dan 10.000 mensen sterven” aan Covid-19. „Deze gemeenschappen hebben vaccins nodig. Nu en niet volgend jaar.” Dit weekeinde beloofden de zeven rijkste landen ter wereld bij een top in Groot-Brittannië om hun donatie op te voeren naar meer dan een miljard doses. Dat zijn 130 miljoen meer doses dan een eerdere toezegging in februari. Ook wil de G7 de WHO hervormen en versterken, om toekomstige pandemieën te voorkomen.

  De rijkste landen van de wereld moeten meer vaccins delen met armere landen, vindt de WHO. Foto Martial Trezzini/EPA

  Welkom in een nieuw blog

  Hier houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van maandag 14 juni.

  • De Nederlandse economie zal dit jaar „krachtig en vlot” herstellen van de coronarecessie, aldus De Nederlandsche Bank.
  • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is licht gestegen; het LCPS meldde dat er momenteel 681 mensen met het virus zijn opgenomen. Het aantal nieuwe positieve tests nam daarentegen verder af.
  • Het demissionair kabinet wil Nederland zaterdag 26 juni al verder van slot halen, vier dagen eerder dan gepland. Dat melden de NOS en persbureau ANP maandag op basis van Haagse bronnen.
  • Mensen uit het geboortejaar 1994 kunnen maandag vanaf ongeveer 10.00 uur online hun afspraken maken voor een coronavaccinatie. Het vaccineren gaat steeds sneller: vorige week zijn 1,7 miljoen prikken gezet - een nieuw record.
  • Lees ook het hele blog van maandag 14 juni terug