Coronababyboom in Duitsland, eerste cruiseschip aangekomen in Málaga

Volgens wetenschappers hangt de Duitse babyboom samen met het sociale vangnet dat vanwege de coronacrisis werd opgetuigd.
Volgens wetenschappers hangt de Duitse babyboom samen met het sociale vangnet dat vanwege de coronacrisis werd opgetuigd. Foto Kwangmoozaa/Getty Images

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

  • In Duitsland zijn in maart 65.903 baby’s geboren, volgens het Duitse Bureau voor Statistiek het hoogste aantal sinds 1998 en tien procent meer dan in maart 2020. Populatiewetenschappers zien een verband met de versoepelingen van de maatregelen in Duitsland negen maanden geleden. Ook gezinsondersteunend beleid, hogere migratie en de garantie dat salarissen tijdens lockdowns werden doorbetaald door de staat zouden hebben bijgedragen aan de babyboom. Ook in andere landen, zoals Nederland, Roemenië en Litouwen werd een flinke stijging van het geboortecijfer geregistreerd.
  • Voor het eerst in vijftien maanden heeft de haven van het Spaanse Málaga dinsdag weer een cruiseschip verwelkomd. In maart 2020, aan het begin van de coronapandemie, werd besloten om de schepen te weren. De 1.200 Duitse toeristen aan boord van het cruiseschip mochten dinsdag in kleine groepjes de stad in, maar moesten zich houden aan de geldende coronamaatregelen, meldt persbureau Reuters.
  • BBC-journalist Nicholas Watt is dinsdag belaagd door demonstranten terwijl hij verslag deed van een antilockdownprotest in Londen. De politiek verslaggever werd omsingeld, waarop hij besloot zich uit de voeten te maken. Watt bracht zichzelf in veiligheid achter een linie politieagenten. De Britse premier Boris Johnson spreekt zijn afschuw uit over het incident: „Media moeten de feiten zonder angst of gunst kunnen verslaan. Ze zijn de levensader van onze democratie.”

Twitter avatar BorisJohnson Boris Johnson Disgraceful to see the hounding of Nick Watt doing his job. The media must be able to report the facts without fear or favour – they are the lifeblood of our democracy.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Weekcijfers RIVM: vorige week 38 procent minder coronabesmettingen