Toch nog geen ‘Freedom Day’: in het Verenigd Koninkrijk wordt de laatste versoepeling uitgesteld

Er zit toch een obstakel in de Britse route naar volledige versoepeling. Premier Boris Johnson heeft maandag bekendgemaakt dat ‘Freedom day’, de dag waarop de laatste restricties worden opgeheven, met bijna een maand wordt uitgesteld. Eigenlijk zou de langverwachte stap op 21 juni worden gezet in de Engelse samenleving, waarmee de limieten voor sportclubs, pubs en bioscopen zouden worden opgeheven. Die complete heropening is door de rap toenemende besmettingscijfers als gevolg van de Delta-variant van het coronavirus te risicovol. De nieuwe beoogde datum is 19 juli.

Deze variant, die voor het eerst in India werd geconstateerd, is inmiddels verantwoordelijk voor 90 procent van de nieuwe infecties in het gehele Verenigd Koninkrijk. De versie is meer besmettelijk en lijkt beter bestand tegen de coronavaccins.

Lees ook: Engelsen kijken uit naar ‘Freedom Day’ - of gooit de Deltavariant roet in het eten?

Britse media meldden al enkele dagen dat het uitstel een feit was. The Guardian schreef zondagochtend dat kabinetsleden al hun akkoord hadden gegeven aan het uitstel. De bewindslieden zouden zijn gebriefd door medisch experts. Volgens hen zou de periode van vier weken ruimte geven voor het verder vaccineren van volwassenen, van wie veel nog wachten op de tweede prik. De uitstelperiode zou bovendien de laatste weken tot aan de zomervakantie overbruggen, en daarmee voorkomen dat mensen in groepen samenkomen en besmetting beperken.

In Schotland staat het moment zonder restricties (Level Zero Covid) gepland voor 28 juni. In Noord-Ierland worden vanaf volgende week maandag grotere bijeenkomsten binnen weer mogelijk. Op dezelfde dag worden de maatregelen in Wales herzien door het regioparlement.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Toch nog geen ‘Freedom Day’: in het Verenigd Koninkrijk wordt de laatste versoepeling uitgesteld